Eurodeputați: Republica Moldova trebuie sprijinită acum, imediat după votul istoric proeuropean

16 Iul. 2021, 16:02
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Iul. 2021, 16:02 // Actual //  MD Bani

Dacian Cioloș, președintele grupului Renew Europe, împreună cu colegii să europarlamentari USR PLUS au venit cu o scrisoare către Comisia Europeană și consiliul cu un plan de măsuri pentru a fi implementate în continuare, în contextul alegerilor parlamentare anticipate, în urma cărora Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a învis cu o majoritate de peste 52%.

„Republica Moldova trebuie sprijinită acum, imediat după votul istoric proeuropean. E o șansă pe care nu o putem rata, un moment de grație pe care și România, și Uniunea Europeană trebuie să îl alimenteze cu ajutor concret și rapid.”, se arată în scrisoare.

Astfel, europarlamentarii au propus Comisiei și Consiliului Europei, o serie de măsuri, pentru a nu-i dezamăgi pe cei care au ales această cale proeuropeană:

  • Cerem instituțiilor UE să demareze planul de redresare economică de 600 de milioane de euro;
  • să introducă Republica Moldova în Zona unică de plată în euro (SEPA);
  • să elimine tarifele de roaming și să crească sprijinul acordat mass-media independente și societății civile;
  • Trebuie sprijinite, de asemenea, eforturile demarate de președinta Maia Sandu de reformare a justiției.

De asemenea, Dacian Cioloș consideră că Republica Moldova trebuie susținută pentru a constui împreună o „Uniune Europeană prosperă”.

„Eu, unul, cred că frăția clamată prin vorbe de mulți falși „unificatori” de-a lungul timpului trebuie probată acum prin fapte, sprijin financiar, ajutor medical în lupta anti-COVID și lansarea unei perspective de aderare la UE a Republicii Moldova. Dacă acum acționăm bine, nu va fi departe momentul în care granițele dintre noi vor cădea și ne vom regăsi împreună într-o Uniune Europeană prosperă.”

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 14:28 // Actual //  Lupu Eduard

Superiahtul Alfa Nero, aparținând miliardarului rus Andrei Guriev (locul 17 în clasamentul miliardarilor ruși din 2024 realizat de Forbes, cu o avere de 9,3 miliarde de dolari), a fost vândut pentru 40 de milioane de dolari, relatează Bloomberg, citându-l pe ambasadorul Antigua și Barbuda în SUA, Ronald Sanders. Numele noului proprietar al navei nu a fost dezvăluit, invocându-se un acord de confidențialitate.

Reprezentantul cumpărătorului anonim, brokerul Northrop & Johnson, Richard Higgins, a declarat că valoarea reală a iahtului este mult mai mare decât prețul de vânzare de 40 de milioane de dolari. „Autoritățile din Antigua și Barbuda trebuiau să vândă iahtul,” a explicat brokerul. El a mai menționat că noul proprietar al Alfa Nero este un european care, cel mai probabil, va pune iahtul pe piața de charter.

Pentru întreținerea iahtului, din bugetul Antigua și Barbuda se alocau lunar peste 100 de mii de dolari, sau 28 de mii de dolari pe săptămână (în comparație, PIB-ul pe cap de locuitor în această țară este de 21,5 mii de dolari). Potrivit Wall Street Journal, această sumă includea salariul căpitanului italian, precum și cheltuieli de 2 mii de dolari pe zi pentru combustibilul diesel necesar funcționării aerului condiționat, deoarece, fără acesta, în două zile iahtul s-ar putea acoperi cu mucegai, afectând atât nava, cât și obiectele de artă de la bord.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău