Europa poate scăpa de Putin. Are gaze destule

11 Iun. 2022, 10:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Iun. 2022, 10:16 // Actual //  Lupu Eduard

În apele din jurul Ciprului există rezerve uriașe de gaze, dar o dispută veche cu Turcia împiedică exploatarea lor. În această ecuație intră și Grecia care susține Cipru. Ankara a fost lovită și de sancțiuni din partea UE pentru foraje neautorizate în largul coastei Ciprului.

Europa este disperată să găsească soluții pentru a pune capăt dependenței de gazul rusesc. Există o resursă uriașă, dar neexploatată: apele din jurul Ciprului. Sunt dovezi clare că în zonă există rezerve mari, dar un conflict vechi de zeci de ani între Turcia, Cipru și Grecia împiedică eforturile de extragere a gazului natural aflat sub Marea Mediterană.

Turcia dorește să aibă un cuvânt de spus cu privire la modul în care se obțin profiturile din bogățiile insulei, asigurând că beneficiile vor ajunge la comunitatea cipriotă de orgine turcă.

Ankara dorește, de asemenea, ca orice gaz din regiune să circule pe teritoriul său în drum spre Europa. Atena în schimb, sprijină planurile de a transporta gaze prin Cipru și Grecia.

Mai mult, în 2019, Uniunea Europeană a lovit Turcia cu sancțiuni pentru foraje neautorizate în largul coastei Ciprului.

Tensiuni în creștere

Cipru a anunțat încă de acum 15 ani că ar vrea să înceapă exploatarea, dar până acum toate planurile au fost date peste cap.  „În Cipru, nu este nicio surpriză că planurile optimiste s-au prăbușit. Ținând cont de trecutul recent și, în general, de experiența noastră cu Turcia, nu am fost atât de naivi încât să credem că Turcia și-a schimbat peste noapte atitudinea fie față de Grecia, fie față de Cipru”, a declarat Kornelios Korneliou, un înalt oficial al Ministerului Cipriot al Afacerilor Externe, pentru Politico. 

În luna martie, prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis și președintele turc Recep Tayyip Erdoğan s-au întâlnit pentru a discuta despre acest subiect. Două luni mai târziu, Erdogan a întrerupt relațiile cu Mitsotakis, iar autoritățile elene și-au plasat forțele în alertă maximă, invocând amenințări din partea Turicei.

Ciprioții sunt acum îngrijorați de faptul că tensiunile în creștere vor descuraja companiile energetice să mai facă investiții în zonă.  „Energia ar putea fi o platformă bună pentru reconciliere în regiuni încărcate din punct de vedere politic, precum Cipru și nu numai, dar, din păcate, a devenit încă un capitol din cartea conflictului”, a declarat Harry Tzimitras, directorul Centrului de Cercetare a Păcii din Oslo din Cipru.

Urmează alegeri

Grecia, Turcia și Cipru vor organiza vor avea alegeri în 2023, astfel că analiștii spun că există o rază de speranță în privința unui acord.  Între timp, ciprioții dau vina pe Ankara, spunând că nu văd nicio dorință din partea Turciei de a se ocupa de problema energetică.

La începutul acestui an, ministrul de externe cipriot a prezentat o serie de măsuri de consolidare a încrederii în încercarea de a relua discuțiile de pace cu ciprioții turci, dar acestea nu au funcționat.

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău