„Rămânem fără muniţie”, strigă ucrainenii

11 Iun. 2022, 06:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Iun. 2022, 06:29 // Actual //  Lupu Eduard

Şeful adjunct al informaţiilor militare spune că Ucraina se află într-un război de artilerie cu Rusia şi că „totul depinde de ceea ce ne oferă Vestul”.

„Suntem într-un război de artilerie acum”, a spus Vadym Skibitsky, şef adjunct al serviciilor de informaţii militare din Ucraina pentru Guardian, „şi pierdem teren în faţa Rusiei”.

Ucraina nu mai are muniţie de fabricaţie proprie şi este nevoită să apeleze la NATO.

„Totul depinde acum de ceea ce ne livrează Vestul”, a spus Skibitsky. „Partenerii noştri occidentali ne-au oferit aproximativ 10% din ceea ce au”.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lăudat vineri sprijinul acordat de Regatul Unit pentru Kiev şi a făcut apel să fie livrate Ucrainei mai multe arme, în timp ce ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a făcut o vizită neanunţată în Ucraina.

„Cuvintele se transformă în acţiuni. Aceasta este diferenţa dintre relaţia Ucrainei cu Marea Britanie şi alte ţări”, a spus Zelenski într-o declaraţie video. „Arme, finanţări, sancţiuni – în aceste trei probleme, Marea Britanie dă dovadă de bună conducere”.

Potrivit lui Skibitsky, Ucraina foloseşte între 5.000 şi 6.000 de cartuşe de artilerie pe zi. „Aproape am epuizat toată muniţia noastră  de artilerie  şi acum folosim obuzele NATO de calibru 155”.

„Europa livrează şi obuze de calibru mai mic, dar pe măsură ce trece timpul, cantitatea de obuze livrate devine mai mică”.

Zelenski a declarat săptămâna trecută că între 60 şi 100 de soldaţi ucraineni mureau în fiecare zi şi alţi 500 erau răniţi. Ucraina a ţinut secret numărul total al pierderilor sale de militari.

Skibitsky a subliniat necesitatea ca Occidentul să furnizeze Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune pentru a distruge piesele de artilerie rusă de la distanţă. Săptămâna aceasta, consilierul prezidenţial ucrainean Oleksiy Arestovych a declarat pentru The Guardian că Ucraina are nevoie de 60 de lansatoare de rachete multiple, cu mult mai multe decât cele promise până acum de Regatul Unit şi SUA, pentru a avea şansa de a învinge Rusia.

Ucraina urmează să ceară Occidentului o listă de arme şi echipamente defensive la reuniunea grupului de contact cu NATO de la Bruxelles pe 15 iunie.

Skibitsky crede că războiul ruso-ucrainean se va purta cu artilerie la distanţă în viitorul apropiat, iar numărul atacurilor cu rachete lansate din Rusia care lovesc ţinte civile se va menţine la ritmul actual.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău