Expert: Procuratura trebui să ancheteze datoria de 1,4 mlrd de lei de la Termoelectrica. Soluția găsită, foarte proastă

25 Nov. 2021, 09:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
25 Nov. 2021, 09:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Expertul economic, Veaceslav Ioniță, susține că datoria acumulată de compania Termoelectrica ar trebui să fie subiectul unei anchete a Procuraturii. Este vorba despre o sumă de 1,4 miliarde de lei, bani pe care Guvernul vrea să-i aloce companiei Energocom, care îi va oferi către Termoelectrica, pentru ca ultima să-și acopere datoriile, informează Realitatea.md.

„Eu parcă am un deja-vu din 2014, când la fel s-a dorit scoaterea unor sume de bani din buget și se spunea despre interesul poporului. Este nevoie de o anchetă să stabilim cum a fost posibil ca R Moldova să aibă un contract până în septembrie cu Gazprom, neprelungit. Să ne pomenim că achităm pentru gaz, chiar după formula nouă, mai mult cu 350 de dolari pentru mia de metri cubi, iar în final să avem o datorie nejustificată, creată în baza unei înțelegeri lipsă cu Gazprom.  Tărăgănarea a fost intenționată sau neintenționată, dar e o eroare, care a adus cel putin 37 mln de dolari prejudiciu. Acum soluția, care s-a găsit este, după mine, una extrem de proastă. Vă explic din ce cauză. Să dai la o întreprindere, care are atâtea probleme – cum e „Termoelectrica”, să dai banii fără a face anchetă de unde au apărut datoriile, cum s-au format, cine nu a achitat, cum s-a administrat. Noi mai mulți ani în urmă, de la IDIS Viitorul, am realizat un raport, prin care am demonstrat zeci de modalități prin care se scot banii din această companie. Și se face acest lucru. Iar apoi acești bani ajung la Moldovagaz și sunt cu datorii. Iar cetățenii vor trebui să achite acele datorii prin tarife”, a declarat Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR Moldova.

În context, ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a dat asigurări că cei de la Termoelectrica vor fi obligați să întoarcă banii împrumutați.

„Energocom va oferi acești bani către Termoelectrica, iar ulterior acești bani vor fi întorși. Și nu va fi acoperire financiară din partea statului, ci un împrumut. În acest sens, vom veni în Parlament pentru a modifica Bugetul de Stat, astfel încât să fie achitată această sumă. De fapt, suma a fost alocată în perioada stării excepționale, iar acum noi venim cu modificarea Legii Bugetului de Stat pentru a aduce în legalitate deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale”, a explicat Budianschi.

Realitatea amintește, că recent concernul rus Gazprom a anunțat că oferă termen limită pentru achitarea plății pentru consumul gazului natural până la 26 octombrie. Între timp, s-a decis ca să fie acoperită datoria companiei Termoelectrica față de Moldovagaz, pentru gazul utilizat. Termoelectrica a mai apărut recent în vizorul public, după ce șeful acestei instituții a ajuns pe mâna justiției, fiind acuzat de îmbogățire ilicită.

Realitatea Live

01 Dec. 2021, 16:45
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Dec. 2021, 16:45 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Hai să celebrăm Ziua Națională a României cu o reuniune caldă! HiSky oferă reduceri de -10 euro la TOATE zborurile. Tot ce trebuie să faci, e să introduci promocode-ul „1DECEMBRIE” atunci când faci rezervarea, iar discountul va apărea automat la finalul acesteia.

După cum știi deja, operăm zboruri de linie din Cluj (spre Dublin, Chișinău și Lisabona), din Satu Mare (spre Paris), din Iași (spre Dublin), din Chișinău (spre Cluj, Dublin, Frankfurt, Moscova, Paris și Milano) iar luna aceasta începem cursele din Târgu Mureș (spre Milano, Londra și Paris) și din Baia Mare (spre Milano și Londra).

„Ziua Națională a României este o sărbătoare specială și în această zi toți cei plecați peste hotare își reamintesc cu dor de identitate și rădăcini. Noi am vrut să dăm o continuitate acestor sentimente de mândrie națională și am decis să oferim românilor de pretutindeni un motiv în plus pentru a reveni acasă. Aici, cu siguranță îi așteaptă oameni dragi”, a declarat Iulian Scorpan cu ocazia campaniei dedicată Zilei Naționale a României.

Oferta este valabilă pentru biletele cumpărate în perioada 1-5 decembrie.

Toate biletele sunt disponibile pe www.hisky.aero și la agențiile partenere.

HiSky este o companie aeriană certificată în România și R.Moldova. Operează zboruri de linie și zboruri charter de pe 7 aeroporturi internațioanale (Chișinău, Cluj, Iași, Satu Mare, Baia Mare, Targu Mures, si Oradea), spre 15 destinații importante din Europa, Asia și Africa. HiSky are o flotă compusă din două Airbus A320 (YR-BEE, YR-SKY) cu 180 de locuri și un Airbus A319 (ER-SKY) cu 144 de locuri. Vârsta medie a celor trei aeronave HiSky este de 11 ani. Serviciile sau orice alte informații despre HiSky pot fi consultate pe site-ul www.hisky.aero.

P.

 
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei