În 2022 vom avea salarii mai mari. Cele mai mari majorări vor fi la angajații de asistență psiho-pedagogică și șoferii

25 Nov. 2021, 09:10
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
25 Nov. 2021, 09:10 // Actual //  MD Bani

Ministrul finanțelor Dumitru Budinaschi spune că pentru anul 2022 valoarea de referință pentru întregul sistem de salarizare a bugetarilor a fost majorată cu 100 de lei, ceea se înseamnă o creștere modestă a tuturor salariilor. De asemenea, salariile unor categorii de angajați, printre care șoferii și angajații din serviciul de asistență psiho-pedagogică vor crește semnificativ. Ministrul finanțelor spune că în acest an vor fi majorate și salariile deputaților, însă aceștia nu sunt tratați preferențial. Lefurile aleșilor poporului fiind majorate tot în baza creșterii valorii de referință, notează IPN.

Ministrul finanțelor spune că bugetul pentru anul 2022 nu ia în considerare prognoza Băncii Naționale privind creșterea inflației până la 14%. Oficialul și-a exprimat speranță că o astfel de prognoză nu se va materializa, totuși, în condițiile unor creșteri ale prețurilor și tarifelor, statul vine și cu majorări de salarii.

„Noi am realizat bugetul în baza unor previziuni ale ministerului Economiei din luna octombrie. Banca Națională și-a publicat raportul pe inflație la 8 noiembrie. Sperăm că prognoza BNM privind inflația nu se va adeveri. Noi am majorat fondul de salarizare cu 10%, este vorba, totuși, despre o sumă destul de mare. Dacă inflația va fi mare, adică va depăși prognozele noastre, vom identifica soluții pentru a acoperi această diferență. Noi am majorat valoarea de referință cu 100 de lei pentru tot sistemul bugetar. În plus, s-au majorat salariile pentru câteva categorii de angajați, este vorba despre șoferi, serviciul de asistență psiho-pedagogică. De asemenea, a fost majorat salariul minim de la 2200 de lei la 3100 de lei” a spus Dumitru Budianschi în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Ministrul finanțelor spune că, în baza majorării valorii de referință, vor crește salariilor tuturor bugetarilor, inclusiv a deputaților. Anterior, fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, menționa că ar fi vorba despre o majorare a lefurilor deputaților cu 1500 de lei.

„Deputații nu au avut un tratament diferit, la toată lumea s-a majorat salariul de bază cu 100 de lei. Salariul deputaților a fost majorat în baza celor 100 de lei. Întrucât deputații au o clasă de salarizare superioară, această creștere de salariu este mai mare la deputați, față de cei care aparțin unei clase inferioare de salarizare. Cu cât salariul este mai mare, cu atât majorarea este mai mare, pentru că a fost majorată valoarea de referință și aceasta generează o creștere pe tot sistemul”, a mai spus ministrul finanțelor.

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022 este dezbătut la ședința de astăzi a Parlamentului. Documentul prevede venituri de 50,1 miliarde lei și cheltuieli de 65,2 miliarde, ceea ce reprezintă un deficit bugetar record de 15 miliarde de lei. Autoritățile își planifică să acopere acest deficit din împrumuturi externe și vânzarea patrimoniului public.

 

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 11:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 11:03 // Actual //  Lupu Eduard

Doar în trei ani capacitate sistemului  nostru energetic au crescut de trei ori. Zilnic avem 360 MW surse regenerabile. Asta este o treime din vârful nostru de consum, a declarat secretarul de stat, Constantin Borosan, în cadrul ședinței Parlamentului.

„Doar consumatorii produs 130 MW energie renegabilă care și-au instalat 3-5KW. Există vârfuri de producere care creează dezechilibre în rețea. Or, conectarea la ENTSO-E, lansarea pieței de tranzacționarea și investiții în capacități de stocare scoate presiunea dezechilibrelor din rețea”, a punctat Borosan.

În ședința de miercuri, 24 aprilie, Guvernul a adoptat modificări importante la regulamentul privind organizarea de licitații pentru atribuirea statutului de producător eligibil în sectorul energiei regenerabile. Această decizie este strâns legată de planurile de instalare a parcurilor eoliene și fotovoltaice cu o capacitate totală de 165 MW.

Se estimează că investiția necesară pentru construcția parcurilor eoliene și a centralelor fotovoltaice va ajunge la aproximativ 190 de milioane de euro până în 2025. Odată ce aceste proiecte vor deveni operaționale, ponderea energiei electrice din surse regenerabile va crește semnificativ, de la 10% la sfârșitul anului 2023, la 16,6%. Acest lucru va contribui la îndeplinirea angajamentului național de a ajunge la o pondere de 30% energie regenerabilă în consumul final până în 2030, conform declarațiilor secretarului de stat al Ministerului Energiei, Andrei Grițco.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău