Expert: Restricțiile de călătorie vin prea târziu pentru a opri varianta Omicron. „Se răspândește destul de rapid”

06 Dec. 2021, 09:29
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Dec. 2021, 09:29 // Actual //  MD Bani

Noile modificări ale regulilor de călătorie vin prea târziu pentru a limita un potențial nou val de COVID-19, generat de varianta Omicron. „Închizi ușa grajdului după ce calul a fugit”, spune profesorul Mark Woolhouse, consilier al guvernului britanic, citat de BBC.

Woolhouse crede că noile reguli au venit „prea târziu” pentru a limita „considerabil” un potențial val generat de varianta Omicron. Aceasta, în condițiile în care Marea Britanie a decis ca toate persoanele care intră în țară să aibă dovada unui test COVID negativ, indiferent dacă sunt sau nu vaccinate. În plus, cei care vin din țările aflate pe lista roșie intră în carantină.

„Observăm o creştere a numărului de cazuri legate de călătorii”, a spus ministrul britanic al sănătăţii, Sajid Javid.

Începând de marți dimineața, toate persoanele cu vârsta peste 12 ani care intră în Marea Britanie trebuie să prezinte un test negativ de tip RT-PCR, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de plecare. Javid a spus că măsura este temporară.

Dar industria transprturilor a avertizat că noile măsuri sunt o „lovitură de ciocan” și că veniturile lor se vor prăbuși din nou.

Mark Woolhouse spune că, deși cazurile „de import” de infectări cu varianta Omicron sunt importante, transmiterea comunitară a Omicron va fi motorul următorului val.

El a adăugat că numărul cazurilor de infectare cu Omicron din Marea Britanie este în prezent „destul de mic” și că bănuiește că e vorba de sute de cazuri, nu de mii.

Dar Omicron „se răspândește destul de rapid” în Marea Britanie și, dacă tendințele actuale vor continua în săptămânile și lunile următoare, noua tulpină ar putea chiar înlocui varianta Delta în întreaga lume, a avertizat profesorul.

Varianta Omicron a coronavirusului provoacă îngrijorare întrucât prezintă mutaţii multiple, în special în proteina Spike prin care virusul pătrunde în celulele umane. Datele preliminare sugerează că noua variantă are o rezistenţă sporită la vaccinurile anti-COVID-19 existente, creşte riscul de reinfectare la persoanele trecute prin boală după infectarea cu alte variante şi se transmite mai uşor decât Delta, variantă dominantă în prezent şi cunoscută deja ca fiind foarte contagioasă.

Realitatea Live

11 Sept. 2024, 16:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Sept. 2024, 16:42 // Actual //  Lupu Eduard

Pe 20 octombrie 2024, moldovenii din Statele Unite ale Americii, Islanda, Finlanda, Suedia, Canada și Norvegia vor putea vot prin corespondență, dacă s-au înregistrat pentru această opțiune de a participa la alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană.

Persoanele care s-au înscris vor primi un plic, cu alte două plicuri în interior. Acestea vor conține informații despre adresa unde se vor expedia buletinele de vot, cu parafa că expedierile sunt preplătite.

„Va găsi trei plicuri depersonalizate. În aceste plicuri curate, alegătorul pune plicurile pe care le primește, pentru turul 1 la alegeri prezidențiale, turul doi la alegeri prezidențiale și referendumul republican constituțional. Respectiv, va recepționa și o instrucțiune, cum completează acest buletin.

Spre deosebire de votul în țară, peste hotare, cei care vot vota prin corespondență, vor completa buletinul de vot cu pixul. Plicurile care vin de la alegător trebuie să fie restituite până joi, înainte de ziua alegerilor. Plicurile recepționate după ziua de joi vor fi anulate”, a explicat într-un interviu acordat într-un interviu acordat grupului de presă Realitatea președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angela Caraman.

Buletinele de vot se vor transmite la secțiile amplasate la ambasadele Moldovei din SUA, Canada și Suedia. Pentru cele patru țări nordice, unde moldovenii își vor exercita dreptul de a alege prin corespondență, plicurile se vor transmite la misiunea diplomatică a țării noastre de la Stockholm.

Alegătorii sunt îndemnați să transmită cât mai rapid buletinele, după ce le recepționează, pentru a tergiversa subiectul. În același timp, ei sunt rugați să nu expedieze concomitent buletinele de vot pentru turul unu și doi al prezidențialelor.

„După turul întâi, cunoscând care sunt cei doi candidați care ies în turul doi, dacă ies în turul doi, după această trebuie să transmită plicul cu buletinul pentru turul doi al alegerilor. Și iarăși, acesta trebuie să ajungă până joi, înainte de ziua alegerilor”, a conchis Caraman.

În total, pentru votul prin corespondență s-au înregistrat 1994 de moldoveni din cele șase state unde se pilotează alegerile prin poștă. Mai mult de jumătate dintre ei sunt din SUA – 1082, 582 din Canada, 134 din Norvegia, 93 din Suedia, 74 din Finlanda, și 26 din Islanda Conform șefei CEC, rezultatele votului prin corespondență se vor procesa concomitent cu numărarea buletinelor din urnele de vot.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău