Exporturile de mere moldovenești către UE cresc, dar Rusia rămâne principala destinație

17 Iul. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Iul. 2024, 09:55 // Actual //  Lupu Eduard

Sezonul de export pentru merele moldovenești din recolta 2023-2024 s-a finalizat cu livrarea a 133.000 de tone în peste 30 de țări, comparativ cu 124.000 de tone în sezonul precedent. Exporturile către Uniunea Europeană aproape s-au dublat, de la 12.000 de tone în 2022/2023 la 22.000 de tone în 2023/2024, cu România absorbind 90% din exportul total către UE, anunță Moldova Fruct.

În același timp, exporturile către Orientul Mijlociu au crescut de la 6.146 de tone în sezonul 2022-2023 la 8.085 de tone în sezonul 2023-2024. Diversificarea piețelor a redus ponderea exporturilor către țările din Uniunea Vamală Eurasiatică de la 85% la 77%, în timp ce au crescut cantitățile de mere livrate către noi destinații precum Suedia, Marea Britanie și Israel. De asemenea, un lot de mere în regim de testare a ajuns în India.

Aceste date au fost prezentate și analizate în cadrul unui atelier de lucru organizat de Asociația „Moldova Fruct” cu producătorii și exportatorii de mere, membri ai Asociației, și susținut de proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală.

Membrii asociației au subliniat necesitatea îmbunătățirii calității merelor pentru a face față concurenței pe diverse piețe. „Este necesar să producem, să tratăm și să păstrăm corect merele. Noi am reușit să livrăm mere în Orientul Mijlociu în condiții dificile de livrare din cauza conflictului din Marea Roșie. Merele au ajuns la destinație în 108 zile și, datorită calității, doar 17 din 1000 de cutii nu au fost conforme”, a subliniat Victor Cazacu, membru al Asociației și manager ProInedit SRL.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău