Canicula umflă prețul energiei cumpărate din România, la 800 de euro MWh. Aerul condiționat aduce consum record

16 Iul. 2024, 13:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Iul. 2024, 13:07 // Actual //  bani.md

Temperaturile extreme au scumpit curentul achiziționat din România, în orele de vârf. Este vorba de o majorare de patru ori, la 800 de euro MWh, anunță Energocom într-un comunicat de presă.

Potrivit traderului de stat,  temperaturile extreme din ultimele zile au generat o cerere record de energie electrică în Republica Moldova, în special în orele de vârf, 20.00-21.00, și de noapte, când aerul condiționat este intens utilizat pentru răcirea încăperilor.

Datorită lipsei unei burse funcționale de energie electrică în Moldova, Energocom a fost nevoit să achiziționeze surplusul necesar de pe piața românească OPCOM, unde prețurile au înregistrat o creștere semnificativă în aceleași perioade de vârf. De exemplu, prețul energiei cumpărate de la OPCOM pentru orele de vârf a crescut de la aproximativ 200 de euro/MWh la începutul lunii iulie la aproximativ 800 de euro/MWh în data de 16 iulie.

În ciuda oscilațiilor pe piața OPCOM, energia achiziționată de Energocom din România acoperă doar 5-8% din necesarul total al Republicii Moldova, la prețuri variabile în funcție de intervalul orar și de condițiile pieței. Recent, Energocom a beneficiat și de prețuri negative pentru surplusul de energie din surse regenerabile.

Pe lângă costurile fluctuante ale energiei, Energocom se confruntă și cu costuri majorate pentru rezervarea capacităților de transport, într-un context în care sistemul electroenergetic al Moldovei este conectat la cel european prin interconexiuni cu Ucraina și România.

În încercarea de a proteja piața internă, operatorul Moldelectrica a suspendat transferul de energie din Moldova în Ucraina, iar Energocom a început negocieri directe cu producătorii români pentru a asigura o aprovizionare stabilă și competitivă în condițiile prețurilor plafonate din România.

Energocom îndeamnă populația să consume energie electrică în mod rațional, recomandând utilizarea electrocasnicelor în afara orelor de vârf pentru a reduce consumul și a echilibra cererea pe durata zilei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO