Fenomenul din Rusia, pe care Putin nu-l poate opri: O țară profită din plin

11 Mai 2023, 05:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Mai 2023, 05:52 // Actual //  Lupu Eduard

Eșecurile armatei Moscovei, după invazia ordonată de Putin în Ucraina, acum la peste 440 de zile de la începutul războiului a provocat un fenomen în Rusia, pe care liderul de la Kremlin nu îl poate stopa. Un raport al Geopolitical Intelligence Services arată că are loc ”implozia Rusiei ca mare putere”, lucru care i-a deschis ușa Chinei să valorifice slăbirea Moscovei.

Statutul Rusiei ca resursă de securitate în Asia Centrală a slăbit. Între timp, relația dintre Moscova și Beijing a devenit din ce în ce mai înclinată față de China, potrivit Business Insider.

Situația Rusiei ca putere mondială s-a deteriorat de la începutul invaziei sale asupra Ucrainei și aceasta reprezintă o oportunitate pentru China de a profita de slăbirea economiei Moscovei, potrivit unui raport al Geopolitical Intelligence Services.

Înainte ca Vladimir Putin să înceapă războiul anul trecut, s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping și cei doi au vorbit despre o „prietenie fără limite”.

Dar pentru expertul și economistul GIS Stefan Hedlund, legăturile dintre cele două țări s-au înclinat inegal departe de Rusia. De când a început războiul, Beijingul s-a ajutat de resursele rusești, oferind puțin în schimb.
Au fost puține investiții directe din partea Chinei în lansarea inițiativei Chinei ”Belt and Road”, de exemplu, chiar dacă Rusia se aștepta să câștige din proiect. În plus, promisiunea Chinei de a ajuta la construirea unei căi ferate de mare viteză între Moscova și Kazan nu s-a îndeplinit.

”Ca și cum ar fi pentru a adăuga insulte la prejudiciu”, a subliniat Hedlund, China urmează să găzduiască Summitul China-Asia Centrală pe 18 mai fără Rusia.

„Mai aproape de casă, implozia Rusiei ca mare putere are implicații ample pentru Asia Centrală”, a spus Hedlund. „S-a presupus de mult timp că există o separare implicită a rolurilor între Moscova și Beijing – Rusia oferă securitate, în timp ce China oferă investiții și dezvoltarea afacerilor. Dacă acel plan a existat vreodată, nu mai există acum”.
Și cu economia Rusiei sub presiune, rolul viitor al Kremlinului în comerțul și dezvoltarea regională este pus la îndoială. „Principala întrebare pentru Beijing este cât de mult va valorifica actul de dispariție al Rusiei”, a spus Hedlund.

China, la rândul ei, și-a văzut investițiile în Asia Centrală crescând la aproximativ 40 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2020. De asemenea, la sfârșitul lui 2022, comerțul chinezesc cu regiunea a atins 70 de miliarde de dolari, marcând o creștere de 40% față de anul precedent.

„Pe măsură ce Rusia este îndepărtată treptat din Asia Centrală, Turcia și China vor deveni cei mai activi jucători. Într-o astfel de competiție, puterea brută a economiei chineze va oferi Beijingului un avantaj pe care economia Ankarei nu îl poate egala.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău