Victoria Dunford lansează un proiect grandios de renovare a secției de Chirurgie a Nou Născutului, de la IMC

10 Mai 2023, 15:59
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Romaniuc Victoria
10 Mai 2023, 15:59 // Oameni şi Idei //  Romaniuc Victoria

Pe data de 25 aprilie s-a dat startul unui proiect de reparații capitale în secțiile de Chirurgie a Nou Născutului, de la Centrul Mamei și al Copilului, din Chișinău. Președinta Organizației MAD-aid Moldova, Victoria Dunford, și-a propus să renoveze această secție în baza donațiilor unui grup de filantropi din Marea Britanie, dar, totodată, solicită și implicarea cetățenilor de la noi, în vederea unui proiect de reparații amplu, care ar include și alte secții aflate în stare deplorabile, cum ar fi cea de Chirurgie Septică, din cadrul aceluiași spital.

„În 2013 am livrat echipament în așa zisele ”secții reparate” și am livrat mobilier și echipament în secții nerenovate. E tragică situația din spitalele noastre, și nici cele renovate nu sunt la standardele pe care aș vedea eu că e nevoie să ajungă. Ne-am propus să renovăm o secție-două, corect, cu toate cele necesare, nu doar să schimbăm teracota și vopsim pereții”, menționează Victoria Dunford.

În secția de Chirurgie a Nou Născutului al IMSP IMC sunt realizate cele mai complicate intervenții chirurgicale pe nou-născuți și copiii născuți prematur cu patologii ale organelor interne și malformații. Deschisă în 1986, aceasta nu a beneficiat de reparații timp de 37 de ani, iar medicii și pacienții stau în niște condiții dezolante, aici, fiind operați, anual, circa 700 de copii între 0-6 luni și reabilitați, în jur de 2000.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Saloanele și blocurile sanitare sunt într-o stare nesatisfăcătoare, ceea ce pune în pericol securitatea epidemiologică. Sistemele de ventilare, hidraulice și electrice sunt învechite și nu sunt capabile să asigure sterilitatea în lupta cu infecțiile nozocomiale, ceea ce este foarte important în succesul tratamentului și evoluția postoperatorie la nou–născutul operat, care fiziologic încă este lipsit de imunitate”, a declarat directorul IMSP IMC, Sergiu Gladun.

Potrivit proiectului investițional, renovarea secției Chirurgie nou–născuți IMSP IMC, se evaluează la circa 3 000 000 lei.

„Nu vom oferi fondurile spitalului, vom munci noi, posibil cu echipa de la Phoenix, sau cu altele, însă, sub supravegherea noastră. Un arhitect din UK deja lucrează la design și știm cum trebuie să arate finalul. În Marea Britanie și în alte state, mama și copilul sunt valoarea cea mai de preţ şi viitorul unei naţiuni, iar Republica Moldova merită un viitor sănătos și asigurat din punct de vedere medical”, a adăugat președinta MAD-aid Moldova.

Menționăm că ONG-ul MAD-aid Moldova și-a început activitatea în 2013, ca filială  a organizației britanice MAD-aid. Prin intermediul acesteia, cu suportul mai multor donatori din străinătate, a reușit să aducă echipament medical în 39 de spitale din Republica Moldova, inclusiv 196 de paturi pentru terapie intensivă, în perioada Covid-19. În 2017, Victoria Dunford a fost decorată de către regina Marii Britanii, Elizabeta cu distincția British Empire Medale, pentru construcția centrului ”Phenix”, din raionul Râșcani, destinat copiilor cu nevoi speciale.

Realitatea Live

31 Mai 2023, 16:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Mai 2023, 16:36 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), care a cumpărat în urmă cu 4 ani unitatea de producție de țevi din oțel de la Oțelu Roșu din Caraș Severin, unde activitatea siderurgică este atestată documentar de peste două secole, a intrat în insolvență la solicitarea mai multor creditori, printre care s-a numărat și unul dintre acționari, dar intenționează să se reorganizeze prin atragerea de noi investitori și vânzarea de active neesențiale, relevă date analizate de Profit.ro.

Activitatea siderurgică are o vechime de peste 200 de ani la Oțelu Roșu, fiind atestată documentar prima dată în 1796, în vremea Imperiului Habsburgic.

Principalii acționari ai LDME sunt firma poloneză Sunningwell International Polska, fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych, și Omnisteel SRL din Republica Moldova, deținută de oamenii de afaceri basarabeni Valentin Eșanu (35%), exportator de deșeuri metalice de peste Prut, Andrei Zabolotnîi (35%), proprietarul companiei IT Omnicom, și Alexandru Rotaru (30%).

LDME a cumpărat în 2019 activele de producție siderurgică din Oțelu Roșu de la Ductil Steel, societate ce a făcut parte din portofoliul local al grupului rus Mechel și este controlată acum indirect de către rusul Victor Chumakov, prin Invest Nikarom. Ductil Steel se află în insolvență din 2013.

Proprietarul combinatului Oțelu Roșu are datorii totale recunoscute de 153,5 milioane lei, din care peste 81% (125,04 milioane lei) reprezintă o creanță garantată a ANAF. Tot garantate sunt și creanțele Primăriei Oțelu Roșu (3,15 milioane lei) și Sindicatului Ductil (2,09 milioane lei).

″(…) în 2019, LDME a achiziționat ansamblul funcțional de laminare aflat în patrimoniul Laminorul Brăila, la un preț de 6.000.000 euro, cu plata prețului în rate (…). Debitoarea a achitat prima tranșă din preț, însă începând cu scadența celei de-a doua rate, din cauza apariției pandemiei, care a avut ca urmare scăderea comenzilor, LDME s-a confruntat cu dificultăți financiare, devenind imposibil să respecte planul de plată a ratelor, în total fiind achitate 2.000.000 euro. Față de aceste împrejurări, vânzătoarea a solicitat rezoluțiunea contractelor de vânzare încheiate, bunurile revenind în patrimoniul vânzătoarei, LDME pierzând sumele de bani achitate. După pierderea dreptului de proprietate asupra activelor din Brăila, LDME a suportat plata către aceștia a salariilor pentru întreg anul 2020 (+3 salarii compensatorii), în condițiile în care activitatea de producție a fost suspendată pe toată durata pandemiei. (…) Societatea a fost nevoită să disponibilizeze aproximativ 200 de angajați, de aceasta fiind înștiințat și sindicatul care reprezintă interesele angajaților (…)″, se mai afirmă în document.

Planul inițial din 2019 al LDME la Oțelu Roșu prevedea atingerea unui nivel de producție de 850.000 de tone de oțel lichid pe an și lărgirea gamei de produse, cu elemente precum profile pentru structuri de construcții, secțiuni pentru construcția de nave sau traverse de cale ferată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău