Victoria Dunford lansează un proiect grandios de renovare a secției de Chirurgie a Nou Născutului, de la IMC

10 Mai 2023, 15:59
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
10 Mai 2023, 15:59 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Pe data de 25 aprilie s-a dat startul unui proiect de reparații capitale în secțiile de Chirurgie a Nou Născutului, de la Centrul Mamei și al Copilului, din Chișinău. Președinta Organizației MAD-aid Moldova, Victoria Dunford, și-a propus să renoveze această secție în baza donațiilor unui grup de filantropi din Marea Britanie, dar, totodată, solicită și implicarea cetățenilor de la noi, în vederea unui proiect de reparații amplu, care ar include și alte secții aflate în stare deplorabile, cum ar fi cea de Chirurgie Septică, din cadrul aceluiași spital.

„În 2013 am livrat echipament în așa zisele ”secții reparate” și am livrat mobilier și echipament în secții nerenovate. E tragică situația din spitalele noastre, și nici cele renovate nu sunt la standardele pe care aș vedea eu că e nevoie să ajungă. Ne-am propus să renovăm o secție-două, corect, cu toate cele necesare, nu doar să schimbăm teracota și vopsim pereții”, menționează Victoria Dunford.

În secția de Chirurgie a Nou Născutului al IMSP IMC sunt realizate cele mai complicate intervenții chirurgicale pe nou-născuți și copiii născuți prematur cu patologii ale organelor interne și malformații. Deschisă în 1986, aceasta nu a beneficiat de reparații timp de 37 de ani, iar medicii și pacienții stau în niște condiții dezolante, aici, fiind operați, anual, circa 700 de copii între 0-6 luni și reabilitați, în jur de 2000.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Saloanele și blocurile sanitare sunt într-o stare nesatisfăcătoare, ceea ce pune în pericol securitatea epidemiologică. Sistemele de ventilare, hidraulice și electrice sunt învechite și nu sunt capabile să asigure sterilitatea în lupta cu infecțiile nozocomiale, ceea ce este foarte important în succesul tratamentului și evoluția postoperatorie la nou–născutul operat, care fiziologic încă este lipsit de imunitate”, a declarat directorul IMSP IMC, Sergiu Gladun.

Potrivit proiectului investițional, renovarea secției Chirurgie nou–născuți IMSP IMC, se evaluează la circa 3 000 000 lei.

„Nu vom oferi fondurile spitalului, vom munci noi, posibil cu echipa de la Phoenix, sau cu altele, însă, sub supravegherea noastră. Un arhitect din UK deja lucrează la design și știm cum trebuie să arate finalul. În Marea Britanie și în alte state, mama și copilul sunt valoarea cea mai de preţ şi viitorul unei naţiuni, iar Republica Moldova merită un viitor sănătos și asigurat din punct de vedere medical”, a adăugat președinta MAD-aid Moldova.

Menționăm că ONG-ul MAD-aid Moldova și-a început activitatea în 2013, ca filială  a organizației britanice MAD-aid. Prin intermediul acesteia, cu suportul mai multor donatori din străinătate, a reușit să aducă echipament medical în 39 de spitale din Republica Moldova, inclusiv 196 de paturi pentru terapie intensivă, în perioada Covid-19. În 2017, Victoria Dunford a fost decorată de către regina Marii Britanii, Elizabeta cu distincția British Empire Medale, pentru construcția centrului ”Phenix”, din raionul Râșcani, destinat copiilor cu nevoi speciale.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău