Finita la commedia! Sturza: Rușii i-au „drogat” 30 de ani cu gaz gratis pe transnistreni

04 Ian. 2025, 17:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Ian. 2025, 17:20 // Actual //  Ursu Victor

Văicăreală, văicăreală! Moldovenii încep anul nou cu frământări. Ce tâmpită e guvernarea care nu a mers la Bruxelles, Moscova, Kiev, Istanbul… să insiste – împreună cu Orbán și Fico – asupra prelungirii tranzitului pentru gazul „ieftin” rusesc, susține fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza, într-o postare pe Facebook.

„Vreau să dezamăgesc cârcotașii – a mers! În speranța că va putea fi evitată o catastrofă umanitară în Transnistria și va continua să vină curent de pe malul stâng aproape gratis. O, naivii de ei! Nu-și puteau închipui că Putin va fi atât de crunt. Vizita lui Parlicov la Gazprom a fost un pas de disperare. Doar în al 25-lea ceas la Chișinău și-au dat seama că e finita la commedia… și s-au apucat să caute gaz și curent. Trebuie să recunoaștem că, mai degrabă din spaimă, guvernele de la Chișinău și București s-au mișcat rapid. Minimul este garantat. Prețul? Mai contează? zic ei…”, afirmă Sturza.

Bruxelles-ul, se întreabă fostul premier: „Există o decizie formală care ar limita dependența de gazul rusesc. Cele mai afectate sunt Ungaria și Slovacia, care s-au pomenit din țări de tranzit cu venituri de miliarde în țări la capătul țevii, unde nu mai vine gaz de la Putin. Și de ce UE ar trebui să-și bată capul de prietenii declarați ai Rusiei? Adevărul este că nici ei nu au crezut că se va ajunge aici și nu s-au pregătit”, punctat omu de afaceri.

Kievul? Nu se vorbește mult public, dar ucrainenii pare să fi fost cei mai interesați să continue tranzitul – potrivit lui Sturza – dar, evident, condiționat. Nu ne mai distrugeți sistemul energetic și dați-ne acces la centrala nucleară de la Zaporojie.
Moscova? Niet! „Nu, na niet i suda niet”…

De ce ar continua ucrainenii să le faciliteze rușilor încasarea a 6 miliarde de dolari anual?!
Transnistrenii, de care îmi e milă sincer, au început să experimenteze toate „prelesti russkogo mira”.

„Rușii i-au „drogat” 30 de ani cu gaz gratis. 11 miliarde de dolari!!!. Nimic despre economie competitivă, nimic despre prețuri reale, buget muncit și asistență socială câștigată. În schimb, doar pârțuri despre moldovenii “româno-fasciști”. Chiar și azi consideră că acești „fasciști”, nu Putin e vinovat de dezastrul umanitar”, mai spune fostul premier.

Ce se va întâmpla? Cred că rușii îi vor cupla marginal pe transnistreni la gaz prin Balcani. Cu ajutorul Chișinăului. Traseu testat zilele acestea. Evident, cepciki poleteat! „Russkie svoih ne brosaiut”.

Dar…

„Să nu vă treacă prin minte să vă așteptați la curent „ieftin” de la Cuciurgan. Moldova nu are nevoie nici de perfuzii, nici de droguri transnistrene. Noi avem calea noastră.
P.S. Mă miră unii „analiști” de la Chișinău care – de dragul de a mai da o bleandă guvernării – răspândesc narative rusești. Cu cât lucrurile intră în normalitate, cu atât devin mai înverșunați. Poate așa se încălzesc? De alegeri”, se întreabă Sturza la finalul postării.

Realitatea Live

06 Ian. 2025, 19:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Ian. 2025, 19:21 // Actual //  Ursu Victor

Administrația președintelui american Joe Biden intenționează să adopte noi măsuri restrictive împotriva Rusiei, vizând în special veniturile acesteia din exporturile de petrol. Potrivit agenției Reuters, care citează surse familiare cu situația, sancțiunile vor viza suplimentar tancurile petroliere care transportă țiței rusesc vândut la un preț mai mare decât plafonul de 60 de dolari pe baril stabilit de Occident.

„Acesta va fi un pachet amplu”, a declarat una dintre sursele agenției. O altă sursă a precizat că măsurile vor include și sancțiuni împotriva persoanelor implicate în vânzarea petrolului rusesc peste acest plafon. Administrația Biden dorește să implementeze pachetul înainte de predarea mandatului către Donald Trump, programată pentru 20 ianuarie, având în vedere incertitudinea legată de politica viitorului președinte privind sancțiunile împotriva Rusiei.

Plafonul de preț pentru petrolul rusesc a fost introdus la sfârșitul anului 2022 de către țările G7, Uniunea Europeană și Australia, interzicând companiilor occidentale să transporte, asigure sau finanțeze livrările de petrol rusesc vândut peste limita de 60 de dolari pe baril.

Pentru a eluda aceste restricții, Rusia folosește o flotă „de umbră”, formată din tancuri petroliere înregistrate sub pavilion străin. Deși sancțiunile americane au vizat deja zeci de astfel de nave, se estimează că flota de umbră a Rusiei numără sute de tancuri petroliere.

În decembrie 2024, Marea Britanie a introdus sancțiuni împotriva a 20 de nave care transportau petrol rusesc, acuzându-le de încălcarea restricțiilor. Uniunea Europeană a sancționat până acum 79 de nave similare.

Experții în transport maritim avertizează că aceste tancuri petroliere reprezintă un risc major pentru ecosistem, fiind susceptibile la scurgeri de petrol. Multe dintre ele sunt operate de companii necunoscute, fără informații clare despre asigurări sau despăgubiri în caz de incidente. Până acum, au fost raportate zeci de cazuri de scurgeri masive de petrol de pe aceste nave în diverse regiuni, inclusiv în Marea Adriatică, Marea Mediterană, Canalul Mânecii, lângă coasta Chinei, în apropierea Statelor Unite, în America de Sud și la sud de Africa.

Specialiștii subliniază că navele utilizate de flota de umbră a Rusiei sunt vechi, cu o medie de 18 ani, depășind standardul de 15 ani aplicat de companiile occidentale. Acestea traversează frecvent apele europene, inclusiv în Marea Baltică și Marea Mediterană, și au fost implicate deja în mai multe defecțiuni, atrăgând atenția asupra riscurilor economice și ecologice semnificative.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală