FIRST LEGO League Challenge revine în Moldova. Peste 200 de elevi vor proiecta, construi și programa roboți autonomi

06 Mai 2022, 12:33
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Mai 2022, 12:33 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

După o pauză de 2 ani, FIRST LEGO League Challenge revine în Moldova. 32 de echipe de robotică din țară, ce întrunesc 212 de elevi și 47 de antrenori vor proiecta, construi și programa roboți autonomi, vor dezvolta proiecte inovatoare ce vor răspunde tematicii anuale a competiției. Evenimentul va avea loc în perioada 7-8 mai curent.

Peste 200 de elevi din toate regiunile Republicii Moldova, grupaţi în 32 de echipe, vin în acest week-end la Chişinău, la Centrul Clasa Viitorului, pentru a-şi prezenta soluţiile la provocările timpului. Tema din acest an este sistemul de transportare a mărfurilor: Cargo Connect. Echipele participante vor proiecta, construi și programa roboți autonomi, vor dezvolta proiecte inovatoare la tema „Cum asiguri o transportare rapidă, cost-eficientă, confortabilă oamenilor şi prietenoasă mediului?”.

După probele concursului va avea loc premierea participanților în intervalul 16:00-16:30.

Cele mai bune echipe, care vor fi alese de un juriu special, vor fi admise în care finală care va avea loc pe data de 14 mai curent.

FIRST LEGO League Challenge este cea mai mare competiție internațională în domeniul tehnologiei și roboticii, dedicată copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 9 și 16 ani. Echipele participante proiectează, construiesc și programează roboți autonomi pentru realizarea anumitor misiuni predefinite, precum și dezvoltă proiecte inovatoare menite să răspundă tematicii anuale a competiției.

Moldova este una din cele 110 ţări din lume parte a reţelei globale ce cuprinde peste 680.000 de tineri inovatori.

În țara noastră, competiția se află la cea de a VII-a ediție. Evenimentele se defășoară în cadrul Programului Național de studiere a Roboticii Educaționale și sunt organizate sub egida Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova cu suportul USAID Moldova și Ambasada Suediei în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului.

Realitatea Live

27 Mai 2022, 14:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2022, 14:21 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova este o țara neutră și pașnica, însă țara noastră are un sector de apărare foarte slab, a comentat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu declarațiile de săptămâna trecută a oficialilor occidentali de a înarma Republica Moldova la standardele NATO.

Președinta a precizat că nu a avut discuții concrete pe acest subiect și că a văzut doar în presă declarațiile.

Cert este că Moldova are un sector de apărare destul de slab și trebuie consolidat, fortificat. Primim asistență din parte Uniunii Europene prin așa numita inițiativă de Pace și în discuțiile cu conducerea armatei o sa vedem dacă sunt alte necesități pe care le-am putea satisface din aceste ajutoare”, a explicat Sandu.

Moldova ar trebui să fie „echipată la standardele NATO” pentru a se proteja împotriva amenințării unei invazii rusești, a declarat ministrul de externe Liz Truss săptămâna trecută.

Truss a spus pentru Telegraph că sunt în curs de desfășurare discuții cu aliații despre cum poate NATO să ajute națiunile mici să se apere.

Diplomatul a mai spus că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, președintele Vladimir Putin a păstrat „ambițiile de a crea o Rusiei mai mare”.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău