FIRST LEGO League Challenge revine în Moldova. Peste 200 de elevi vor proiecta, construi și programa roboți autonomi

06 Mai 2022, 12:33
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Mai 2022, 12:33 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

După o pauză de 2 ani, FIRST LEGO League Challenge revine în Moldova. 32 de echipe de robotică din țară, ce întrunesc 212 de elevi și 47 de antrenori vor proiecta, construi și programa roboți autonomi, vor dezvolta proiecte inovatoare ce vor răspunde tematicii anuale a competiției. Evenimentul va avea loc în perioada 7-8 mai curent.

Peste 200 de elevi din toate regiunile Republicii Moldova, grupaţi în 32 de echipe, vin în acest week-end la Chişinău, la Centrul Clasa Viitorului, pentru a-şi prezenta soluţiile la provocările timpului. Tema din acest an este sistemul de transportare a mărfurilor: Cargo Connect. Echipele participante vor proiecta, construi și programa roboți autonomi, vor dezvolta proiecte inovatoare la tema „Cum asiguri o transportare rapidă, cost-eficientă, confortabilă oamenilor şi prietenoasă mediului?”.

După probele concursului va avea loc premierea participanților în intervalul 16:00-16:30.

Cele mai bune echipe, care vor fi alese de un juriu special, vor fi admise în care finală care va avea loc pe data de 14 mai curent.

FIRST LEGO League Challenge este cea mai mare competiție internațională în domeniul tehnologiei și roboticii, dedicată copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 9 și 16 ani. Echipele participante proiectează, construiesc și programează roboți autonomi pentru realizarea anumitor misiuni predefinite, precum și dezvoltă proiecte inovatoare menite să răspundă tematicii anuale a competiției.

Moldova este una din cele 110 ţări din lume parte a reţelei globale ce cuprinde peste 680.000 de tineri inovatori.

În țara noastră, competiția se află la cea de a VII-a ediție. Evenimentele se defășoară în cadrul Programului Național de studiere a Roboticii Educaționale și sunt organizate sub egida Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova cu suportul USAID Moldova și Ambasada Suediei în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului.

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău