Fișierele originale World Wide Web au primit oferte de 2,8 milioane de dolari. Sunt scoase la licitație în format NFT

28 Iun. 2021, 18:34
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Iun. 2021, 18:34 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Ofertele pentru codul sursă original al World Wide Web, creat de inventatorul britanic Sir Tim Berners-Lee şi scos la licitaţie în format NFT (“non-fongible token”), au urcat la suma de 2,8 milioane de dolari de la oferta de pornire de 1.000 de dolari, cu două zile înainte ca licitaţia organizată de Sotheby’s să se finalizeze.

Berners-Lee, un informatician născut în Londra, a inventat World Wide Web în 1989, revoluţionând modalitatea în care este distribuită şi creată informaţia cu invenţia sa considerată printre cele mai semnificative de la apariţia tiparului în Europa, în Germania secolului al XV-lea, scrie Wall Street.

Documentele licitate, care poartă semnătura digitală Ethereum şi tehnologia blockchain în format NFT, includ codul sursă original, o vizualizare animată, o scrisoare redactată de Berners-Lee şi un poster digital conţinând codul integral din fişierele originale.

Licitaţia va lua sfârşit miercuri, la ora 18:01 GMT.

NFT-urile au cunoscut o popularitate fără precedent în ultimele luni.

Un NFT este un bun în ediţie limitată, vândut exclusiv sub formă de obiect digital, prin tehnologia blockchain, oferind cumpărătorului certitudinea că este proprietarul acestuia.

Cea mai scumpă vânzare NFT până la această dată a avut loc în martie 2021 când un colaj digital realizat de artistul american Mike Winkelmann, cunoscut în mediul artistic drept Beeple, s-a vândut pentru 69,3 milioane de dolari de casa de licitaţii Christie’s.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
02 Aug. 2021, 14:24 // Actual //  Otilia Cotruța

Anatolie Lichii, director general interimar al „Apă-Canal Chișinău” SA, a dat  asigurări că, pe timp de caniculă, în capitală nu va apărea miros neplăcut de la stația de epurare a apelor reziduale. „Administrația „Apă-Canal Chișinău” SA monitorizează zilnic procesul tehnologic, instalațiie sunt pregătite și pentru activitate în condiții de temperaturi ridicate ale aerului. Depunem maxim efort ca să nu fie miros după zona de protecție de 500 de metri”, a spus Anatolie Lichii astăzi, 2 august, la ședința operativă a serviciilor municipale.

Potrivit responsabilului de la ACC, stația de epurare a apelor reziduale funcționează în regim normal, iar instalațiile tehnologice funcționează conform cerințelor tehnice. Debitul zilnic la stația de epurare constituie 140 de mii de metri cubi și deversările în râul Bâc sunt conform actelor normative în vigoare.

În ceea ce privește reconstrucția stației de epurare în șantier, în perioada 26-30 iulie la aceste lucrări au fost antrenați circa 50 de muncitori. La momentul actual contiunuă lucrările la clădirea de admisie și la clădirea de pretratare și evacuare a nămolului în exces. Permanent în șantier este monitorizată calitatea lucrărilor, a specificat Anatolie Lichii.

În săptămâna trecută, ACC a efectuat 33 de controale, dintre care 8 – inopinate și 25 – ordinare. În prezent probele de apă prelevate sunt cercetate în laborator. În funcție de rezultatele testelor, agenților economici le vor fi înaintate prescripții.

Mâine, 3 august, la „Apă-Canal Chișinău” SA va avea loc o ședință, la care va fi discutat mersul lucrărilor de reconstrucție la stația de epurare a apelor reziduale. Proiectul se realizează din bani oferiți de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală