Fiul unui director de la Gazprom, co-fondatorul Revolut, își retrage aplicația din Moldova

20 Iun. 2024, 09:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Iun. 2024, 09:18 // Actual //  Lupu Eduard

Revolut, populara aplicație financiară, își retrage serviciile din Republica Moldova, potrivit unui mesaj afișat pe conturile utilizatorilor. Decizia, care va intra în vigoare începând cu 20 iulie 2024, a fost comunicată astfel: „Ne pare rău să vă informăm că am decis să întrerupem Revolut Lite servicii, în vigoare din 20 iulie 2024. Aceasta nu a fost o decizie ușoară și vrem să vă mulțumim pentru sprijinul și loialitatea dumneavoastră ca client.”

Revolut a subliniat că retragerea nu este definitivă și că intenționează să se întoarcă pe piața din Moldova cu o gamă completă de servicii financiare. „Am luat o decizie strategică pentru a ne concentra pe întreaga gamă de servicii atunci când lansăm produsul în nou pe piață. Așa că, atunci când ne întoarcem, așteptați-vă la mai mult la ceea ce va face Revolut.”

Revolut a intrat pe piața din Republica Moldova la 20 iunie 2023, cu o versiune adaptată denumită Revolut Lite. Lansată inițial în 2015 în Marea Britanie, Revolut a început cu servicii de transfer de bani și schimb valutar, fiind reglementată de Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie.

În vara anului 2021, startup-ul Revolut a obținut o finanțare de aproximativ 800 de milioane de dolari de la mai mulți investitori, evaluând compania la 33 de miliarde de dolari, ceea ce a făcut din Revolut cel mai valoros fintech la acel moment, conform publicației Forbes.

Printre co-fondatori se numără miliardarul Nikolai Storonski, care este și director executiv al aplicației financiare. Storonski a renunțat la cetățenia rusă, în timp ce tatăl său, directorul Gazprom Promgaz, institutul de cercetare al gigantului rus Gazprom, este vizat de sancțiunile impuse de autoritățile de la Kiev în contextul războiului din Ucraina.

În iulie 2021, Nikolai Storonsky deținea peste 20% din compania Revolut, valoarea acțiunilor sale fiind de circa 7,1 miliarde de dolari, în creștere de la aproximativ 1,1 miliarde de dolari în martie 2020. Compania avea aproximativ 2.200 de angajați în 2020.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2024, 16:25
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2024, 16:25 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Liderul de anul trecut, Gazprom, cea mai mare companie de gaze din Rusia, nu doar că și-a pierdut poziția de frunte în 2024, dar nici măcar nu a reușit să intre în primele 100 de companii. Pentru prima dată în 25 de ani, Gazprom a încheiat anul 2023 cu o pierdere de 629 de miliarde de ruble, în contrast cu profitul de 1,23 trilioane de ruble obținut cu un an înainte. Conform unui raport intern destinat conducerii companiei, se estimează că exporturile de gaze nu vor reveni la nivelurile anterioare în următorii zece ani, iar până în 2035, volumul exporturilor va fi în medie de doar 50-75 miliarde de metri cubi pe an, aproximativ o treime din volumul de dinaintea invaziei Rusiei în Ucraina.

Principala cauză a pierderilor Gazprom a fost scăderea drastică a producției de gaze și a livrărilor către Europa, cauzată de sancțiunile impuse Rusiei în urma atacului asupra Ucrainei. În 2023, producția de gaze a companiei s-a redus la 404 miliarde de metri cubi, cel mai mic nivel din 1990. Exporturile au atins doar 69 de miliarde de metri cubi, cel mai scăzut nivel din 1985. Către Europa au fost livrate doar 28 de miliarde de metri cubi de gaze, echivalentul nivelurilor de la sfârșitul anilor 1970. Cota Gazprom pe piața europeană s-a redus de trei ori, de la 45% la 15%.

În contextul scăderii livrărilor rusești, Azerbaidjanul își crește exporturile de gaze către Europa, înlocuind Rusia pe o piață unde aceasta a dominat timp de aproape jumătate de secol. Începând cu 1 august, gazele din câmpul Shah Deniz din Marea Caspică au început să fie livrate în Slovenia. Anterior, Azerbaidjanul a început să livreze gaze către Italia, Grecia, Bulgaria, România, Ungaria și Serbia. În plus, Azerbaidjanul exportă gaze în Georgia și Turcia. În 2024, doar Ungaria, Slovacia și Austria vor mai primi gaze rusești prin conducte.

Pe 13 septembrie, s-a anunțat că unul dintre ultimii clienți majori ai Gazprom din Uniunea Europeană, compania austriacă Wien Energy GmbH, va înceta complet achizițiile de gaze rusești începând cu 2025. Compania, care furnizează energie pentru peste 2 milioane de consumatori din Viena și împrejurimi, a încheiat contracte pentru livrări de gaze din Africa de Nord, Marea Nordului și pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (GNL), acoperind astfel 12% din necesarul Austriei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău