Fizicianul devenit bancher. Cine este miliardarul din spatele Revolut, aplicația care a revoluționat domeniul bancar

30 Iul. 2021, 05:40
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 05:40 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Nikolay Storonsky este miliardarul din spatele Revolut, aplicaţia care a revoluţionat domeniul bancar. De la profesia de fizician, el a devenit bancherul fintech, scrie Aleph News.

Nikolay Storonsky, fizician de profesie, devenit bancher, a început să construiască Revolut în 2014, când avea numai 29 de ani.

Născut în Rusia, studiile şi le-a făcut la Institutul de Fizică şi Tehnologie din Moscova, mutându-se apoi în Londra pentru a lucra drept comerciant, mai întâi la Lehman Brothers, colosul financiar intrat în faliment în 2008, iar apoi la Credit Suisse, una dintre cele mai mari bănci din Elveţia.

Cum a luat naștere ideea Revolut

La fel ca multe alte concepte de business de succes, Revolut a luat naştere în urma unei frustrări personale: incapacitatea de a minimiza cu uşurinţă costul cheltuielilor de bani în străinătate, conform siteului CharlieHR.

Iubind să călătorească, Storonsky obişnuia adesea să părăseasca ţara pentru mici deplasări. Însă cu fiecare ocazie, se confrunta cu probleme legate de schimbul valutar. În timp, acest lucru a creat o nemulţumire pentru antreprenor.

Astfel a luat naştere ideea construirii unei platforme care să faciliteze cheltuielie externe şi schimburile valutare. Proiectul a fost pus în aplicare cu ajutorul lui Vlad Yatsenko şi al fostului dezvoltator Credit Suisse şi Deutsche Bank.

La început, Storonsky a strâns 3,5 milioane de dolari pentru startup, lansând Revolut ca platformă de schimb la 1 iulie 2015. Fiind un concept nou şi convenabil, Revolut a beneficiat de interesul multor investitori. În următorii doi ani, proiectul a fost evaluat la suma de 350 de milioane de dolari.

Compania a adăugat şi alte servicii financiare la platorfmă, cum ar fi schimbul de criptomonede sau plăţile peer-to-peer (P2P), potrivit YourTechStory.

În 2018, Revolut a strâns 250 de milioane de dolari într-o altă rundă de finanţare, condusă de DST Global, cu sediul în Hong Kong. După eveniment, proiectul a fost evaluat la suma de 1,7 miliarde de dolari. În acelaşi an, compania a fost clasată pe locul trei în topul companiilor LinkedIn (startup-uri din Marea Britanie).

Astfel, Revolut devine unul dintre fintech-urile cu cea mai rapidă creştere, înregistrând în prima parte a anului 2019 peste 4 milioane de utilizatori, dintre care jumătate utilizând cardul de debit Revolut.

Ce funcții oferă aplicația Revolut

Aplicaţia oferă retragerea a aproximativ 120 de valute prin intermediul bancomatelor, iar aproximativ 29 de valute pot fi trimise persoanelor care utilizează direct platforma.

De asemenea, aplicaţia acceptă schimbul de criptomonede cu 20 de monede fiat diferite. Criptomonedele acceptate de aplicaţie includ Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Bitcoin Cash (BCH), XRP etc. Aplicaţia are şi propriul portofel care poate fi utilizat pentru a efectua plăţi online, mai menţionează sursa citată.

De ce a avut succes Revolut?

Şi totuşi, cum a reuşit Storonsky să facă din Revolut un business de succes într-un timp atât de scurt? Rezultatele pozitive au venit în urma ritmului de lucru rapid. Proiectele sunt începute şi finalizate în câteva săptămâni. Majoritatea personalului lucrează la sfârşit de săptămână şi până noaptea târziu, însă nu fiindcă sunt obligaţi, afirmă Storonsky, ci pentru că aşa doresc ei. Mentalul colectiv al companiei este construit pe temelia unui volum de muncă masiv, element esenţial pentru „câştigarea jocului”.

Acest lucru nu pare să sperie potenţialii noi angajaţi, compania fiind într-o creştere continuă. Totuşi, Nikolay spune că una dintre cele mai mari provocări cu care s-a confruntat este găsirea unor persoane care să se poată adapta programului solicitant.

Cea mai grea sarcină este „angajarea unor oameni extraordinari, care au un IQ extrem de ridicat şi un set de abilităţi specifice, precum şi mentalitatea potrivită pentru aceste tipuri de condiţii”, relatează CharlieHR.

Nu este uşor să urmezi o rutină centrată pe muncă precum cea a lui Storonsky. Locuieşte la 40 de minute de birou, lucrând de la 8 dimineaţa până la 10:30 seara. Fiind întrebat cum este viaţa lui în afara muncii, acesta răspunde: „Merg uneori în vacanţă, dar foarte rar. 99,5% din viaţa mea este legată de muncă”.

Cât despre angajaţi, el afirmă: „Este vorba dacă vor să lucreze foarte greu timp de trei până la cinci ani, dar apoi să nu mai lucreze niciodată, sau să lucreze 30 de ani şi să rămână la aceeaşi condiţie”.

Nu există nicio îndoială că ritmul şi inteligenţa lui Storonsky l-au dus acolo unde se află astăzi. „Depinde de caracterul tău”, spune el, conform CharlieHR: „A începe ceva nou este extrem de dificil. Constant eşti nevoit să dărâmi ziduri. Pentru asta ai nevoie de inteligenţă şi caracter”.

El recunoaşte că acesta este modul în care a fost crescut, fiind motivat pe tot parcursul vieţii de îndeplinirea unor idealuri măreţe: „Am avut întotdeauna aceeaşi atitudine de când eram tânăr, dar cred că depinde şi de unde pleci: ţara ta, trecutul tău sau şcoala pe care ai făcut-o”.

Cât valorează Revolut

Revolut a declarat că recent a strâns 800 de milioane de dolari într-o nouă rundă de finanţare condusă de SoftBank şi Tiger Global.

În prezent, compania este evaluată la 33 de miliarde de dolari, o creştere de şase ori mai mare faţa de 2020, când proiectul era evaluat la 5,5 miliarde dolari.

Cea mai recentă rundă de finanţare face ca Revolut să fie a doua cea mai mare companie fintech din Europa, în spatele gigantului Klarna, potrivit datelor CB Insights. Proiectul este, de asemenea, cel mai mare fintech din Marea Britanie, depăşind firma de plăţi Checkout.com.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 19:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Sept. 2021, 19:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Centrul Național Anticorupție (CNA)  informează că mai multe proiecte recente de legi și de hotărâri de guvern au fost supuse expertizei anticorupție. Printre cele mai importante acte normative din această săptămână se regăsesc proiectele de lege privind modificarea Legii drumurilor, Legii cu privire la activitatea farmaceutică, Legii privind achizițiile publice, dar și Codului Vamal al Republicii Moldova. Astfel, în rapoartele de expertiză, elaborate de CNA, au fost identificate deficiențe și înaintate recomandări pentru înlăturarea efectelor acestora.

Potrivit experților, proiectul de lege privind modificarea Legii drumurilor, care are drept scop crearea infrastructurii destinate bicicliștilor și pietonilor, conține riscuri de implementare în practică a normelor proiectului. Acestea pot genera costuri suplimentare pentru bugetele publice raionale și municipale, chiar dacă potrivit proiectului, lucrările de amenajare a pistelor ar urma să fie încorporate în lucrările de reabilitare a drumurilor de interes raional sau municipal. Pentru a evita aceste cheltuieli adiționale, CNA recomandă să se acorde o mai mare atenție elaborării actelor normative de punere în aplicare a legii.

De asemenea, mai multe riscuri au fost identificate și în Proiectul de lege privind modificarea Legii cu privire la activitatea farmaceutică. În raportul CNA se menționează că acesta ar putea crea condiții favorabile pentru importul medicamentelor false sau contrafăcute, fapt ce ar prejudicia ulterior sănătatea cetățenilor.

Prin Proiectul de lege privind modificarea Codului Vamal al Republicii Moldova, supus recent expertizei anticorupție a CNA, se propune înlăturarea interdicției la importul pieselor uzate pentru autovehicule.

Potrivit raportului de expertiză, problema identificată în proiectul de lege se referă la faptul că înlăturarea interdicției respective este necondiționată. Proiectul nu stabilește exigențe la import. Astfel, acest lucru ar permite importul oricăror părţi şi accesorii: originale sau nu; reutilizabile sau nu; însoțite sau nu de acte de proveniență sau ce confirmă calitatea etc.

CNA menționează că, expertiza anticorupție este procesul de identificare a riscurilor de corupție care pot apărea la promovarea proiectelor de acte legislative și normative de către entitățile publice, a factorilor care le generează și elaborarea recomandărilor pentru înlăturarea efectelor acestora.

Amintim că CNA face expertiză anticorupție începând cu anul 2006.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală