FMI: Economia rusă se îndreaptă spre colaps – războiul și sancțiunile adâncesc criza

24 Oct. 2024, 11:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Oct. 2024, 11:33 // Actual //  Ursu Victor

Economia militară a Rusiei, susținută de investiții masive în comanda de apărare, se află aproape de epuizarea ultimelor rezerve, conform prognozelor economiștilor de la Fondul Monetar Internațional (FMI). Aceștia estimează că, începând cu anul 2025, rata de creștere a PIB-ului rus se va reduce aproape de trei ori și va continua să scadă în anii următori.

Potrivit estimărilor FMI, economia Rusiei va crește cu 3,6% în acest an, dar în 2025 va încetini la doar 1,3%. Până în 2029, ritmul de creștere ar putea ajunge la 1,2%, conform prognozelor din raportul din octombrie al fondului.

FMI preconizează că, în anul următor, Rusia va crește cu o treime mai lent decât țările dezvoltate (1,8%) și de trei ori mai lent decât cele în dezvoltare (4,2%). Comparativ cu China, care se estimează că va crește cu 4,5%, economia rusă va rămâne în urmă de 3,5 ori, iar față de India (6,5%) de cinci ori.

„Încetinirea drastică,” scrie FMI, va fi rezultatul scăderii consumului privat și a creșterii investițiilor, precum și a unei lipse de forță de muncă, pe care președintele Vladimir Putin a estimat-o la 2,5 milioane de persoane. De asemenea, fondul preconizează o scădere a prețului petrolului, de la 81,29 dolari pe baril în medie în acest an, la 72,84 dolari în anul următor.

În primul an de război, PIB-ul rus a scăzut cu doar 1,2%, de cinci ori mai puțin decât prognoza inițială a guvernului. Începând cu anul 2023, Rosstat a început să raporteze o creștere care a compensat complet recesiunea: anul trecut, conform statisticilor oficiale, economia a crescut cu 3,6%, iar între ianuarie și august anul curent, cu 4,2%.

Economia a fost susținută de un „stimul fiscal,” subliniază economistul Alexander Isakov de la Bloomberg Economics. Între 2022 și 2024, guvernul a cheltuit aproximativ 20 de trilioane de ruble pe apărare națională, investind bani în întreprinderile din industria de apărare și oferind bonusuri generoase celor care s-au oferit voluntar pentru a merge la război. Totuși, efectul stimulului fiscal a trecut deja de vârful său, consideră Isakov: construcția și transportul de marfă stagnează din începutul anului 2024, iar producția militară, deși continuă să crească, nu este suficientă pentru a compensa declinul din sectoarele civile.

Economia nu mai poate crește producția: utilizarea capacităților depășește 80%, ceea ce nu a mai fost văzut în istoria recentă, iar numărul șomerilor a atins un minim istoric. Pentru a crește, sunt necesare investiții, dar Kremlinul pare hotărât să finanțeze prioritar doar industriile direct legate de război, notează experții Institutului pentru Economii în Dezvoltare al Băncii Finlandei (BOFIT).

„Investițiile în producția militară, însoțite de demontarea instituțiilor de piață, pot întări poziția lui Putin pe termen scurt, dar devin o bombă cu ceas pentru perspectivele pe termen lung ale economiei,” afirmă profesorul Konstantin Sonin de la Universitatea Chicago. „Războiul lui Putin nu doar că face viața rușilor mai dificilă decât ar fi fost fără el. De asemenea, se transformă într-o condamnare pentru generațiile viitoare,” adaugă expertul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Oct. 2024, 13:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Oct. 2024, 13:29 // Actual //  Ursu Victor

În urma blocării accesului la platforma Youtube, autoritățile ruse au înregistrat o creștere dramatică a cheltuielilor pentru servicii VPN, cu bugetul alocat pentru aceste achiziții ajungând la 14,1 miliarde de ruble în primele nouă luni ale anului 2024. Aceasta reprezintă o creștere de 683% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor furnizate de serviciul „Контур. Закупки” și publicate de „Коммерсант”.

Majoritatea acestor cheltuieli au fost făcute de Departamentul de Tehnologii Informaționale (DIT) din Moscova, care a semnat trei contracte în valoare de 9,8 miliarde de ruble. Numărul total de licitații pentru VPN a crescut cu 20%, atingând 490.

În același timp, companiile de stat au cheltuit 311 milioane de ruble pentru servicii VPN, înregistrând o creștere de 122% comparativ cu anul precedent. Numărul achizițiilor a crescut cu o treime, ajungând la 56.

Serviciile contractate vor fi furnizate în perioada 2024-2026, cu furnizori precum „Акадо телеком”, „Ситроникс” și „Ростелеком”. Reprezentanții acestor companii nu au comentat informațiile.

Un expert de la „Контур. Закупок”, Vasilii Danilchik, a menționat că achizițiile de VPN în Rusia se desfășoară prin proceduri închise, fiind accesibile doar anumitor servicii guvernamentale legate de securitatea națională.

Vladimir Volkov, vicepreședinte al „Ростелеком”, a asociat cererea crescută de servicii VPN cu preocupările privind securitatea infrastructurii IT, pe fondul unui număr tot mai mare de atacuri DDoS și tentative de furt de date personale.

Roskomeadzor, agenția responsabilă cu reglementarea comunicării în Rusia, a blocat serviciile VPN încă de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Aceasta acționează pe baza legii „O comunicare”, care permite interzicerea serviciilor care nu filtrează informațiile ilegale.

Până în 2030, Roskomnadzor intenționează să aloce 59 de miliarde de ruble pentru modernizarea echipamentelor tehnice destinate combaterii amenințărilor, care permit blocarea resurselor internet în spațiul rus. Această modernizare ar putea reduce eficiența serviciilor VPN, complicând accesul la conținutul interzis, dar nu îl va elimina complet, conform experților.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău