Forumul Economic Mondial: “Criza nivelului de trai” este una din ameninţările cu care se confruntă lumea

11 Iul. 2022, 05:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Iul. 2022, 05:55 // Actual //  bani.md

Datoria suverană a crescut semnificativ din cauza pandemiei. Datoria guvernamentală la nivel global a crescut cu 13 puncte procentuale, la 97% din PIB, în 2020. În ţările în curs de dezvoltare, finanţele publice aflate deja sub presiune se confruntă cu un risc crescut din cauza gradului de îndatorare şi a aprecierii dolarului SUA, se arată în “Raportul pe 2022 privind riscurile globale”, publicat de Forumul Economic Mondial (WEF), transmite Agerpres.

“Criza datoriilor” este percepută ca o ameninţare critică pe termen scurt şi mediu la adresa omenirii, şi unul din cele mai severe potenţiale riscuri în următorul deceniu. Din cauza îndatorării excesive, ţările se vor confrunta cu dificultăţi în gestionarea impactului economic al pandemiei şi în finanţarea tranziţiei spre emisii zero.

Deşi rata angajării se apropie de nivelul de dinaintea angajării în multe economii avansate, pe plan global redresarea pieţei muncii în urma crizei provocate de pandemie este în urma redresării economice, rata angajării globale rămâne mai scăzută decât era înaintea pandemiei. De asemenea, creşterea semnificativă a numărului de demisii în economiile avansate a dus la scăderea participării la piaţa muncii.

Tinerii, femeile şi angajaţii cu calificări inferioare au fost în special afectaţi. Crearea de noi locuri de muncă pentru a le compensa pe cele pierdute în timpul pandemiei va dura cel puţin până în 2023, dar multe din aceste slujbe ar urma să aibă o productivitate scăzută şi o calitate slabă, conform Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

“Criza nivelului de trai” este una din ameninţările cu care se confruntă lumea şi un motiv de îngrijorare pentru opinia publică.

O redresare economică bifurcată va determina probabil creşterea migraţiei din motive economice. În acelaşi timp, înrăutăţirea fenomenelor meteo extreme şi creşterea instabilităţii politice, a fragilităţii statului şi conflictele civile vor duce probabil la majorarea numărului de refugiaţi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO