Fostul șef al ASP este gata să conlucreze cu organele de anchetă! Zara: Toate acțiunile au fost perfect legale

06 Sept. 2021, 14:27
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Sept. 2021, 14:27 // Actual //  MD Bani

Fostul șef al Agenției Servicii Publice, Vladislav Zara reacționează la acuzațiile aduse de prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița și actualul director al ASP, Mircea Eșanu cu privire la licitația dubioasă de aproximativ 500 de milioane de lei pentru achiziționarea blanchetelor pentru actele de identitate.

Zara susține că stă la dispoziția organelor de anchetă pentru orice clarificări și că toate acțiunile ASP și ale sale personale au fost perfect legale și în conformitate cu legislația Republicii Moldova, scrie Realitatea.md.

Acesta a expediat în adresa jurnaliștilor o reacție în care vine cu mai multe precizări.

„Nu toți operatorii economici pot participa la astfel de achiziții, deoarece blanchetele actelor de identitate pot fi confecționate doar de către companiile specializate din domeniul „Security Printing Industry”, care confecționează bancnote, hârtii de valoare și acte de identitate, dispunând de certificate ISO din domeniu: ISO 14298, ISO 27001 și ISO. Licitația este una publică și internațională. Achiziția publică este desfășurată prin SIA „M-Tender”. Anunțul de participare a fost publicat în Buletinul Achizițiilor publice la 29 aprilie 2021 – termenul a fost extins de 2 ori. Anunțul de participare a fost publicat mai târziu în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Pentru a asigura transparență în procesul de organizare a achizițiilor publice, la solicitare a societății civile, în grupul de lucru a fost antrenat reprezentantul asociației obștești „AGER””, anunță Zara.

Mai mult, fostul șef al ASP susține că cetățenii vor fi cei care vor avea de suferit în urma stopării licitației.

„Astfel, dacă nu ar fi posibilă achiziționarea suplimentară a carnetelor de pașapoarte în anul 2020 pentru anul 2021, în Republica Moldova putea să fie suspendată temporar eliberarea pașapoartelor sau altor acte de identitate, situația similara având loc în trecut și în unele alte țări, când a fost stopată eliberarea pașapoartelor pe o perioadă de la 3 la 7 luni. Acum, în contextul stopării procedurii licitației internaționale de achiziționare a carnetelor de pașapoarte, Republica Moldova chiar riscă să suspende curând eliberarea pașapoartelor pentru cetățenii săi”, mai adaugă fostul șef.

Amintim că, vineri, Natalia Gavrilița a anunțat, vineri, că ASP a anulat licitația de aproximativ 500 de milioane de lei pentru achiziționarea blanchetelor pentru actele de identitate, permise de conducere și certificate de înmatriculare.

Gavrilița a spus atunci, într-un briefing de presă, că achiziția a fost dubioasă și organizată cu mai multe abateri.

Reacția integrală a fostului șef al ASP poate fi văzută mai jos.

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău