(FOTO, VIDEO) Investiții în viitor: Echipamente de 235.000 $, donate de UNFPA centrului perinatal din Ceadîr-Lunga

28 Oct. 2022, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Oct. 2022, 17:56 // Actual //  MD Bani

Echipamente de 235.000 de dolari au fost transmise centrului perinatal din Ceadîr-Lunga de către UNFPA Moldova- Fondul ONU pentru Populație, cu suportul financiar al Guvernului Statelor Unite ale Americii. În aceste clipe are loc livrarea echipamentelor moderne pentru intervenții de urgență.

Lotul de echipamente conține aparataj performant pentru sălile de operație și de naștere, mese de operație, echipament necesar pentru anestezie, dar și pentru monitorizarea stării mamei și a copilului la naștere. Suportul oferit centrului perinatal este pentru a fortificarea capacităților și acordarea asistentei pentru o sarcina sănătoasă și naștere în siguranță.

Autoritățile din domeniul sănătății din Găgăuzia susțin că aparatajele utilizate de instituție nu au fost schimbate de circa 30 de ani. Conform medicilor, anual, între 700 și 900 de femei beneficiază de asistența specialiștilor, iar în contextul războiului din Ucraina, 10 refugiate au fost internate la Centrul Perinatal din Ceadîr-Lunga.

„Centrul perinatal din Ceadîr-Lunga este unicul centrul de nivelul doi, construit încă în anii 1990. De atunci nu a fost modernizat și nu a fost modernizat echipamentul. Anul trecut au fost alocați bani și s-au efectuat lucrări de renovare la Centrul perinatal. Prima etapă se încheie datorită întâlnirii bașcanului și UNFPA, s-a ajuns la înțelegerea că Centrul perinatal va fi dotat”, declară Svetlana Duleva, șefa Direcției Sănătate din Găgăuzia.

„Le-am comunicat colegilor din Fond necesitățile Centrului perinatologic și tot de ce aveam nevoie ne-a fost asigurat, astfel încât să asigurăm ajutor atât femeilor din raionul nostru, cât din cele vecine. Astfel, mărim accesibilitatea serviciilor medicale și femeile nu vor trebui să apeleze la instituții medicale republicane. Am primit echipamente, acum îmbunătățim situația referitoare la cadre. Cred că utilajul va fi un mare ajutor pentru colegii noștri și pentru femeile din Ceadîr Lunga, Comrat și din cele apropiate”, povestește Natalia Papozglo, șefa Spitalului Raional Ceadîr-Lunga, .

Pe lângă dotarea cu echipamentul de resuscitare, instituțiile medicale primesc echipament auxiliar care îmbunătățește calitatea serviciilor medicale, oferă siguranță și salvează timpul prețios în cazurile de urgență.

Echipamentul medical a fost procurat ca parte a răspunsului umanitar al UNFPA Moldova, pentru a oferi suport guvernului în asigurarea sănătății reproductive pentru refugiate și pentru populația locală.

Realitatea Live

18 Iul. 2025, 12:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Iul. 2025, 12:26 // Actual //  Ursu Victor

Economistul român Andrei Caramitru a lansat un avertisment dur asupra sustenabilității sistemelor de pensii și sănătate din statele vestice, inclusiv România, pe fondul unei realități demografice și economice ignorate de decidenți. Într-o postare pe Facebook, Caramitru susține că jumătate din toate taxele plătite de populație sunt direcționate către susținerea pensionarilor, prin pensii directe și costuri medicale, iar suma este în continuă creștere, forțând statele să se împrumute masiv.

„Tinerii nu se mai căsătoresc și nu mai fac copii. Motivul principal: costul locuințelor. Este prea mare. Dacă adăugăm și taxele tot mai ridicate, distrugem chiar segmentul care ar trebui să susțină sistemul”, afirmă Caramitru. În lipsa natalității, statele sunt obligate să importe forță de muncă prin imigrație, dar această soluție temporară creează tensiuni sociale și poate alimenta conflicte etnice și instabilitate politică.

Caramitru explică faptul că arhitectura actuală a sistemelor de protecție socială a fost creată după al Doilea Război Mondial, într-un context complet diferit: populație tânără, familii numeroase și speranță de viață de 65 de ani — exact limita stabilită pentru pensii. În prezent, speranța de viață a crescut considerabil, iar raportul dintre populația activă și cea inactivă s-a deteriorat dramatic.

Soluțiile propuse de economist sunt dure, dar inevitabile, în opinia sa: creșterea vârstei de pensionare spre 70 de ani (așa cum deja se face în țările nordice), plafonarea pensiilor pentru a evita excesul și dezechilibrul bugetar, introducerea coplății în sistemul de sănătate, trecerea graduală la pensii și servicii medicale private, liberalizarea și subvenționarea construcției de locuințe în marile orașe pentru a sprijini tinerii.

„Democratic, aceste măsuri sunt imposibil de aplicat. Populația nu le va vota niciodată. De aceea, căderea este inevitabilă. Statele doar amână deznodământul”, conchide Caramitru. În viziunea sa, fără reforme radicale, modelul actual de stat social se îndreaptă spre faliment, colaps instituțional și haos social.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA