Echipamente de 235.000 de dolari au fost transmise centrului perinatal din Ceadîr-Lunga de către UNFPA Moldova- Fondul ONU pentru Populație, cu suportul financiar al Guvernului Statelor Unite ale Americii. În aceste clipe are loc livrarea echipamentelor moderne pentru intervenții de urgență.
Lotul de echipamente conține aparataj performant pentru sălile de operație și de naștere, mese de operație, echipament necesar pentru anestezie, dar și pentru monitorizarea stării mamei și a copilului la naștere. Suportul oferit centrului perinatal este pentru a fortificarea capacităților și acordarea asistentei pentru o sarcina sănătoasă și naștere în siguranță.
Autoritățile din domeniul sănătății din Găgăuzia susțin că aparatajele utilizate de instituție nu au fost schimbate de circa 30 de ani. Conform medicilor, anual, între 700 și 900 de femei beneficiază de asistența specialiștilor, iar în contextul războiului din Ucraina, 10 refugiate au fost internate la Centrul Perinatal din Ceadîr-Lunga.
„Centrul perinatal din Ceadîr-Lunga este unicul centrul de nivelul doi, construit încă în anii 1990. De atunci nu a fost modernizat și nu a fost modernizat echipamentul. Anul trecut au fost alocați bani și s-au efectuat lucrări de renovare la Centrul perinatal. Prima etapă se încheie datorită întâlnirii bașcanului și UNFPA, s-a ajuns la înțelegerea că Centrul perinatal va fi dotat”, declară Svetlana Duleva, șefa Direcției Sănătate din Găgăuzia.
„Le-am comunicat colegilor din Fond necesitățile Centrului perinatologic și tot de ce aveam nevoie ne-a fost asigurat, astfel încât să asigurăm ajutor atât femeilor din raionul nostru, cât din cele vecine. Astfel, mărim accesibilitatea serviciilor medicale și femeile nu vor trebui să apeleze la instituții medicale republicane. Am primit echipamente, acum îmbunătățim situația referitoare la cadre. Cred că utilajul va fi un mare ajutor pentru colegii noștri și pentru femeile din Ceadîr Lunga, Comrat și din cele apropiate”, povestește Natalia Papozglo, șefa Spitalului Raional Ceadîr-Lunga, .
Pe lângă dotarea cu echipamentul de resuscitare, instituțiile medicale primesc echipament auxiliar care îmbunătățește calitatea serviciilor medicale, oferă siguranță și salvează timpul prețios în cazurile de urgență.
Echipamentul medical a fost procurat ca parte a răspunsului umanitar al UNFPA Moldova, pentru a oferi suport guvernului în asigurarea sănătății reproductive pentru refugiate și pentru populația locală.