În ajunul unui an de la începutul războiului din Ucraina, Primăria municipiului Chișinău a prins viață, prin intermediul a peste 1 000 de desene, picturi și compoziții manuale, semnate de elevii instituțiilor de învățământ din capitală. Holurile și culoarele clădirii au fost asaltate de pete vii de culoare, reunite în cadrul expoziției de artă cu genericul „Copiii pentru pace”.
Micii artiști, printre care se numără și copiii din centrele de plasament pentru refugiați, au redat pe foi, pânze și cartoane pacea – așa cum o înțeleg și și-o imaginează ei. În timp ce unii au recurs în lucrările la porumbei albi și curcubee, alții au schițat chipurile copiilor din Ucraina – copii cărora le-a fost sortit să ajungă să trăiască sub semnul războiului.
„Așa văd eu războiul. Acești copii suferă din cauza războiului și vor pace. Ambii copii – atât cel rus, cât și cel din Ucraina – își doresc să se termine totul cât mai curând”, a menționat Angelina Sclifos, elevă în clasa a IX-a cu profil de arte plastice la ILPT „Liviu Deleanu”
O altă elevă care a decis să redea prin culori durerea și suferința prin care trec toți copiii pe timp de război este Laura. Adolescenta a exprimat acest lucru în cadrul unui portret, în care apare o fetiță din Ucraina, care îmbrățișează un ursuleț de pluș – singurul ei prieten și sprijin.
„Copii trec prin stres și nu pot supraviețui singuri. Copila aceasta este singură, fără părinți, însă are o jucărie de pluș, care o ajută să-și aline durerea. În privirea ei se citește cât de nemulțumită este și că vrea pace. Ea vrea pace pe tot globul pământesc”, a spus Laura, elevă în clasa a VII-a.
Primarul general Ion Ceban a menționat că războiul este cel mai cumplit lucru care i se poate întâmpla omenirii.
„ Nicio lacrimă și nicio viața de om nu poate fi argumentată printr-o intervenție militară și nu poate fi acoperită cu orice motivație pe care și-ar dori cineva să o facă. Cred că e foarte bine să vedem ce cred copiii despre asta, ca să ne convingem că sunt mult mai adânci în Percepțiile, interpretările și atitudinile lor vizavi de război și pace. Pe cât de multă durere este – pe atât de multă speranță că lucrurile se pot schimba”, a declarat edilul Capitalei.
La vernisajul expoziției au participat și reprezentanți ai corpurilor diplomatice, ambasadori, consuli și alți oficiali.
„Cred că oamenii sunt buni în interior, dar gândirea lor sumbră conduce doar la lucruri rele în lumea în contemporană. De aceea se întâmplă războaie. Sper că le vom oferi copiilor o lume mai bună“, a menționat reprezentantul Agenției Turcești de Colaborare și Coordonare (TIKA).
„Adevărul este că uneori copiii sunt mult mai înțelepți decât adulții. Este o sarcină dificilă sau chiar imposibilă să-i înveți ceea ce este inexplicabil. Războiul este ceva ce pur și simplu nu ar trebui să existe. Acesta este singurul lucru pe care l-am putea spune copiilor noștri. Reieșind din picturile lor, putem spune că ei înțeleg și singuri totul foarte bine, așa că aș prefera să abordez situația din perspectiva opusă. Deseori, trebuie să învățăm de la copiii noștri”, a spus un alt oficial străin, prezent la inaugurarea expoziției.
În cadrul evenimentului, copiii au avut ocazia să intre în cabinetul primarului general, să se așeze la masa lui și să scrie pe hârtie una dintre dorințele sau speranțele lor.
Proiect finanțat și implementat de Primăria municipiului Chișinău, prin intermediul Programului Buget Civil Chișinău, ediția 2022.