Franța începe o grevă națională pe fondul creșterii inflației. Școlile și trenurile sunt afectate

18 Oct. 2022, 14:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Oct. 2022, 14:25 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Sindicatele franceze au început marți o grevă la nivel național, cerând salarii mai mari pe fondul unei inflații ridicate de zeci de ani și punându-i președintelui Emmanuel Macron una dintre cele mai dificile provocări de la realegerea sa în luna mai, scrie Reuters.

Greva, care va afecta în primul rând sectoarele publice, cum ar fi școlile și transporturile, este o prelungire a acțiunii industriale de săptămâni întregi care a perturbat principalele rafinării din Franța și a pus în dificultate aprovizionarea benzinăriilor. Liderii sindicali speră că muncitorii vor fi asaltați de decizia guvernului de a-i forța pe unii dintre ei să se întoarcă la lucru la depozitele de benzină pentru a încerca să facă să curgă din nou combustibilul, o măsură despre care unii spun că pune în pericol dreptul la grevă.

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Olivier Veran, a declarat că mai multe rechiziții de personal ar putea avea loc în timpul zilei, deoarece șoferii continuă să stea la coadă în fața benzinăriilor.

Vor fi atâtea rechiziții câte se vor considera necesare … Blocarea rafinăriilor, când am ajuns la un acord privind salariile, aceasta nu este o situație normală”, a declarat Veran.

Sindicatul de stânga CGT a cerut continuarea grevelor și în a patra săptămână la TotalEnergies, în ciuda faptului că firma petrolieră a ajuns vineri la un acord care include o majorare de 7% și un bonus cu alte sindicate, mai moderate. CGT cere o majorare salarială de 10%, invocând inflația și profiturile uriașe ale firmei.

Eurostar a anunțat că anulează unele trenuri între Londra și Paris din cauza grevei. Operatorul feroviar public francez SNCF a declarat că traficul pe legăturile locale a scăzut cu 50%, dar că nu au existat perturbări majore pe liniile naționale. Pe măsură ce tensiunile cresc în a doua cea mai mare economie din zona euro, grevele s-au extins deja în alte părți ale sectorului energetic, inclusiv la gigantul nuclear EDF, unde lucrările de întreținere cruciale pentru alimentarea cu energie electrică a Europei vor fi amânate.

Luni, un reprezentant al sindicatului FNME-CGT a declarat că grevele afectează activitatea la 10 centrale nucleare franceze, cu întârzieri suplimentare de întreținere la 13 reactoare, iar producția franceză de energie electrică a fost redusă cu un total de 2,2 gigawați.

Sindicatele funcționarilor publici au cerut, de asemenea, să se alăture grevei de marți, cu posibile perturbări în școli și alte facilități publice. Grevele au loc într-un context politic tensionat, în condițiile în care guvernul francez urmează să adopte bugetul pe 2023 folosind puteri constituționale speciale care îi vor permite să ocolească un vot în parlament, a declarat duminică premierul Elisabeth Borne. Manifestații sunt programate în toată țara, dintre care una la Paris începând la ora 12.00.

Mii de persoane au ieșit duminică pe străzile Parisului pentru a protesta împotriva creșterii prețurilor. Liderul partidului de stânga dură La France Insoumise, Jean-Luc Melenchon, a mărșăluit alături de laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, Annie Ernaux. Melenchon a convocat o grevă generală pentru marți.

Realitatea Live

28 Ian. 2023, 20:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Ian. 2023, 20:09 // Actual //  Lupu Eduard

Taylor Sheridan, creatorul seriei de succes Yellowstone şi a prequel-ului său, 1883 şi 1923, a dovedit că sfatul pe fiecare scriitor primeşte: ‘Scrie despre ceea ce cunoşti’, este bine de urmat, după cum scrie Daily Mail, într-un articol despre parcursul său atipic.
El a scris despre viaţa emoţionantă a unui cowboy – una cu care el este foarte familiar. Este o viaţă pe care a trăit-o în fiecare zi, nu doar ca un copil, ci şi acum – în ciuda faptului că este unul dintre cele mai mari nume din Hollywood, scrie businessmagazin.ro.

El, soţia sa de 10 ani, Nicole, şi fiul lor, Gus, trăiesc în Texas, unde deţine mai multe ferme, unde îşi creşte caii şi vitele.
Conexiunea lui Sheridan cu acest mod de viaţă fără îndoială oferă o inspiraţie nesfârşită pentru spectacolul său despre Duttons, o familie de fermieri care administrează cea mai mare fermă din SUA. Actorul-scenarist dovedeşte că poţi transforma viaţa de zi cu zi pe care o duci în recunoaştere critică, în armate de fani şi în venituri de sute de milioane de dolari.

Yellowstone a fost ignorat la premiile Golden Globe din momentul lansării sale din 2018, dar drama western modernă a fost finalmente nominalizată pentru o statuetă în ultimul an, iar Kevin Costner a şi câştigat premiul pentru „Cel mai bun actor într-o serie de dramă” pentru rolul său ca John Dutton, patriarhul familiei.Serialul a fost inclus în lista celor mai urmărite pe platformele de streaming. În acelaşi timp, în clasamentul transmisiunilor TV, Yellowstone a luat primul loc, învingând America’s Got Talent, iar 1923 a ajuns pe locul şapte.

Toate aceste realizări nu ar fi fost posibile fără parcursul atipic al scenaristului seriilor.

Sheridan s-a născut în Cranfills Gap, un orăşel situat la sud-vest de Dallas, cu o populaţie de sub 300 de locuitori, unde familia sa avea o fermă. După divorţul părinţilor săi, mama sa a vândut ferma şi s-a mutat în Wyoming, potrivit revistei Fort Worth Magazine. Şi-a petrecut verile şi weekend-urile călărind caii. În anii ‘90, Sheridan a studiat teatrul la Texas State University, deşi se spune că şi-a dorit să devină şeriful oraşului său natal, dar a renunţat şi s-a mutat în Austin.
Acolo tundea peluze şi vopsea case pentru bani, când a fost descoperit de o agenţie de talent din Chicago, în timp ce căuta un loc de muncă într-un mall. Aceştia i-au cumparat un bilet de avion, dar el l-a vândut şi a folosit banii pentru a conduce camionul său până în Chicago, deoarece nu-i plăcea să zboare, potrivit Austin American-Statesman.

Cariera lui ca actor l-a dus la New York şi apoi la Los Angeles, unde a continuat să aibă dificultăţi financiare. În acea perioadă, nu câştiga mulţi bani, aşa că a locuit într-un camion şi a închiriat un cort pe o rezervaţie unde locuiau prietenii lui, la nord de LA. „Am fost foarte sărac, dar am ales să nu renunţ şi să nu mă întorc acasă”, a spus Sheridan. Este o schimbare radicală faţă de acum, când generează mai mult de 1 miliard de dolari în show-uri TV, potrivit Australian Financial Review.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău