Franța pune pe pauză legea privind interzicerea pliculețelor cu nicotină

10 Iun. 2025, 11:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Iun. 2025, 11:41 // Actual //  bani.md

Franța amână proiectul de lege privind interzicerea pliculețelor cu nicotină cel puțin până în luna august 2025. Decizia a fost luată după ce mai multe state ale Uniunii Europene, precum și Guvernul Suediei au criticat inițiativa Franței, anunțând chiar și proteste masive din motiv că se încalcă principiile de liber comerț, transmite realitatea.md.

În februarie 2025, Franța a expediat către Comisia Europeană un decret privind interzicerea pliculețelor cu nicotină. Inițiativa a stârnit un val de critici. Ministrul pentru cooperare internațională în dezvoltare și comerț exterior al Suediei, Benjamin Dousa a declarat că prin promovarea interdicției asupra pliculețelor cu nicotină Guvernele încalcă principiul fundamental de comerț liber în spațiul UE, precum și dreptul cetățenilor la alegere.

 În declarația Suediei se menționează că prin interzicerea pliculețelor cu nicotină se încalcă principiului fundamental al pieței unice: libera circulație a mărfurilor – o valoare fundamentală pentru Guvernul suedez.

Guvernul Suediei susține că pliculețele de nicotină trebuie reglementate, nu interzise. În acest sens, autoritățile suedeze au introdus o serie de norme precum limitarea vârstei, restricționarea publicității, aplicarea avertismentelor de sănătate pe ambalaje.

De asemenea, Agenția de servicii juridice, financiare și administrative din Suedia a anunțat ca va organiza proteste masive din cauza barierelor în comerțul liber cu mărfuri în spațiul UE create de Franța.

Anterior, alte șase state membre ale Uniunii Europene au expediat o declarație către Comisia Europeană prin care și-au exprimat îngrijorările privind proiectul de lege înainte de Ministerul Sănătății al Franței. ”Interzicerea comercializării unor produse reglementate în alte state membre fragmentează piața și pune bariere comerciale pe Piața Unică. Franța nu a demonstrat că restricția este justificată în conformitate, măsura adoptată fiind lipsită de o bază științifică, drept urmare aceasta ar putea duce la o distorsiune gravă a concurenței și ar afecta operatorii economici care activează legal în acest sector”, se spune în declarația României.

În prezent, pliculețe cu nicotină sunt interzice în Belgia, care se confruntă cu comerțul ilicit din cauza interdicției. În urma controalelor de organelor de forță au fost identificate cel puțin 300 de puncte oficiale de comercializare care vindeau pliculețe cu nicotină.

Printre alte state care au interzis pliculețele cu nicotină se numără Federația Rusă, Kazakhstan, Kirgistan, Uzbekistan și alte state din Asia.

Realitatea Live

13 Iun. 2025, 10:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Iun. 2025, 10:18 // Actual //  Ursu Victor

Prețul energiei electrice ar putea crește în următoarele luni, în contextul unei posibile majorări a tarifelor pe piața regională, avertizează ministrul Energiei, Dorin Junghietu. Potrivit acestuia, valul de caniculă care va duce la creșterea consumului de electricitate – în special din cauza utilizării masive a aparatelor de aer condiționat – ar putea declanșa o scumpire accelerată pe bursele din regiune.

În cadrul unei emisiuni la TV8, Junghietu a subliniat că, până acum, Republica Moldova a beneficiat de tarife plafonate pentru energia electrică din România, menținute în jurul valorii de 400 RON/MWh. Situația se va schimba începând cu 1 iulie, când România va liberaliza complet piața electricității. Această decizie va duce la prețuri instabile, dictate de cerere și ofertă, ceea ce ar putea avea un impact direct asupra facturilor din Moldova.

„Dacă achiziționăm zilnic între 100 și 150 MW din România, o scumpire de doar 50 RON/MWh se resimte puternic. Dacă media de achiziție a fost recent în jur de 120–125 euro/MWh, toate deviațiile pozitive acumulate până acum vor fi cel mai probabil consumate în această vară”, a explicat ministrul.

Potrivit datelor oficiale, termocentralele moldovenești acoperă vara doar 2% din necesarul total de electricitate. Peste 45% din consum este acoperit prin contracte bilaterale cu România și Ucraina, în timp ce energia regenerabilă, în special solară și eoliană, furnizează în unele zile până la 30% din necesar. Restul energiei provine din importuri directe din România.

Deși în ultimii trei ani producția de energie regenerabilă a crescut de opt ori, Moldova nu dispune încă de capacități suficiente de stocare. Asta înseamnă că, în afara orelor de vârf, o parte considerabilă din energia verde se pierde.

În ceea ce privește piața gazelor naturale, ministrul Junghietu a declarat că prețurile ar putea fi revizuite abia în toamnă, după calcularea unei medii anuale ponderate. Deocamdată, prețurile sunt volatile, în special din cauza cererii mari din Ucraina, care își acoperă lipsa de producție afectată de atacuri armate prin importuri masive.

Pentru a evita un nou val de scumpiri, Moldova a stabilit un plafon de achiziție pentru gazele naturale valabil pentru anul gazier 2025–2026. Până la mijlocul lunii iunie, Energocom a achiziționat deja aproximativ 150 de milioane de metri cubi, echivalentul a 20% din necesarul estimat. Obiectivul este ca până la 1 octombrie, începutul noului an gazier, stocurile să fie completate integral.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO