Furtună pe piața valutară! Euro se depreciază în fața dolarului, afectat de perspectivele de recesiune în Europa

25 Sept. 2023, 16:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Sept. 2023, 16:01 // Actual //  bani.md

Euro se deprecia luni în fața dolarului, sub tirul indicatorilor economici slabi din zona euro, în comparație cu cifrele mai dinamice din partea SUA. În jurul orei 10:10 GMT, euro pierdea 0,17%, la 1,0635 dolari, și 0,05% în raport cu lira sterlină, la 86,98 pence, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

„Semnele unei recesiuni în zona euro devin din ce în ce mai evidente”, a explicat Esther Reichelt, analist la Commerzbank, iar această situație „sugerează nu numai că o nouă majorare a dobânzii în zona euro este din ce în ce mai puțin probabilă, dar și că piața va rămâne la așteptările sale de reducere a dobânzii pentru anul viitor, ceea ce pune presiune pe euro pentru moment”.

Potrivit indicelui PMI Flash publicat vineri, activitatea sectorului privat din zona euro a continuat să scadă în septembrie, la o rată încă ridicată, dar ușor mai mică decât în luna precedentă.

Între timp, în Statele Unite, indicele PMI compozit (toate sectoarele combinate) a arătat că economia americană se află în expansiune, deși într-un ritm mai lent.

Vinerea trecută, moneda europeană a atins cel mai scăzut nivel față de dolar din martie, la 1,0615 dolari pentru un euro.

Luni, dolarul s-a apreciat și față de lira sterlină, care a scăzut cu 0,12%, la 1,2226 dolari pentru o liră.

Moneda britanică a fost penalizată de temerile legate de recesiunea din Marea Britanie și de decizia de joia trecută a Băncii Angliei de a întrerupe înăsprirea politicii monetare, urmând exemplul Fed, dar cu un ton mai puțin agresiv.

Ratele mai mari sunt în mod tradițional sinonime cu o monedă cu randament mai ridicat pentru investitori, ceea ce o face mai atractivă.

„Momentul bullish al dolarului american a fost întărit săptămâna trecută de poziția hawkish a Fed”, susțin analiștii de la MUFG, pentru a explica cea de-a zecea săptămână consecutivă de creșteri pentru Dollar Index, care compară dolarul cu un coș de monede importante.

Fed a ales să nu majoreze dobânzile pentru moment, dar traderii de valută consideră că este singura bancă centrală pentru care o majorare a ratelor rămâne credibilă în lunile următoare.

Între timp, yenul a pierdut 0,16%, ajungând la 148,62 yeni pentru un dolar, în urma deciziei Băncii Japoniei de a continua politica monetară acomodativă. Luni, yenul a atins un alt minim de la începutul lunii noiembrie, de 148,65 yeni pentru un dolar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ