Cade ghilotina la cea mai mare bancă din Germania: Bundesbank dă undă verde concedierilor pe bandă rulantă

25 Sept. 2023, 15:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2023, 15:42 // Actual //  Lupu Eduard

Bancherii centrali din Germania sunt revoltaţi de planul de „modernizare” al unui grup de consultanţi în management pentru Bundesbank, care vizează eliminarea a sute de locuri de muncă şi revizuirea practicilor de lucru, în timp ce instituţia încearcă să dezamorseze criticile politice privind pierderile tot mai mari, scrie Financial Times.

În interiorul Bundesbank nemulţumirile au început să curgă de când Joachim Nagel a devenit preşedinte anul trecut şi a angajat Boston Consulting Group pentru a face banca face mai agilă şi mai eficientă.

„Starea de spirit în rândul personalului este „la pământ. BCG nu are nicio idee despre cum funcţionează o bancă centrală şi care sunt îndatoririle sale legale. Au comparat activitatea privind politica monetară cu o linie de producţie de automobile, ceea ce este un nonsens total”, a declarat o persoană din interior.

Cu toate acestea, Bundesbank a declarat că planul său, denumit „Wandel” – care înseamnă schimbare în limba germană – a fost „un proces de modernizare menit să transforme banca într-o organizaţie digitală, agilă şi pregătită pentru viitor, care trebuie să răspundă rapid la provocări complexe şi în continuă evoluţie”.

Consultanţii urmăresc să reducă numărul de angajaţi prin faptul că nu vor înlocui mulţi oameni din generaţia baby-boomer care se vor pensiona în următorii patru ani. Extinzând un obiectiv dintr-un plan de restructurare anterior, se urmăreşte reducerea cu aproximativ 5% a numărului de posturi echivalente cu normă întreagă.

Persoane familiarizate cu planul au declarat că acesta direcţionează Bundesbank să devină mai mult un furnizor de servicii pentru sectorul public german, oferindu-se să gestioneze pasiv o parte mai mare din fondurile de pensii de stat şi alte fonduri comune de bani guvernamentali.

Trei persoane informate cu privire la acest plan au declarat că acesta reflectă neliniştea tot mai mare de la Bundesbank cu privire la pierderile cauzate de creşterea bruscă a ratelor dobânzilor. Pierderile ar putea consuma peste 20 de miliarde de euro din provizioane şi capital în următorii ani. Biroul federal de audit a avertizat recent că Bundesbank ar putea avea nevoie de un plan de salvare pentru a acoperi pierderile în creştere.

Însă banca centrală a negat că pierderile preconizate au fost unul dintre principalele motive care au stat la baza deciziei de a angaja BCG, un grup cu sediul în SUA care este unul dintre cei mai mari consilieri corporativi din lume.

Ultima restructurare majoră de acest tip a avut loc în urmă cu aproximativ 30 de ani, când banca a fost consiliată de firma americană de consultanţă McKinsey, în timp ce alte reforme structurale au fost făcute în urmă cu aproximativ 20 de ani, în momentul lansării monedei euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău