Cade ghilotina la cea mai mare bancă din Germania: Bundesbank dă undă verde concedierilor pe bandă rulantă

25 Sept. 2023, 15:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2023, 15:42 // Actual //  Lupu Eduard

Bancherii centrali din Germania sunt revoltaţi de planul de „modernizare” al unui grup de consultanţi în management pentru Bundesbank, care vizează eliminarea a sute de locuri de muncă şi revizuirea practicilor de lucru, în timp ce instituţia încearcă să dezamorseze criticile politice privind pierderile tot mai mari, scrie Financial Times.

În interiorul Bundesbank nemulţumirile au început să curgă de când Joachim Nagel a devenit preşedinte anul trecut şi a angajat Boston Consulting Group pentru a face banca face mai agilă şi mai eficientă.

„Starea de spirit în rândul personalului este „la pământ. BCG nu are nicio idee despre cum funcţionează o bancă centrală şi care sunt îndatoririle sale legale. Au comparat activitatea privind politica monetară cu o linie de producţie de automobile, ceea ce este un nonsens total”, a declarat o persoană din interior.

Cu toate acestea, Bundesbank a declarat că planul său, denumit „Wandel” – care înseamnă schimbare în limba germană – a fost „un proces de modernizare menit să transforme banca într-o organizaţie digitală, agilă şi pregătită pentru viitor, care trebuie să răspundă rapid la provocări complexe şi în continuă evoluţie”.

Consultanţii urmăresc să reducă numărul de angajaţi prin faptul că nu vor înlocui mulţi oameni din generaţia baby-boomer care se vor pensiona în următorii patru ani. Extinzând un obiectiv dintr-un plan de restructurare anterior, se urmăreşte reducerea cu aproximativ 5% a numărului de posturi echivalente cu normă întreagă.

Persoane familiarizate cu planul au declarat că acesta direcţionează Bundesbank să devină mai mult un furnizor de servicii pentru sectorul public german, oferindu-se să gestioneze pasiv o parte mai mare din fondurile de pensii de stat şi alte fonduri comune de bani guvernamentali.

Trei persoane informate cu privire la acest plan au declarat că acesta reflectă neliniştea tot mai mare de la Bundesbank cu privire la pierderile cauzate de creşterea bruscă a ratelor dobânzilor. Pierderile ar putea consuma peste 20 de miliarde de euro din provizioane şi capital în următorii ani. Biroul federal de audit a avertizat recent că Bundesbank ar putea avea nevoie de un plan de salvare pentru a acoperi pierderile în creştere.

Însă banca centrală a negat că pierderile preconizate au fost unul dintre principalele motive care au stat la baza deciziei de a angaja BCG, un grup cu sediul în SUA care este unul dintre cei mai mari consilieri corporativi din lume.

Ultima restructurare majoră de acest tip a avut loc în urmă cu aproximativ 30 de ani, când banca a fost consiliată de firma americană de consultanţă McKinsey, în timp ce alte reforme structurale au fost făcute în urmă cu aproximativ 20 de ani, în momentul lansării monedei euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău