Gaură financiară de miliarde la Moldovagaz! Ceban: Tarifele la gaz oricum vor crește

01 Iun. 2022, 09:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2022, 09:35 // Actual //  Lupu Eduard

Devierile financiare ale Moldovagaz vor crește la 3,5 miliarde de lei, în condițiile în care ANRE a refuzat să aprobe tariful solicitat de 22,22 de lei pentru consumatorii finali, susține președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

Moldovagaz a depus la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică o cerere de modificare a tarifului de furnizare a gazelor naturale către consumatorii finali. Pe baza prețului actual de achiziție (880-920 USD), am propus ANRE scenariul în care, până la 1 octombrie 2022, prețul unui metru cub de gaz să fie de 22.229 lei la 1.000 mc (fără TVA), cu revenirea la tariful actual în perioada rece a anului. În ciuda argumentelor Moldovagaz, ANRE a decis să aprobe tariful mediu anual pentru furnizarea gazelor naturale către consumatorii finali în valoare de 16.254 lei la 1.000 de metri cubi, în special, 17.244 de lei la 1.000 de metri cubi pentru consumatorii casnici (fara TVA). Prețul de achiziție al gazelor naturale prevăzut în tariful aprobat de agenție este de 696 USD la 1.000 de metri cubi, în timp ce prețul de achiziție preconizat, luând in considerare puterea calorică doar pentru iunie 2022, este de 880 USD”, spune Ceban.

Potrivit președintelui Moldovagaz,  aplicarea prețurilor reglementate aprobate de ANRE pentru furnizarea de gaze naturale, până la sfârșitul perioadei de raportare Moldovagaz va acumula devieri financiare de 1,2 miliarde lei, ceea ce va majora suma totală de abateri de tarif la 3,5 miliarde de lei și. Acest lucru inevitabil va duce la majorarea tarifului.

Ieri, 31 mai, ANRE a aprobat noile tarife la gaz, care sunt aplicate din 1 iunie curent. Astfel, pentru populație tariful a fost aprobat la 18,6 lei, iar pentru cei racordați la rețele de tensiune înaltă prețul stabilit este de 16,5 lei metrul cub, iar pentru rețele de tensiune medie – 16,8 lei metrul cub.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

11 Aug. 2022, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2022, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a anunțat joi că a refuzat o ofertă elvețiană de a reprezenta interesele ucrainene la Moscova și interesele rusești la Kiev fiindcă nu mai consideră Elveția o țară neutră, relatează Reuters.

Țara cantoanelor are o lungă tradiție diplomatică de a acționa ca intermediar între țările ale căror relații s-au deteriorat sau rupt însă Ivan Neciaev, unul dintre purtătorii de cuvânt ai ministerului rus de Externe, spune că acest lucru nu este posibil în situația de față.

„Elvețienii au fost într-adevăr interesați de opinia noastră privind o posibilă reprezentare a intereselor Ucrainei în Rusia și ale Rusiei în Ucraina”, le-a spus acesta joi reporterilor.

„Am răspuns foarte clar că din păcate Elveția și-a pierdut statutul de stat neutru și nu poate acționa ca intermediar sau reprezentat al nostru”, a relatat el.

Presa din Elveția a scris anterior că obiectivul principal al propunerii elvețiene viza posibilitatea ca ucrainenii care locuiesc în Rusia să primească servicii consulare la ambasada elvețiană din Moscova.

Elveția a anunțat pe 28 februarie că, deși nu este un stat membru al blocului comunitar, va aplica toate sancțiunile decise de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Anunțul a venit după ce la doar o zi după declanșarea invaziei pe 24 februarie, Berna afirmase inițial că nu intenționează să facă acest lucru.

Elveția spune că nu a renunțat la neutralitatea sa istorică

În martie Elveția a decis să se alinieze inclusiv sancțiunilor UE impuse Rusiei în ceea ce privește bunurile de lux, deși țara cantoanelor este un producător important de astfel de produse.

Însă guvernul elvețian a afirmat că nu va trata răniți de război ucraineni după ce a primit o solicitare în acest sens de la NATO în luna iulie.

La începutul lui august președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat că, în pofida sancţiunilor impuse de țara sa împotriva Rusiei şi a viitoarei sale intrări în Consiliul de Securitate al ONU, Elveţia „este în continuare neutră”.

El a subliniat distincţia între „neutralitatea” militară şi condamnarea unei încălcări a dreptului internaţional.

Declarațiile sale au venit în contextul în care Elveția tocmai se alăturase și celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni decis de UE împotriva Rusiei despre care Moscova a afirmat că va avea „consecințe devastatoare” asupra economiei globale.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău