Gazele pentru Moldova revin la Gazprom! Livrări confirmate, doar până la hotarul cu Ucraina

22 Nov. 2024, 16:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 16:02 // Actual //  Ursu Victor

Compania rusă Gazprom a anunțat disponibilitatea de a furniza gaze naturale pentru ambele maluri ale Nistrului, începând cu 1 ianuarie 2025, livrările urmând să fie realizate până la granița dintre Rusia și Ucraina. Informația apare într-o scrisoare trimisă de directorul interimar al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, Ministerului Energiei din Republica Moldova la mijlocul lunii octombrie. Textul scrisorii a fost făcut public joi de jurnalistul Alex Cozer pe pagina sa de Facebook.

Potrivit scrisorii, o delegație a „Moldovagaz” s-a deplasat la începutul lunii octombrie la Sankt Petersburg pentru negocieri cu conducerea Gazprom. Din delegație a făcut parte și Alexandr Martînov, directorul general al „Tiraspoltransgaz – Transnistria”.

„În urma discuțiilor, Gazprom și-a exprimat disponibilitatea de a furniza 294 de milioane de metri cubi de gaze naturale pentru malul drept al Nistrului în primul trimestru al anului 2025, precum și 2,05 miliarde de metri cubi pentru malul stâng al Nistrului pe parcursul întregului an 2025”, se arată în scrisoare.

Vadim Ceban a mai informat Ministerul Energiei că sunt planificate negocieri cu reprezentanții companiilor de transport al gazelor din Ucraina și Republica Moldova, pentru a discuta condițiile de tranzit prin teritoriul ucrainean.

Luni, ministrul Energiei, Victor Parlicov a anunțat că urmează să meargă la Sankt-Petersburg, pentru a discuta cu reprezentanții de la Gazprom tranzitul metanului pentru regiunea transnistreană.

Republica Moldova a renunțat la gazul rusesc de la sfârșitul anului 2022 și s-a reorientat pe piețele din vest, după ce Gazporm a redus cantitatea livrată Chișinăului la 5,7 milioane metri cubi/zi. Întreaga cantitate de  metan a fost redirecționată către partea stângă a Nistrului în schimbul energiei electrice.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 15:29 // Actual //  Ursu Victor

Transportul feroviar, care reprezintă 13,6% din structura totală a mărfurilor transportate, a marcat cele mai mari scăderi în perioada ianuarie-septembrie 2024. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, volumul mărfurilor transportate pe calea ferată a scăzut cu 32,9%, iar parcursul acestora a înregistrat o reducere și mai semnificativă, de 36,7%.

Această evoluție negativă reflectă dificultățile cu care se confruntă sectorul feroviar în contextul schimbărilor economice și al restructurărilor interne. Printre posibilele cauze ale declinului se numără scăderea cererii pentru transportul feroviar, concurența cu alte moduri de transport și provocările operaționale întâmpinate de „Calea Ferată din Moldova”.

CFM se confruntă cu grave probleme financiare, acumulând datorii salariale de aproximativ 150 milioane de lei. În ceea ce privește infrastructura, situația este alarmantă: din cele 139 de locomotive aflate în dotare, 134 și-au depășit durata de amortizare, iar peste 25% din infrastructura feroviară necesită reparații capitale. În următorii ani, circulația pe mai mult de jumătate din căile ferate ar putea fi suspendată dacă nu se vor lua măsuri urgente.

În ultimul deceniu, CFM a generat pierderi care se apropie de un miliard de lei, cauzate de scăderea continuă a numărului de pasageri, în special pe rutele internaționale, și a volumului de mărfuri transportate. Veniturile sunt în scădere constantă, iar costurile salvării CFM sunt estimate la câteva sute de milioane de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală