Rafinăria unui gigant petrolier, ce livrează o treime din motorina Moldovei, a raportat pierderi de 66 mil. dolari

16 Nov. 2024, 09:19
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Nov. 2024, 09:19 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Rompetrol Rafinare, parte a Grupului KMG International, a raportat o cifră de afaceri brută de 3,57 miliarde de dolari în primele nouă luni din 2024 și un rezultat operațional (EBITDA) de 125 milioane de dolari, conform unui comunicat transmis Bursei de Valori București. Cu toate acestea, pierderile companiei au crescut semnificativ, ajungând la 66,7 milioane de dolari, față de 3,5 milioane de dolari în perioada similară a anului trecut.

Rezultatele au fost influențate de oprirea planificată a rafinăriei Petromidia între martie și mai 2024, precum și de volatilitatea prețurilor materiilor prime și evoluția marjelor de rafinare la nivel internațional.

„Rafinăriile Petromidia și Vega funcționează acum la capacitate optimă, în urma finalizării reviziei generale, care ne asigură eficiență și siguranță operațională ridicate. Activitatea din al treilea trimestru arată un trend ascendent”, a declarat Florian Pop, Directorul General al Rompetrol Rafinare.

Rompetrol Rafinare a livrat aproape 70% din carburanții produși pe piața locală și a realizat exporturi de 701 milioane de dolari, reprezentând aproximativ un milion de tone de produse petroliere. Totodată, compania rămâne unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu 1,12 miliarde de dolari plătite în primele nouă luni din 2024.

În cadrul reviziei generale a rafinăriei Petromidia, compania a investit 85 de milioane de dolari în modernizare, menținând un randament al produselor albe de 86,83%, în creștere față de anul anterior. Pe de altă parte, rafinăria Vega a înregistrat o scădere de 29% în procesarea materiilor prime, ca urmare a fluxurilor reduse din Petromidia.

Rompetrol Rafinare avertizează asupra impactului unei noi inițiative legislative care ar crește taxa pe cifra de afaceri. Compania subliniază că presiunea fiscală afectează capacitatea de investiții și operaționalitatea pe termen lung.

Segmentul de retail a crescut cu 8%, ajungând la 910 mii de tone de carburanți vânduți în România. În schimb, vânzările en-gros au scăzut cu 38%, influențate de nefuncționarea la capacitate maximă a rafinăriei și de concurența cu produsele din afara spațiului comunitar, la prețuri mai scăzute.

Rețeaua de distribuție a ajuns la 1.328 de puncte de comercializare, incluzând stații proprii, stații partenere și stații mobile.

Rompterol este al doilea cel mai mare jucător pe piața petrolieră din Republica Moldova, după Lukoil, cu o pondere de 37% di livrările de motorină și o cantiate de 129 milioane de tone în opt luni ale anului 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Dec. 2024, 14:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Dec. 2024, 14:59 // Actual //  Ursu Victor

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat bugetul apărării (NDAA) pentru anul 2025, însă fără includerea programului de tip Lend-Lease pentru Ucraina. Această prevedere, inițial prezentă în proiectul de lege, a fost eliminată, potrivit ambasadoarei Ucrainei în SUA, Oksana Markarova. Ambasadoarea a declarat că diplomații ucraineni continuă să facă eforturi pentru menținerea acestui mecanism, inclus în alt proiect de lege, denumit Stand with Ukraine Act, susținut de ambele partide și camere legislative.

De asemenea, Markarova a menționat că bugetul adoptat nu prevede finanțare pentru Ukraine Security Assistance Initiative (USAI), întrucât suma de 300 de milioane de dolari a fost alocată în avans în bugetul anterior. Per total, NDAA pentru 2025 a fost aprobat de 281 de congresmeni, în timp ce 140 au votat împotrivă (16 republicani și 124 democrați). Documentul urmează să fie analizat săptămâna viitoare de Senat.

Programul de tip Lend-Lease pentru Ucraina a fost semnat de președintele Joe Biden pe 9 mai 2022, cu scopul de a simplifica procedurile pentru livrarea de arme către Kiev. Acest mecanism a fost utilizat anterior doar în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru sprijinirea Marii Britanii și a Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, fără plată anticipată și cu termene extinse de rambursare.

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a primit ajutor militar american în valoare de 61,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Pentagonului din 2 decembrie. Ulterior, SUA au anunțat un nou pachet de sprijin militar în valoare de aproape 1 miliard de dolari, ce include muniții pentru HIMARS, drone, echipamente și componente pentru reparații și modernizarea tehnicii de luptă. În plus, pe 10 decembrie, SUA au oferit un împrumut de 20 de miliarde de dolari Ucrainei, finanțat prin activele rusești înghețate.

Totodată, Ucraina își propune să obțină de la partenerii occidentali suma de 126 de miliarde de dolari pentru continuarea războiului în 2025, o valoare semnificativ mai mare față de angajamentele asumate la summitul NATO din Washington, unde s-a stabilit un minim de 43,3 miliarde de dolari.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat anterior că sprijinul occidental nu acoperă nevoile complete ale armatei ucrainene. De cealaltă parte, președintele ales al SUA, Donald Trump, a indicat intenția de a reduce sprijinul oferit Kievului, transferând această responsabilitate către statele Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală