Gazprom se luptă cu colapsul vânzărilor către Europa. UE s-a dovedit mai abilă în găsirea de surse alternative de gaz

20 Feb. 2024, 08:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Feb. 2024, 08:59 // Actual //  Lupu Eduard

La sfârșitul anului trecut, după ce Gazprom a raportat vânzări record de gaze către China, Vladimir Putin a fost generos cu complimente, spunându-i directorului său executiv și aliat de multă vreme Aleksei Miller: „Este grozav, te felicit pentru rezultatele muncii tale”. Dar laudele președintelui Rusiei, reluate cu mândrie de presa de stat, nu sunt în pas cu criza care se desfășoară la companie, care se confruntă cu pierderea celei mai mari piețe. Europa și-a depășit așteptările rupând dependența de gazul rusesc, iar monopolul de stat al gazelor – atuul lui Putin atunci când a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei – a devenit una dintre cele mai mari victime ale războiului, relatează Financial Times.

„Gazprom” înțelege că nu va mai avea niciodată o bucată atât de mare și grasă de plăcintă ca Europa și trebuie doar să se împace cu ea. Singura cale de urmat este să căutăm surse de venit relativ mai mici și să le dezvoltăm treptat, adunând firimituri”, a declarat Marcel Salikhov, șeful Institutului de Energie și Finanțe.

Într-un interviu acordat televiziunii de stat Rossia 1, duminică, 18 februarie, Putin a recunoscut că Rusia obișnuia să câștige mai mulți bani din exporturile de energie, dar a negat că pierderea afacerilor crează probleme. Deși Moscova a decis să reducă livrările de gaz către Europa la începutul războiului, ceea ce a dus inițial la prețuri mai mari pentru a compensa scăderea exporturilor, efectul a fost de scurtă durată. Profitul înainte de impozitare a atins un record de 49,7 miliarde de dolari în primele șase luni ale anului 2022, dar a scăzut cu 40% un an mai târziu.

UE s-a dovedit mai abilă în găsirea de surse alternative de gaz decât mulți au crezut posibil

UE s-a dovedit mai abilă în găsirea de surse alternative de gaz decât mulți au crezut posibil – ponderea Rusiei în importurile de gaze ale blocului a scăzut de la peste 40% din importurile de gaze ale blocului în 2021 la 8% anul trecut, conform datelor UE, în timp ce prețurile au scăzut de la din vârfurile atinse în primele zile ale războiului. UE își propune să renunțe complet la importurile de combustibili fosili din Rusia până în 2027.
Cu principala afacere de export a lui Putin distrusă, Gazprom se străduiește să găsească noi cumpărători, dar ofertele sale în Asia Centrală și o ușoară creștere a livrărilor către China și Turcia reprezintă doar 5 până la 10% din piața europeană pierdută, a spus Salikhov. Realizarea oricărei schimbări semnificative în acest scenariu va necesita investiții masive în conducte și alte infrastructuri pentru a deservi noi piețe, precum și parteneri externi care întârzie să se angajeze.

Gazprom Neft, a devenit principala linie de salvare a companiei

Principalul beneficiar al profiturilor Gazprom este acum statul rus, care la scurt timp după invazie a impus companiei o taxă lunară suplimentară de 39 de milioane de dolari până în 2025. În timp ce exporturile de gaze către China au crescut, volumele lor rămân relativ mici – anul trecut, Rusia a trimis aproximativ 22 de miliarde de metri cubi de gaz în țară prin conducte, o fracțiune din media de 230 de miliarde de metri cubi pe care a exportat-o ​​în Europa în deceniul anterior război în Ucraina…
Compania și-ar putea îmbunătăți perspectivele dacă ajunge la un acord pentru construirea conductei de 3.550 km Power of Siberia 2, care va conecta zăcămintele de gaze care odinioară furnizau gaz către Europa cu China, precum și o a doua conductă către țara asiatică. Cu toate acestea, Beijingul și Moscova nu au ajuns încă la un acord privind proiectul Power of Siberia 2, care va trece prin Mongolia. Chiar și în cel mai optimist scenariu, construcția conductei va dura ani de zile și nu va compensa pierderea vânzărilor europene, sunt de acord analiștii și cercetătorii independenți.
Afacerea petrolieră a Gazprom, Gazprom Neft, a devenit principala linie de salvare a companiei, oferind 36% din venituri și 92% din profitul net în prima jumătate a anului 2023. Anul trecut, valoarea de piață a diviziei a depășit chiar valoarea de piață a companiei-mamă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Mai 2024, 16:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2024, 16:00 // Actual //  Lupu Eduard

Veniturile bugetului public național al Republicii Moldova au înregistrat o creștere semnificativă în primele patru luni ale anului curent. În perioada ianuarie-aprilie 2024, veniturile au totalizat 34,3 de lei, în creștere cu 9,1% (2,86 miliarde de lei) față de aceeași perioadă a anului 2023.

Pe de altă parte, cheltuielile bugetului public național al Republicii Moldova în primele patru luni ale anului 2024 au însumat 38 miliarde de lei, reflectând o creștere de 5,8% (2 miliarde de lei) față de aceeași perioadă a anului precedent.

Aceste cifre indică un deficit al bugetului public național al Republicii Moldova în ianuarie-aprilie 2024 de 3,7 miliarde de lei, în scădere cu 17,2% față de aceeași perioadă a anului anterior, când deficitul a fost de 4 miliarde 503,1 milioane de lei.

Această creștere a veniturilor și scăderea a deficitului bugetar în primele patru luni ale anului 2024 reprezintă un semn pozitiv pentru economia Republicii Moldova, indicând o îmbunătățire a performanței financiare a statului și o gestionare mai eficientă a resurselor bugetare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău