Ce câștigă Republica Moldova din războiul fructelor cu Rusia! Prețul strugurilor s-a dublat

20 Feb. 2024, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Feb. 2024, 10:34 // Actual //  bani.md

România se menține în fruntea clasamentului ca cel mai bun partener pentru exportul de struguri din Moldova. În ultimii 5 ani, prețul mediu de export al strugurilor moldovenești a fost de 0,59 USD/kg, iar România se evidențiază cu un preț mediu de livrare de 0,7 USD/kg, ocupând o cotă impresionantă de 31,5% în exporturile totale ale Moldovei, constată economoistul Veaceslav Ioniță.

Economistul subliniază că, deși există țări cu prețuri de export mai ridicate, acestea au cote nesemnificative în totalul exporturilor moldovenești, iar țara cu cea mai mare cotă de piață are un preț sub medie. În contrast, România se dovedește a fi o opțiune ideală pentru Moldova, oferind atât un preț competitiv, cât și o cotă semnificativă în exporturi.

În timp ce alte țări ar putea avea prețuri mai mici sau cote mai reduse în exporturile moldovenești, România rămâne alegerea principală datorită combinării avantajoase între prețul competitiv și cota de piață solidă.

La data de 30 noiembrie 2023, Rosselhoznadzor a emis un comunicat de presă anunțând instituirea embargoului la importul fructelor și legumelor din Republica Moldova, acțiune care a intrat în vigoare începând cu data de 4 decembrie 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Ian. 2025, 21:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Ian. 2025, 21:39 // Actual //  Ursu Victor

Combinatul de Ciment din Rîbnița (RCC) și-a suspendat activitatea din cauza crizei gazelor naturale, lăsând peste jumătate dintre cei 650 de angajați acasă. Pe durata opririi, aceștia vor primi doar două treimi din salariu, conform novostipmr.

În prezent, la combinat activează doar specialiști implicați în lucrări de reparație, care au fost inițiate cu o lună mai devreme decât era planificat. Fără gaze naturale, RCC nu poate produce ciment și, implicit, nu poate contribui la buget prin taxe și impozite.

În paralel, morile de ciment, care funcționează pe bază de electricitate, sunt și ele oprite din cauza deficitului de energie. Totuși, în alte secții, se desfășoară reparații cu un consum minim de energie, inclusiv la tamburul de uscare.

Îtreprinderea planificase să producă 30.000 de tone de ciment, însă, fără gaz, planurile au fost compromise.

Criza gazelor din regiunea transnistreană a început la 1 ianuarie, după ce tranzitul gazului rusesc prin Ucraina a fost oprit,

 

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală