Giganții auto și-au lăsat clienții pe tușă în anul 2021. Nemții se bucură de preţurile record pentru maşinile de lux

28 Dec. 2021, 17:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Dec. 2021, 17:48 // Actual //  bani.md

Giganții auto mondiali au produs în anul 2021 cu 10 mil. mașini mai puține față de cât au planificat. Cauza a fost problema lanțurilor de aprovizionare și deficitului de semiconductori, potrivit LMC Automotive.

Estimările arată că cel mai mult au avut de suferit producătorii de automobile din Europa. Aceștia au avut nevoie cel mai mult de microcomponente comparativ cu producătorii de pe alte continente. Europenii au produs cu 3 mil. automobile mai puțin față de estimări. Problemele de aprovizionare, potrivit LMC Automotive, din industria auto vor dura până în a doua jumătate a anului 2022. Iar penuria de semiconductori va continua până în 2023.

Totodată, Justin Cox, șeful grupului global de producție la LMS Automotive, a indicat că în ultima perioadă au existat temeiuri pentru prognoze mai optimiste cu privire la starea industriei. „Cred că industria auto începe să se descurce puțin mai bine cu provocările lanțului de aprovizionare. Producătorii nu doresc ca problemele să se repete”, a spus el.

Se estimează că producția de automobile va ajunge la 84,9 milioane de unități în 2021. Aceasta este o creștere cu 12% față de 2020, când blocajele au dat peste caă producția.

Totodată, constructorii auto germani s-au bucurat de preţuri record pentru modelele lor de lux în acest an, în contextul în care penuria de semiconductoare au restricţionat livrările de maşini către cele mai mari pieţe chiar în condiţiile unei creşteri puternice a cererii de consum, notează Financial Times.

Veniturile pe maşină în cazul BMW, Audi şi Mercedes-Benz au crescut în medie cu aproape 25% faţă de 2019, relevă o analiză realizată de banca Stifel pentru FT.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău