Graba strică treaba: Piața petrolieră se așteaptă la colaps. ANRE zice că a acționat regim de urgență

29 Iun. 2021, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
29 Iun. 2021, 05:30 // Actual //  Otilia Cotruța

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a publicat pe data de 23 iunie un Anunț în care susține că a acționat în regim de urgență, invocând motive impuse de Lege și scopuri menite să fie în beneficiul consumatorilor. În același timp, companiile petroliere și experți economici susțin că Hotărârea va agrava situația și va duce inevitabil la lipsa de combustibil pe piață.

Conform surselor Bani.md, între 5 și 10 iulie companiile petroliere vor rămâne fără stocuri de benzină și motorină, iar importurile s-au oprit deja.

Între timp, în decurs 3 zile după adoptarea Hotărârii ANRE, mai multe companii petroliere și-au anunțat clienții despre imposibilitatea acordării în continuare a reducerilor de volum, inclusiv pentru livrările angro în adresa companiilor agricole sau a altor categorii speciale de consumatori.

Anunțul ANRE

Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE nr. 254 din 14.06.2021 privind aprobarea Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere (prin care au fost aprobate valorile marjelor la comercializarea cu ridicata și la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, pentru semestrul doi al anului 2021) a fost aprobată în regim de urgență reieșind din termenele restrânse impuse prin Art. II din Legea 54/09.04.2021 pentru modificarea Legii privind piața produselor petroliere nr. 461/2001 și asigurarea consumatorilor de produse petroliere din Republica Moldova cu prețuri stabilite în mod transparent, conform limitelor impuse de legislația în vigoare.

Totodată, Autoritatea de reglementare încheie anunțul cu un mesaj amenințător către jucătorii de pe piață:

În conformitate cu prevederile art. 4 din Legea 100/22.12.2017 cu privire la actele normative, actul normativ are caracter public, obligatoriu, general şi impersonal. Prevederile actului normativ sunt executorii, opozabile tuturor subiecților de drept şi, în caz de necesitate, sunt impuse prin forța de constrângere a statului.

Petroliștii atenționează: Nu va fi combustibil

Din punct de vedere economic, o Hotărâre care determină jucătorii de pe piață să lucreze în pierdere, nu face decât să stopeze activitatea unui agent economic. Nu există nicio premisă din punct de vedere financiar ca o companie să nu își limiteze activitatea în cazul în care aceasta nu obține profit, susține un specialist în economie.

Astfel, ce ține de situația creată pe piața de combustibili – sunt create toate condițiile necesare ca piața petrolieră să își sisteze activitatea.

Un alt jucător de pe piață, susține că noua Metodologie și Hotărârea ANRE din 14 iunie 2021 au fost elaborate într-o manieră netransparentă și dăunătoare atât pentru noi (n. red – benzinării), cât și pentru economie în ansamblu.

„După anunțul adoptării Metodologiei, ne-am adresat în scris către ANRE pentru a primi o explicație – până acum Agenția nu a răspuns și, se pare, că nu o vor face. Pe data de 23 iunie ANRE a emis un anunț în care zic că au adoptat Hotărârea în regim de urgență. Noi, totuși, vom aștepta ca ANRE să răspundă la întrebările trimise.”

„În ceea ce privește prăbușirea pieței combustibililor – am vorbit cu mult timp în urmă, chiar înainte de adoptarea modificărilor la Legea cu privire la piața produselor petroliere. Am zis că scopul modificărilor Legii și adoptarea ulterioară a noii Metodologii este cel de creare a unei crize în țară”, declară un operator al pieței de combustibili.

În cadrul ședinței de Aprobare a Metodologiei (14 iunie 2021), mai mulți reprezentanți ai companiilor petroliere s-au arătat nemulțumiți: 

„Prin astfel de calcule, nu va mai fi loc sub soare pentru multe companii. Totodată, dumneavoastră în perfectă cunoștință de cauză, ne lăsați dreptul de a contesta în termen de 30 de zile această hotărâre. De fapt, vă derogați într-un fel şi răspunderea pentru anumite blocaje ale pieței.”

Ce prevede noua Metodologie ANRE

Potrivit documentului, petroliștii vor calcula singuri preturile plafon pentru fiecare lot de combustibil importat, dar nu pot depăși prețul maxim, stabilit conform prevederilor Metodologiei.

Metodologia aprobată presupune mecanismul prin care companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. În formula de calcul a metodologiei sunt incluse cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, rata de schimb valutar a BNM, cotele accizelor şi cotele TVA prevăzute în Codul Fiscal.

De asemenea, în calcul se va include marja comercială, care va fi calculată semestrial de ANRE.

De exemplu, pentru semestrul doi al acestui an, ANRE a stabilit o marjă de 2,33 lei/litru, la vânzarea cu amănuntul a motorinei şi benzinei, şi de 1,98 lei/litru pentru gazul lichefiat.

Metodologia de calcul va intra în vigoare în data de 1 iulie.

Totodată, până atunci, prețurile actuale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere nu pot fi majorate de către vânzători. Petroliștii pot contesta, timp de 30 de zile, decizia ANRE. Odată cu aplicarea noii Metodologii, reprezentanții ANRE dau asigurări că au capacitatea să verifice fiecare lot de carburanți care intră în țara noastră. Petroliștii care vor depăși prețurile maxime calculate riscă să rămână fără licență pentru două luni.

Ce nu este în regulă cu Legea (+ la cele menționate anterior)

  1. Lege care se contrapune Standardelor Internaționale de Contabilitate

Citată de Mold-Street.com, Ana-Groza, director executiv al Asociației Investitorilor Străini (FIA),susține că noua metoda de evidență a stocurilor pentru fiecare lot separat, conform Legii adoptate de Parlament, contravine atât standardului național de contabilitate, cât si al celui internațional (SIRF). Or, potrivit acestui standard, evidența stocurilor de produse petroliere se efectuează conform metodei costului mediu ponderat, și nu pe loturi distincte.

În consecință, în cazul implementării întocmai a Legii, companiile petroliere vor fi puse în fața dilemei: să încalce Standardele Naționale de Contabilitate sau să respecte Legea produselor petroliere. Totodată, aceasta ar putea duce la apariția unui deficit de carburanți pe piață, susține director executiv al Asociației Investitorilor Străini.

  1. Unități de măsură neclare

În Lege se găsesc și descrieri eronate a componentelor din formula de calcul a stabilirii prețurilor, ce nu pot fi implementate și urmează a fi schimbate (ex: la CV lei/USD, la densitate litri/tona.

Totodată, unele companii au cerut să fie determinată o definiție clară a conceptului de lot și partidă, aceasta fiind o problemă serioasă pentru viitoarea metodologie, deoarece, conform noii legi, prețul trebuie calculat separat pentru fiecare lot.

„Cineva aduce combustibil cu cisternele auto, iar altul cu trenul. Care dintre acestea va fi considerat o partidă?”, a întrebat Iolanta Mura, Lukoil.

Companiile au atras atenția asupra faptului că noua metodă nu va fi fezabilă în practică, deoarece două loturi diferite de combustibil pot fi amestecate la benzinărie și nu este clar momentul în care ar trebui să se schimbe prețul.

  1. Moldova, unică în lume

Potrivit legii, importatorii vor trebui să calculeze prețul maxim de import, ceea ce nu se face în nicio țară.

În prezent, firmele mici, ce nu sunt importatori, atunci când cumpără produse petroliere nu folosesc cotațiile Platts, ci prețul final de la comercializarea cu ridicata.

Conform noii redacții a Legii, toți comercianții de produse petroliere sunt obligați să calculeze prețurile conform cotațiilor Platts, la care însă poți avea acces doar având abonament. Prețul abonamentului depășește 50.000 de dolari anual, scrie Mold-Street.com.

Cine „a inventat” Legea cu probleme

Autorul inițiativei este deputatul Alexandru Oleinic, ales pe circumscripția transnistreană. Proiectul a fost susținut în Parlament de către deputații PSRM și partidul ȘOR. Inițiativa fost propusă cu un an mai devreme de a fi aprobată – la începutul anului 2020. A revenit în actualitate când după o serie de scumpiri a carburanților, politicienii au considerat necesar să se implice.

„E urgență”. Calitatea nu contează

Deși toți vorbesc despre faptul că legea e proastă și cu greșeli grave, nici Guvernul, nici Președinția nu a intervenit să identifice și să implementeze o soluție fiabilă. Totul a fost lăsat pe ANRE, iar ANRE a ales calea „executorie” și s-a conformat. A adoptat o Hotărâre prin care și-a derogat responsabilitatea, fără a încerca să combată riscurile unei crize petroliere.

Maia Sandu: E confuză, dar o promulg

Amintim că la promulgarea legii, Președinta Maia Sandu, declarase că legea, în redacția aprobată de Parlament în luna aprilie, conține mai multe prevederi confuze și ar putea aduce daune consumatorilor.

Maia Sandu nu a exclus că aceste lacune au fost strecurate intenționat de unii deputați cu interese în domeniu. Promulgând totuși această lege, șefa statului Maia Sandu a insistat că ea trebuie îmbunătățită de Legislativul care va rezulta după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

ANRE: Legea are lacune, dar ne conformăm

Chiar în debutul ședinței în care au fost desfășurate primeledezbateri publice pentru elaborarea Metodologiei stabilirii prețurilor la combustibili,directorul ANRE, Eugen Carpov, a menționat că noua lege conține prevederi care pot fi interpretate în moduri diferite, precum și lacune care fac dificilă elaborarea unei metodologii.

Carpov a precizat că ANRE nu va stabili prețuri-plafon, adică maxime,responsabilitatea fiind pe seama fiecărei companii petroliere.

Andrei Adam, Șeful departamentului pentru licențiere, monitorizare și control din cadrul ANRE a făcut o scurtă prezentare a situației de pe piață, apoi a menționat unele neconcordanțe.

„Legea prevede că companiile petroliere trebuie să stabilească atât prețurile cu ridicata, cât și cele cu amănuntul. Dar companiile care vând combustibil doar cu amănuntul nu pot face aceste calcule, pentru că nu se ocupă cu importul. Și există 84 de astfel de companii, care dețin 306 de stații de alimentare cu petrol”, a spus Adam.

Criză petrolieră pe piața din Moldova

Din argumentele invocate anterior este clar că această decizie poate genera o criză petrolieră în Republica Moldova. O spun mai mulți jucători ai pieței petroliere.

Conform surselor Bani.md, între 5 și 10 iulie companiile petroliere vor rămâne fără stocuri de benzină și motorină, iar importurile s-au oprit deja.

Între timp, în decurs 3 zile după adoptarea Hotărârii ANRE, mai multe companii petroliere și-au anunțat clienții despre imposibilitatea acordării în continuare a reducerilor de volum, inclusiv pentru livrările angro în adresa companiilor agricole sau a altor categorii speciale de consumatori.

_______________________________________

Bani.md a transmis solicitări principalilor jucători de pe piața de produse petroliere. Răspunsuri am primit doar de la două companii. Acestea sunt expuse anterior. Ținând cont de subtilitatea subiectului, am preferat, în mod asumat, să nu publicăm numele companiilor.

Bani.md va completa articolul pe măsură ce va primi și alte poziții din partea jucătorilor de pe piața de combustibil.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 16:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
03 Aug. 2021, 16:07 // Actual //  Otilia Cotruța

Premierul desemnat Natalia Gavrilița a depus azi la secretariatul Parlamentului dosarul noului Guvern. Acesta include programul de guvernare și lista membrilor noului cabinet, care include 15 miniștri și viceprim-miniștri.

Natalia Gavrilița, prim-ministru

Natalia Gavrilița este vicepreședinta Partidului Acțiune și Solidaritate. În 2019, a fost ministra Finanțelor în guvernul condus de Maia Sandu. În perioada 2015–2019, a fost director general al Fondului Global pentru Inovare. A activat ca secretar de stat al Ministerului Educației, în perioada 2013-2015. A mai deținut funcția de șefă a Departamentului politici și dezvoltare macroeconomică în cadrul Ministerului Economiei și Comerțului și șefă a Departamentului politici și coordonarea asistenței externe din cadrul Cancelariei de Stat. Pe parcursul carierei sale a activat ca expertă internațională pentru Banca Mondială, UNICEF și alte organizații internaționale. Natalia Gavrilița este licențiată în drept internațional și are un masterat în politici publice la Școala de Guvernare J.F. Kennedy a Universității Harvard.

Nicu Popescu, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene

Nicu Popescu este cercetător și expert în politică externă, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene în cadrul Guvernului Maiei Sandu. Nicu Popescu este profesor universitar asociat la Institutul de Științe Politice (Sciences Po) din Paris și director al programului Europa lărgită din cadrul Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR), biroul de la Paris. Anterior a activat în cadrul unor centre de cercetare de la Bruxelles (CEPS), Londra (ECFR), și Paris (EUISS). Nicu Popescu are peste 60 de publicații științifice și cărți în domeniul politicii externe și de securitate. Este licențiat al Universității de Stat de Relații Internaționale din Moscova (MGIMO) și Doctor în Științe Politice și magistru în Relații Internaționale și Studii Europene la Universitatea Central Europeană, Budapesta.

Andrei Spînu, viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale

Andrei Spînu este Secretar general al Administrației Președintelui Republicii Moldova și secretar general al Partidului Acțiune și Solidaritate. În 2019, a deținut funcția de Secretar general al Guvernului Republicii Moldova, iar în perioada 2015–2016 a fost viceministru al Tineretului și Sportului. Este antreprenor în domeniul tehnologiilor informaționale cu un portofoliu de companii internaționale și cofondator al organizațiilor pentru dezvoltarea antreprenoriatului Dreamups Innovation Campus și JCI Chișinău. Andrei Spînu este licențiat în business și administrarea afacerii, iar din 2018 urmează un program de masterat în domeniul guvernării la Harvard University Extension School.

Vlad Kulminski, viceprim-ministru pentru Reintegrare 

Vlad Kulminski a fost Consilier pe politica externă și planificare strategică în Guvernul Maia Sandu. În perioada 2020 – 2021, a deținut funcția de Consilier pentru Reglementarea Conflictelor în cadrul Biroului anti-criza al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). A elaborat și a implementat programe în domeniul soluționării conflictelor și bunei guvernări din regiune, în cadrul diferitor organizații internaționale, inclusiv Dialog Umanitar din Elveția, PNUD, DFID, Banca Mondială. În perioada 2016 – 2019 a fost Directorul Executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS). A activat în calitate de expert politic la Ambasada SUA și cea a Marii Britanii în Moldova. Vlad Kulminski este magistru în Relații Internaționale și Studii Europene la Universitatea Central Europeană din Budapesta și mai deține un master în administrație publică de la Școala Maxwell de cetățenie și afaceri publice din New York, SUA. Vlad Kulminski este absolvent al programelor Fulbright și John Smith și al Programului pentru tineri lideri ai Conferinței de securitate de la München.

Iurie Țurcanu, viceprim-ministru pentru Digitalizare 

Iurie Țurcanu este expert în digitalizare, cu o experiență de 15 ani în domeniu. În prezent este Coordonator Digitalizare la Agenția de Guvernare Electronică unde activează din 2011, iar în perioada 2019 – 2020 a deținut funcția de director. Iurie Țurcanu este unul dintre dezvoltatorii principalelor platforme digitale guvernamentale precum MCloud, Msign, MPass, Mobile e-ID, MConnect. În perioada 2000 – 2011 a fost șeful Direcției Analiză și Proiectare a Sistemelor Informaționale la Endava Group. Din 2005 este lector universitar la Universitatea Tehnică a Moldovei, unde predă cursurile de Ingineria Programării și Tehnici și Tehnologii de Guvernare Electronică. A oferit consultanță în domeniul digitalizării și e-guvernării unor structuri din Polonia, Romania, Bulgaria, Ucraina, Macedonia, Uzbekistan, Zambia, Mozambic. Iurie Țurcan deține diplomă de licență și masterat în domeniul Informaticii a Universității Tehnice a Moldovei.

Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției 

Sergiu Litvinenco este membru fondator și vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate. În 2019 și 2021 a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În 2019 a fost președinte al Comisiei juridice numiri și imunități, iar ulterior – membru al acestei comisii. În cadrul activității din Parlament, a elaborat și promovat acte normative referitoare la realizarea reformei justiției și pentru combaterea corupției, din domeniul electoral (anularea sistemului electoral mixt) și cel al administrației publice. Până a accede în Parlament, a activat în sistemul administrației publice și în cadrul mai multor proiecte finanțate de Banca Mondială, PNUD, UNICEF. De asemenea, a activat în cadrul Unității de reformare a administrației publice centrale din cadrul Cancelariei de Stat și a oferit consultanță juridică Comisiei Naționale de Integritate, Ministerului Educației, Centrului de Guvernare Electronică etc. A mai fost expert în cadrul proiectelor de dezvoltare a capacităților Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și Secretariatului Parlamentului Republicii Moldova. Sergiu Litvinenco este licențiat în drept și autor al unor publicații de specialitate.

Ala Nemerenco, ministrul Sănătății

Ala Nemerenco, medic de profesie, este în prezent consilieră a Președintelui Republicii Moldova în domeniul sănătății. În 2019, a fost ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în guvernul condus de Maia Sandu. A activat în cadrul Oficiului de țară a Organizației Mondiale a Sănătății, a fost consultantă a Organizației Mondiale a Sănătății și altor organizații internaționale în Balcani și Asia Centrală, și consilieră personală al ministrului Sănătății din România. În trecut a fost directoare a Clinicii Universitare de Asistență Medicală Primară. Ala Nemerenco a activat în calitate de conferențiar universitar al Școlii de Management și Sănătate Publică a USMF „Nicolae Testemițanu”, este doctor în medicină, are peste 50 de articole și lucrări științifice publicate în țară și peste hotare, este autoare și coautoare a 11 manuale, îndrumări metodice, ghiduri și protocoale. Ala Nemerco a elaborat ghidurile pe gripa aviară și situații pandemice pentru autoritățile locale. În 2015-2019, a fost consilieră municipală, președinta Comisiei protecție socială, ocrotirea sănătății, educație, cultură și mass-media în Consiliul Municipal Chișinău. În 2010, a fost decorată cu Ordinul „Gloria Muncii”.

Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării

Anatolie Nosatîi este militar decorat, cu experiență de peste 30 de ani în Armata Națională și structuri militare internaționale. Până în 2020, a fost șeful Direcției operații al Marelui Stat Major al Armatei Naționale. În perioada 2014–2018, a fost ofițer militar în cadrul Departamentului pentru operațiuni de menținere a păcii al ONU din New York. A fost șef al Statului Major în Comandamentul Forțelor de Reacție Rapidă și Comandamentul Forțelor Terestre, comandant de batalion în cadrul Institutului Militar și comandant al Batalionului 22 de menținere a păcii. Anatolie Nosatîi a absolvit Institutul Militar de Arme Întrunite din Odesa și are un masterat în strategii de securitate națională de la Universitatea Națională de Apărare din SUA. Este decorat cu Ordinul „Credință Patriei” și „Meritul Militar”,  Medalia Internațională a Organizației Națiunilor Unite pentru participarea la misiunile ONU, și Medalia „Steaua de Bronz” pentru participarea în două misiuni umanitare post-conflict din Irak.

Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne

Ana Revenco este consiliera Președintelui Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale și Secretar al Consiliului Suprem de Securitate. A activat în calitate de director executiv a Centrului Internațional „La Strada” Moldova. În perioada 2012-2015, a fost șefa Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului General de Poliție al MAI, iar în 2013–2015, a fost responsabilă din partea IGP pentru organizarea implementării planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. Ana Revenco este licențiată în relații economice internaționale, deține un masterat în administrarea organizațiilor non-profit și este parte a grupului de experți al Consiliului Europei pentru monitorizarea implementării Convenției Europene împotriva traficului de persoane. A fost decorată cu distincția „Meritul Civic” de președintele Nicolae Timofti.

Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării

Anatolie Topală este secretarul general al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. În perioada 2015–2019, a condus Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, iar din 2013 până în 2015 a fost director al Agenției de Asigurare a Calității. A fost șef al Departamentului de studii al Universității de Stat din Moldova și prodecan al Facultății de Matematică și Informatică a USM. Anatolie Topală este conferențiar universitar și doctor în științe fizico-matematice.

Sergiu Gaibu, ministru al Economiei 

Sergiu Gaibu este Director de Program de Politici Economice în cadrul Expert-Grup, responsabil de elaborarea de studii și politici economice și asistență tehnică pentru Banca Națională a Moldovei, Comisia Națională a Pieței Financiare și Guvern. Anterior a oferit consultanță pentru fortificarea capacităților Agenției pentru Organizația de Atragerea Investițiilor și Promovarea Exporturilor din Moldova. În perioada 2009 – 2014 a fost membru al comitetului executiv al Băncii Comerciale Române la Chișinău, iar în perioada 2008 – 2016 – expert asociat în cadrul IDIS Viitorul. Sergiu Gaibu are o experiență de peste 20 de ani în domeniul economic și a mai avut colaborări cu GIZ, USAID, BC Mobiasbanca, Moldova Agroindbank. Sergiu Gaibu este licențiat în Relații Economice Internaționale, la Academia de Studii Economice din Moldova.

Dumitru Budianschi, ministrul Finanțelor

Dumitru Budianschi este matematician, economist și expert în finanțe publice, deputat al fracțiunii PAS în Parlamentul Republicii Moldova. În perioada 2011 – 2021 a deținut funcția de Director de Program „Sector Public: Economie, Finanțe, Management” la Centrul Analitic Expert-Grup. În perioada 2013 – 2019 a activat în calitate de expert și consultant financiar pentru mai multe proiecte și instituții internaționale inclusiv PNUD, BDO Audit, ICON-INSTITUT Engineering, GFA Consulting Group. Dumitru Budianschi a absolvit facultatea de Matematică și Cibernetică la Universitatea de Stat al Republicii Moldova și deține un masterat în Finanțe Publice și Fiscalitate de la Academia de Studii Economice din Moldova.

Iuliana Cantaragiu, ministrul Mediului

Iuliana Cantaragiu este vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în guvernul Maia Sandu. Iuliana Cantaragiu este expertă în domeniu protecției mediului și economiei circulare, cu o experiență de peste 20 de ani în sectorul asociativ. A deținut funcția de Director adjunct la Asociația Obștească „Centrul Național de Mediu”, iar în 2020 a activat în calitate de specialist de mediu la Agenția de Servicii Publice, în cadrul proiectului finanțat de Banca Mondială „Înregistrarea Funciară, Evaluarea și Impozitarea Locală”. A lucrat cu proiecte de protecție a mediului, implementate cu sprijinul Băncii Mondiale, Comisiei Europene, Agenției de Dezvoltare a Germaniei și PNUD, a făcut parte din Consiliul Național al ONG-urilor, Platforma Societății Civile RM-UE. Iuliana Cantaragiu a absolvit Academia de Studii Economice din București, facultatea Relații Economice Internaționale și face un masterat în Managementul Riscurilor și Economiei Circulare la Universitatea de Științe Aplicate din Tampere, Finlanda.

Sergiu Prodan, ministrul Culturii

Sergiu Prodan este regizor, scenarist și producător, director al casei de producție Atelierul Sergiu Prodan, 2013-2017 a fost Președintele Uniunii Cineaștilor din Moldova, unul din autorii legii cinematografiei. În perioada 2009-2013 a fost profesor de regie și film la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. În 2004 a fost Director General al Companiei Publice Teleradio-Moldova. Sergiu Prodan a obținut premii internaționale pentru filmele „Patul lui Procust”, „Copii măcelarului”, „Cea mai bună dintre lumi, sau o simplă zi de toamnă” și „Paula”. Sergiu Prodan a absolvit Institutul de Cinematografie din Moscova (VGIK) și Institutul Teatral Boris Shchukin.

Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale

Marcel Spatari este din 2010 expert și director general al Syndex România, membră a grupului francez Syndex, una dintre cele mai mari companii de consultanță în domeniul protecției salariaților. A oferit consultanță pe subiecte social-economice, dreptul muncii și relații industriale pentru companii și reprezentanți ai salariaților din Republica Moldova, România și Uniunea Europeană. Marcel Spatari este autor de articole și studii ce țin de situația salariaților, dialogul social, piața muncii, salariul minim, costul vieții decente și impactul COVID-19 asupra salariaților și al pieței muncii. A consiliat partenerii de dialog social pe subiectul reformei sistemului de pensii din România. În 2003 a absolvit studiile de licență la Universitatea de Stat din Moldova, facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, are studii de masterat în Studii Europene la Colegiul Europei și în Administrarea Afacerilor la IFAG și Universitatea din Nantes.

Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare

Viorel Gherciu este expert în agricultură, din 2018 director al VEREIN Donau Soja în Moldova, responsabil de proiecte de dezvoltarea culturilor de soia în Moldova. În perioada 2017-2018 a fost coordonator de proiect în implementarea politicilor agroalimentare din cadrul Băncii Europene de Investiții în Ucraina. Din 2003 este președintele ProRuralInvest, iar în perioada 2015 – 2017 a fost delegatul organizației ca expert în domeniul agricol în proiectul Băncii Europene pentru Investiții “Businessul Agricol și Dezvoltare Rurală”. Viorel Gherciu pe parcursul activității profesionale a contribuit la dezvoltarea fondului de garantare a creditelor în agricultură, a participat la dezvoltarea a 11 asociații de utilizatori de apă pentru irigații și a fost unul din autorii Strategiei de Dezvoltare Rurală al Republicii Moldova.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală