Greu de crezut, dar adevărat! Circulația rutieră și huliganismul, în topul încălcărilor

02 Mai 2024, 14:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 14:37 // Actual //  Lupu Eduard

Se atestă o creștere semnificativă a contravențiilor în anul 2023, comparativ cu anul anterior. Conform datelor Biroului Național de Stastistică, au fost constatate 730,7 mii de contravenții, o creștere de 6,6% față de anul 2022.

În cadrul acestor contravenții, s-au luat decizii de aplicare a sancțiunilor contravenționale în 97,7% din cazuri, ceea ce înseamnă 674,4 mii de cazuri. În plus, au fost luate decizii de transmitere către organele de cercetare prealabilă în 2,8 mii de cazuri, iar în 13,1 mii de cazuri procesul contravențional a fost încetat din alte motive.

Din totalul contravențiilor, cele mai multe au fost constatate de Ministerul Afacerilor Interne, reprezentând 93,8% din total. În ceea ce privește categoriile de contravenții, încălcările în domeniul circulației rutiere au reprezentat 71,6% din totalul deciziilor de aplicare a sancțiunii contravenționale, urmate de cele care afectează ordinea publică și securitatea publică (10,1%) și activitatea de întreprinzător, fiscalitatea și activitatea vamală (5,4%).

În domeniul circulației rutiere, s-au constatat 518,8 mii de contravenții, în creștere cu 8,2% față de anul precedent. Cele mai frecvente încălcări au fost depășirea vitezei de circulație și neacordarea de prioritate pietonilor și altor participanți la trafic.

În ceea ce privește sancțiunile aplicate, cele mai multe au fost amenzi, urmate de avertismente și sancțiuni privind munca neremunerată în folosul comunității.

Raportul evidențiază, de asemenea, tendințe specifice anumitor categorii de contravenții, cum ar fi creșterea numărului de amenzi pentru încălcarea regulilor privind vinieta în domeniul activității de întreprinzător, fiscalitate și activitate vamală.

Autoritățile continuă să monitorizeze și să gestioneze situația contravențiilor pentru menținerea ordinii și siguranței publice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău