VIDEO Promovarea egalității de gen și bunei guvernări în R. Moldova, cu sprijinul Uniunii Europene

02 Mai 2024, 12:50
 // Categoria: Homepage // Autor:  Soroceanu Olga
02 Mai 2024, 12:50 // Homepage //  Soroceanu Olga

Conferința finală a proiectului „Parteneriate pentru Liderismul Femeilor și Buna Guvernare”, desfășurată sub egida A.O. „Institutum Virtutes Civilis” și a Fundației „Friedrich Ebert” Moldova, a reunit lideri, experți și participanți din diverse domenii, toți dedicați promovării egalității de gen și bunei guvernări în Republica Moldova. Evenimentul a demonstrat că femeile pot fi lideri și agenți ai schimbării. Prin educație, mentorat și sprijin, ele pot contribui la o societate mai bună și mai echilibrată.

„Felicitări echipelor ambelor organizații pentru ambiție și curaj de a porni într-o călătorie atât de provocatoare. Noi suntem foarte mândri că am susținut implementarea acestei inițiative, iar rezultatele vorbesc de la sine” , a declarat Ambasador al Uniunii Europene în R. Moldova, Jānis Mažeiks.

„Proiectul și-a propus să dezvolte capacitățile femeilor și să le încurajeze pentru a lua parte activă la viața socială și politică a țării noastre. Ne-am bucurat foarte mult de rezultatele cursantelor noastre de la Academia de liderim. Majoritatea dintre care se regăsesc astăzi în funcție cheie, în primării, în consiliile raionale, sunt membre ale consiliilor municipale, locale și ne bucurăm foarte mult de reușita lor”, a menționat directoarea Fundației „Friedrich Ebert” Moldova, Ana Mihailov.

Buna guvernare poate fi asigurată prin parteneriate eficiente dintre autoritățile publice și societatea civilă, iar participarea femeilor la viața politică a țării este un obiectiv foarte realist, susține Liliana Palihovici, Președinta A.O. „Institutum Virtutes Civilis”, lideră de proiect.

„După trei ani de implementare a unui proiect am înțeles că acest obiectiv poate fi atins doar cu participarea fiecăruia. Autoritățile publice, fie ele centrale sau locale, trebuie să fie atente la necesitățile specifice ale femeilor și bărbaților și să elaboreze politici care răspund acestor necesități. Dacă vom merge pe acest principiu, probabil că vom avea o societate mult mai prosperă, o dezvoltare mai sustenabilă și un stat cu o democrație mai puternică”, a subliniat președinta A.O. „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici.

Mariana Dâmcenco, președinta raionului Strășeni, spune că proiectul i-a oferit posibilitatea de a-și dezvolta cunoștințele în promovarea politicilor sensibile la dimensiunea de gen. Se bucură că reușește să schimbe percepția și atitudinea față de femei în rolurile de conducere și decizie.

„Eu foarte mult am învățat în cadrul acestui proiect. De fapt, principalele instrumente sunt transparența decizională și egalitatea de gen care evident, noi le aplicăm în practică și vreau să spun că acest lucru este foarte bine apreciat de către cetățeni”, spune Mariana Dâmcenco, Președinta raionului Strășeni.

Maria Manoli, primara satului Zubrești din raionul Strășeni, afirmă că sprijinului oferit de Uniunea Europeană este important pentru bunul mers al lucrurilor în comunități. Prin finanțarea proiectelor, UE contribuie la dezvoltarea competențelor, creșterea participării femeilor în viața publică și la construirea unei societăți mai echitabile și mai prospere.

„Asta ne face ca noi, cei din administrația publică, să fim mult mai profesioniști și mai buni și astfel putem presta servicii de calitate cetățenilor. Atragem multe investiții în localitate prin proiecte datorită sprijinului oferit de Uniunea Europeană și asta oamenii din localitățile noastre trebuie să o cunoască, pentru că noi vrem să fim parte a marii familii europene, primim acest suport și trebuie să fim recunoscători. Pe această cale vreau să mulțumesc tuturor partenerilor, Uniunii Europene, Delegației europene Republica Moldova, care ne ajută să dezvoltăm comunitățile locale”, a afirmat primara satului Zubrești, Maria Manoli.

Proiectul a generat schimbări pozitive și de durată și în raionul Drochia. Stanislav Cebotari se bucură că a reușit să sensibilizeze populația din satele Șuri, Chetrosu și Drochia în privința drepturilor egale dintre femei și bărbați.

„Am dezvoltat mai multe activități de capacitare și abilitare a fetelor, inclusiv au fost realizate trei picturi murale și au fost dezvoltate trei planuri de acțiune locală care au primit și finanțare de bugetul public în limita baniilor disponibili. În urma acestui proiect, una dintre cele mai bune lecții pe care le-am învățat este că trebuie să investim în oamenii noștri pentru că ei sunt resursa care, într-adevăr, pot schimba mersul lucrurilor la nivel local”, spune Stanislav Cebotari.

Finalul acestui proiect nu este un sfârșit, ci un început al unei noi colaborări pentru susținerea liderilor feminini și promovarea echității de gen.

Acest video a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și buna guvernare”, realizat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”. Conținutul videoului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea donatorilor.

Realitatea Live

25 Mai 2024, 07:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
25 Mai 2024, 07:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Citigroup, HSBC şi Barclays le vor cere angajaţilor să revină la birou 5 zile pe săptămână, pe măsură ce noile reglementări din domeniul financiar îngreunează lucratul remote, scrie Bloomberg.

Aceste bănci sunt cunoscute ca fiind cele mai flexibile în privinţa muncii de la distanţă, însă Financial Industry Regulatory Authority (FINRA), principalul organ de supraveghere al industriei, vrea să reinstaureze anumite reguli utilizate de pandemie.

Este vorba de nişte reglementări cu privire la supravegherea angajaţilor şi inspecţii la locul de muncă. Regulile au fost relaxate la începutul pandemiei pentru a putea oferi flexibilitate angajaţilor din industria financiară, însă acum FINRA vrea ridicarea acestor excepţii.

Mişcarea îî va afecta cel mai mult pe angajaţii Barclays, unde câteva mii de lucrători din investment banking vor trebui să se întoarcă la birou sau să călătorească pentru a se întâlni cu clienţii. Totodată, aproximativ 600 de angajaţi ai Citigroup şi 530 ai HSBC vor fi nevoiţi să revină la serviciu fizic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău