Grupul KIRSAN iese din criză: 700 apartamente livrate în toamna 2025, încă 1400 până la sfârșitul anului 2026

07 Mai 2025, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Mai 2025, 13:56 // Actual //  bani.md

Grupul de companii Kirsan, care activează deja de 25 de ani pe piața Republicii Moldova, dar și pe cea internațională, anunță că a depășit perioada de criză și deja în toamna anului 2025 va transmite către investitori  5 blocuri locative în Chișinău, asigurând cu apartamente aproape 700 de familii, scrie curentul.md.

Nemijlocit, începând cu anul 2022, Kirsan s-a confruntat cu mai multe provocări generate de crize interne, dar și externe, războiul din Ucraina fiind una dintre cauze. O altă problemă care a afectat grupul de companii a fost lipsa finanțărilor promise de partenerii externi, ceea ce a afectat direct proiectele aflate în desfășurare. Totuși, grație procedurii de restructurare accelerată, destinată întreprinderilor aflate în dificultate financiară, grupul de companii Kirsan a reușit să-și redreseze activitatea. Deja în scurt timp, Kirsan va depune cererea pentru ieșire din procedura de restructurare accelerată.

„În mai puțin de un an, am demonstrat că procedura aceasta este un instrument real de salvare a companiilor viabile. Am apelat la Irina Selevestru, care este cel mai competent administrator autorizat specializat anume în materia managementului anticriză. Grație sprijinului oferit de ea, dar și a specialiștilor în restructurarea afacerilor, precum Natalia Onichevici și Natalia Girleanu, am reușit să găsim soluții eficiente și să ne redresăm. Obiectivul nostru principal a fost nu doar salvarea companiei, ci protejarea tuturor celor care au investit în proiectele noastre ceea ce ne-a reușit. Ne bucurăm că am întâlnit administratori autorizați competenți, care ne-au ajutat să găsim cea mai bună soluție pentru viitorul companiei și al clienților noștri. De altfel, am reușit să păstrăm locurile de muncă și să fim în continuare un contribuabil serios la bugetul țării”, a precizat directorul Valentin Strogoteanu.

„Am parcurs împreună o cale complicată. Am început cu elaborarea unui plan de restructurare, l-am negociat cu creditorii afectați. I-am convins că Kirsan este o companie de încredere, care a realizat sute de proiecte în Republica Moldova, la prețuri accesibile și cu executarea în termen, și că acum e timpul că societatea să-i susțină, să-i ajute să-și păstreze afacerea. Cei mai mulți creditori le-au rămas alături, or, Kirsan și-a pus ca scop să achite integral creanțele și acest lucru le reușește”, a menționat Irina Selevestru, administrator autorizat al SRL Kirsan.

Mai mult, grupul de companii Kirsan a decis să-și schimbe și strategia privind finanțarea, având în vedere incertitudinea pe plan internațional, și a demarat producerea de materiale de construcții în Republica Moldova. În acest sens, Kirsan a făcut achiziții strategice în Zona Economică Liberă „Bălți”, unde planifică să extindă producția și să contribuie astfel la dezvoltarea economică a regiunii.

„Planul nostru de restructurare prevede clar că ne-am propus achitarea integrală a tuturor creanțelor, fără reducerea datoriilor față de creditori. Avem nevoie doar de timp pentru a ne reorienta activitatea, astfel încât să putem compensa lipsa finanțărilor externe și să ne respectăm toate angajamentele față de clienți. Vrem să mulțumim întregii societăți, clienților, partenerilor și echipei care au avut încredere în noi și ne-au sprijinit în această situație”, a mai adăugat Valentin Strogoteanu.

Deja în toamna anului 2025, grupul de companii Kirsan va transmite către investitori blocurile locative de pe adresele: blvd. Traian, str. Lomonosov, Titulescu bloc Ashabad, Sarmisegetuza. În total, își vor primi locuințele aproape 700 de familii. În anul 2026, Kirsan planifică să transmită investitorilor alte 700 de apartamente.

Realitatea Live

13 Iun. 2025, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Iun. 2025, 10:34 // Actual //  Ursu Victor

Producătorii francezi de coniac au propus Chinei stabilirea unor prețuri minime de import, în cadrul negocierilor menite să pună capăt unui conflict comercial declanșat după ce Beijingul a lansat o investigație antidumping asupra importurilor de coniac din Franța. Propunerea vine pe fondul riscului ca tarifele provizorii impuse deja să devină permanente, cu niveluri de până la 39%, notează Reuters.

O firmă de avocatură specializată negociază în numele industriei franceze, iar oferta de prețuri minime a fost transmisă producătorilor pentru aprobare înainte de a fi prezentată oficial autorităților chineze. Printre brandurile vizate se numără giganți precum Hennessy (LVMH), Martell (Pernod Ricard) și Rémy Martin (Rémy Cointreau).

Potrivit listei propuse, prețurile minime variază în funcție de categoria și vechimea coniacului:

Coniac VS (Very Special, minim 2 ani vechime): 144,70 yuani/litru (≈20,16 USD)
VSOP (Very Superior Old Pale, minim 4 ani): 177,92 yuani/litru
XO (Extra Old): 526,52 yuani/litru
XXO (Extra Extra Old, minim 14 ani): 2126,07 yuani/litru (≈296,16 USD)

Aceste sume reprezintă prețul minim pe care importatorii din China l-ar plăti, urmând ca distribuția, vânzarea cu amănuntul și adaosurile comerciale să ridice semnificativ prețul pentru consumatori. În prezent, de exemplu, coniacul Hennessy VS este vândut pe platforma Tmall cu aproximativ 100 USD/litru, iar Rémy Martin XO ajunge chiar la 350 USD.

Oficialii francezi speră că această ofertă va permite evitarea impunerii tarifelor definitive. Chinezii au confirmat că industria franceză a acceptat voluntar un „angajament de preț” care este în curs de evaluare de către Ministerul Comerțului.

Tensiunile au izbucnit după ce Uniunea Europeană a impus tarife la mașinile electrice din China, fapt care a determinat Beijingul să riposteze țintind sectorul francez al coniacului, unul dintre cele mai profitabile din industria băuturilor spirtoase, cu o valoare estimată la 3 miliarde de dolari.

Ghidul negocierilor a fost influențat și de discuțiile la nivel înalt: „Convorbirile telefonice recente dintre președintele Emmanuel Macron și președintele Xi Jinping au ajutat semnificativ”, a declarat Gabriel Picard, președintele FEVS (Federația Exportatorilor de Vin și Băuturi Spirtoase din Franța), pentru Le Figaro.

Între timp, investigația antidumping a Chinei se apropie de final, cu un termen-limită stabilit pentru 5 iulie. Dacă nu se ajunge la un acord până atunci, tarifele provizorii riscă să fie transformate în măsuri permanente.

Organizația BNIC (Bureau National Interprofessionnel du Cognac) nu a comentat public oferta de preț, invocând caracterul confidențial al negocierilor. „Continuăm să așteptăm și sperăm într-un rezultat favorabil”, a declarat un purtător de cuvânt.

În ciuda presiunii, analiștii consideră că prețurile propuse nu sunt neapărat o concesie majoră. „Prețurile de import reprezintă în mod obișnuit o treime sau jumătate din prețul de vânzare, așa că valorile din ofertă par aliniate cu realitatea pieței”, a comentat Lawrence Wyatt, analist la Barclays.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO