Guvernul dă cu o mână, dar scumpirile iau cu două! Inflația își reduce din turații, dar tot ridicată rămâne

26 Oct. 2022, 09:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Oct. 2022, 09:50 // Actual //  bani.md

Creșterea inflației anuale care ar putea atinge 30% în acest an erodează puterea de cumpărare a populației și descurajează creșterea economică, potrivit prognozei Institutului de Economie Finanțe și Statistică.

„Angajatorii au continuat să majoreze salariile și în acest an, însă creșterile operate se plasează cu mult sub nivelul inflației. În prima jumătate a anului s-a diminuat volumul remitențelor obținute de peste hotare. În lunile iulie-august transferurile de peste hotare către persoanele fizice au crescut ușor și, în acest context, se estimează că în 2022 valoarea nominală a acestora va fi mai mare față de nivelul anului trecut, însă în termeni reali se va atesta o scădere. În aceste condiții majorările prețurilor vor afecta negativ consumul”, se mai arată în analiza INCE.

Economiștii se așteaptă ca Banca Națională să continue să urmeze o politică monetară restrictivă pentru a reduce riscurile inflaționiste, iar spațiul de manevră în politica bugetară va fi limitat din cauza necesității de a sprijini mediul de afaceri și grupurile social vulnerabile în fața creșterii mari a prețurilor.

Cu toate acestea, în acest an, creșterea exporturilor aduce o contribuție pozitivă la dinamica economică – până la sfârșitul anului, experții se așteaptă la o creștere a exporturilor cu 45% (la 4,5 miliarde USD) și a importurilor cu 27%, comparativ cu 2021. în același timp, odată cu creșterea incertitudinii, activitatea investițională în Moldova va fi anemică.

Experții consideră că, în contextul crizelor globale, țările în curs de dezvoltare, inclusiv Republica Moldova, sunt expuse riscului crescut din cauza resurselor limitate de sprijinire a afacerilor și a populației.

În contextul majorării tarifelor la gaz și căldură și energie, autoritățile au anunța măsuri de sprijin pentru populație, în funcție de vulnerabilitatea energetică.

La începutul lunii octombrie, Banca Mondială (BM) a retrogradat prognoza indicatorilor cheie ai Republicii Moldova, ținând cont de războiul din Ucraina și de seceta recentă, care a creat probleme serioase economiei Republicii Moldova. Potrivit acestuia, PIB-ul țării va scădea în 2022 cu 0,7%, iar inflația va fi de 30,1%.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ