Guvernul va plăti avocaților 71 de mii de dolari în procesul cu Energoalians Ucraina

17 Iun. 2021, 10:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
17 Iun. 2021, 10:51 // Actual //  Otilia Cotruța

Guvernul a aprobat alocarea a 71 de mii de dolari pentru achitarea serviciilor a două birouri de avocați care vor reprezenta interesele Republicii Moldova într-un proces cu Energoalians Ucraina, pe teritoriul Ucrainei și, respectiv, pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, transmite IPN.

În ședința Guvernului de astăzi, ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat că, la 25 octombrie 2013, prin sentința Arbitrajului ad-hoc de la Paris, a fost dispusă încasarea din contul bugetului Republicii Moldova în beneficiul Energoalians Ucraina a prejudiciului material, constituit din peste 195 de milioane de lei, peste 357 de milioane de lei procente, peste 39 de milioane de lei procente, 200 de mii de dolari în calitate de costuri și cheltuieli de asistență juridică și 340 de mii de dolari – cheltuieli de arbitraj suportate de reclamant.

Procesul este pendinte în instanțele de arbitraj internaționale. Potrivit lui Nagacevschi, succesorul Energoalians a înaintat o cerere de recunoaștere a respectivei hotărâri pe teritoriul Ucrainei. Respectiv, procesul de judecată este pendinte pe teritoriul Ucrainei.

Ministerul Justiției a inițiat procedura de licitare a unui birou de avocați care să se ocupe de reprezentarea Republicii Moldova în instanța judecătorească pe teritoriul Ucrainei. În consecință, a fost identificat Biroul asociat de avocați „Ceachir, Zamfir și Partenerii” care va lucra în colaborare cu un birou de avocați din Ucraina. Suma contractului licitat cu aceștia este de 6 mii de dolari SUA. Ședința este programată pentru luna iulie 2021.

Una alt litigiu inițiat pentru recunoașterea hotărârii arbitrare se desfășoară pe teritoriul SUA. De reprezentarea intereselor Republicii Moldova se va ocupa biroul asociat de avocați „Burac și Asociații” care, pentru acordarea asistenței juridice, va primi 65 de mii de dolari SUA.

Potrivit premierului interimar Aureliu Ciocoi, se încearcă a prejudicia bugetul statului de sume importante și un lucru absolut impetuos de a întreprinde toate acțiunile pentru a apăra interesele statului în acest proces.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 14:03
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 14:03 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Cântăreața columbiană Shakira ar putea fi trimisă în judecată în Spania pentru evaziune fiscală. Un judecător a revizuit o serie de probe potrivit cărora artista nu ar fi plătit taxe în valoare de 14,5 milioane de euro pe veniturile pe care le-a obținut în perioada 2012-2014.

Potrivit judecătorului Marco Jesus Juberias, Shakira a locuit în Spania mai bine de 200 de zile în perioada menționată, fiind obligată să plătească taxe. Acesta a mai anunțat că documentele prezentate instanței sunt probe suficiente ale unor nereguli și a recomandat „continuarea procedurilor”, informează CNN.

Magistrații spanioli susțin că Shakira a locuit în Catalonia în perioada 2012-2014, la rândul lor, avocații cântăreței spun că aceasta nu a trăit în Spania deloc până în 2015. În plus, reprezentanții acesteia spun că Shakira s-shakiraa achitat de toate obligațiile sale fiscale.

Avocații artistei au afirmat, prin intermediul unui comunicat, că documentul instanței era „un pas de așteptat în cadrul procedurilor” și că echipa acesteia „rămâne încrezătoare și colaborează pe deplin cu autoritățile judiciare”.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală