Guvernul va plăti avocaților 71 de mii de dolari în procesul cu Energoalians Ucraina

17 Iun. 2021, 10:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
17 Iun. 2021, 10:51 // Actual //  Otilia Cotruța

Guvernul a aprobat alocarea a 71 de mii de dolari pentru achitarea serviciilor a două birouri de avocați care vor reprezenta interesele Republicii Moldova într-un proces cu Energoalians Ucraina, pe teritoriul Ucrainei și, respectiv, pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, transmite IPN.

În ședința Guvernului de astăzi, ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat că, la 25 octombrie 2013, prin sentința Arbitrajului ad-hoc de la Paris, a fost dispusă încasarea din contul bugetului Republicii Moldova în beneficiul Energoalians Ucraina a prejudiciului material, constituit din peste 195 de milioane de lei, peste 357 de milioane de lei procente, peste 39 de milioane de lei procente, 200 de mii de dolari în calitate de costuri și cheltuieli de asistență juridică și 340 de mii de dolari – cheltuieli de arbitraj suportate de reclamant.

Procesul este pendinte în instanțele de arbitraj internaționale. Potrivit lui Nagacevschi, succesorul Energoalians a înaintat o cerere de recunoaștere a respectivei hotărâri pe teritoriul Ucrainei. Respectiv, procesul de judecată este pendinte pe teritoriul Ucrainei.

Ministerul Justiției a inițiat procedura de licitare a unui birou de avocați care să se ocupe de reprezentarea Republicii Moldova în instanța judecătorească pe teritoriul Ucrainei. În consecință, a fost identificat Biroul asociat de avocați „Ceachir, Zamfir și Partenerii” care va lucra în colaborare cu un birou de avocați din Ucraina. Suma contractului licitat cu aceștia este de 6 mii de dolari SUA. Ședința este programată pentru luna iulie 2021.

Una alt litigiu inițiat pentru recunoașterea hotărârii arbitrare se desfășoară pe teritoriul SUA. De reprezentarea intereselor Republicii Moldova se va ocupa biroul asociat de avocați „Burac și Asociații” care, pentru acordarea asistenței juridice, va primi 65 de mii de dolari SUA.

Potrivit premierului interimar Aureliu Ciocoi, se încearcă a prejudicia bugetul statului de sume importante și un lucru absolut impetuos de a întreprinde toate acțiunile pentru a apăra interesele statului în acest proces.

Realitatea Live

13 Aug. 2022, 19:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Aug. 2022, 19:22 // Actual //  Lupu Eduard

Kremlinul le propune agenților FSB salarii de opt ori mai mari decât în mod normal, dar majoritatea refuză să fie detașați în zonele ocupate de ruși în Ucraina. O situație asemănătoare se regăsește și în armata rusă, unde se caută voluntari din rândul civililor care nu au nicio pregătire militară.

În ciuda salariilor de opt ori mai mari decât în mod normal, agenții FSB ruși refuză, categoric, să fie detașați în zonele din Ucraina ocupate de Rusia.

Moscova are nevoie urgentă atât de agenți de informații regulate, cât și de agenți de informații militare pentru a-și impune dominația în cele două „republici populare” din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk, dar și în regiunile Kherson, Zaporozhzhia și Harkov.

Pentru a evita astfel de detașări, agenții FSB obțin certificate medicale de la medici, ceea ce le permite să rămână în localitățile de origine.

O sursă din FSB a declarat că nu există niciun interes pentru o detașare în zonele ocupate de ruși în Ucraina. „Am sunat 200 de oameni [pensionari] și doar trei au spus că se vor gândi la asta. Asta în ciuda promisiunilor de plăți și beneficii uriașe”, a declarat sursa.

În ciuda salariului ce poate ajunge până la 5.000 de lire sterline pe lună, majoritatea agenților refuză oferta venită din partea Kremlinului. „Departamentele de personal îi cheamă în mod activ pe foștii angajați, chiar și pe cei concediați pe motive de discreditare”, se arată în raportorul Kremlinului.

Lipsa de loialitate față de Vladimir Putin din partea agenților de informații reflectă clar o reticență din partea lor de a fi transferați în teritoriile cucerite de ruși.

Unii dintre cei care au acceptat oferta venită de la Moscova susțin că sunt „epuizați”, după ce timp de jumătate de an au avut sarcini intensive, iar vacanțele lor au fost anulate în timpul războiului. De altfel, Kremlin a recrutat prizonieri neantrenați și civili, care au fost trimiși să lupte, pe front, împotriva armatei ucrainene, scrie mirror.co.uk.

La începutul lunii iulie, închisorile și companiile din Rusia au anunțat că recrutează voluntari care vreau să lupte în Ucraina. Deținuții care acceptă acest lucru pot beneficia de amnistii, dar și de bani în plus.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău