Datele prezentate în această dimineață de Transgaz indicau că România exporta 1,9 milioane de metri cubi de gaze naturale către Republica Moldova, prin gazoductul Iași – Ungheni, echivalentul a aproape 10% din producția zilnică locală, care se ridică la 22 de milioane de metri cubi. Totuși, în jurul prânzului, nominalizările s-au ajustat, arătând doar 0,1 milioane de metri cubi exportați.
Această diferență nu este cauzată de o eroare, ci de fluctuațiile naturale ale fluxului de gaze pe parcursul zilei. În lipsa unui contract care să prevadă livrări constante, fluxul de gaze poate fi oprit sau pornit în funcție de cerere.
Conform surselor din piață, citate de economedia.ro, există în prezent nominalizări pentru exportul a 1,45 milioane de metri cubi de gaze zilnic către Republica Moldova, implicând nouă companii, dintre care una singură exportă 400.000 de metri cubi. Este vorba de gaze din producția internă a României, o cantitate considerabilă fiind trimisă peste Prut. În trecut, compania Petrom era principalul exportator, iar această situație pare să continue și în prezent, cel puțin pentru cele 400.000 de metri cubi.
Transgaz România, care operează și rețeaua de transport din Republica Moldova, gestionează aceste fluxuri.
Pe lângă exporturile către Moldova, România mai exportă 7,2 milioane de metri cubi de gaze către Ungaria, dar o mare parte din această cantitate reprezintă tranzit pentru vecinii noștri. În același timp, România importă gaze din Bulgaria, 6,5 milioane de metri cubi, dar și acestea sunt, în mare parte, destinate tranzitului către Ungaria.
În ceea ce privește producția locală, aceasta se menține la peste 22 de milioane de metri cubi pe zi, iar depozitarea pentru sezonul rece continuă, chiar dacă stocurile subterane sunt deja pline la 100%. Tehnic, este posibil ca aceste depozite să fie încărcate chiar și peste această capacitate, aspect deja semnalat de Economedia.ro. România rămâne una dintre țările europene cu cel mai ridicat nivel al stocurilor de gaze naturale.