În 2021, CCI a RM a lansat mai multe servicii digitale pentru business. Cine le poate folosi și care sunt avantajele

04 Ian. 2022, 11:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
04 Ian. 2022, 11:22 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Pentru a simplifica accesul la serviciile sale, Camera de Comerț și Industie a Republicii Moldova (CCI a RM) a digitalizat majoritatea activităților care vin în susținerea businessului și îndeamnă mediul de afaceri să acceseze serviciile digitale. Astfel, pe parcursul anilor 2020 – 2021, CCI a RM propune mediului de afaceri mai multe posibilități în mediul online.

Acum antreprenorii pot participa la expoziții virtuale, webinare, forumuri de afaceri, organizate de instituția camerală, precum și pot solicita serviciile de suport pentru business, doar accesând pagina web www.chamber.md.

Astfel, pe parcursul anilor 2020-2021, CCI a RM a dezvoltat Platforma www.client.chamber.md ce oferă accesul la următoarele servicii online:

Expertiza mărfurilor; evaluarea bunurilor;

Beneficiarii serviciilor de expertiză și evaluare pot primi documentul solicitat în format electronic, prin email. Raportul semnat cu semnătură electronică, are aceeași valoare juridică ca și cel eliberat anterior pe suport de hârtie. În prezent platforma este utilizată de 120 de companii.

Certificatul de origine nepreferențial electronic – eCO

Acest serviciu online al CCI a RM vine să faciliteze procedurile de comerț internațional pentru exportatori, care vor beneficia de o metodă mai simplă și mai rapidă de confirmare a originii produselor exportate. Modulul certificatelor de origine electronice, permite depunerea cererilor și recepționarea certificatului electronic la distanță.

Aviz de atestare a impedimentului justificator;

Serviciul de atestare a impedimentului justificatory, cunoscut și sub denumirea de Certificat de forță majoră, permite antreprenorilor să depună cereri pentru eliberarea Avizului la distanță și recepționarea acestuia în format electronic, semnat cu semnătura electronică a CCI a RM.

Instruire la distanță

Concepută ca un instrument inovativ și accesibil de instruire non-formală, această platformă conține programe individuale sau corporative de instruire online, cursuri interactive în diverse domenii de activitate economică și oferă informații utile privind aspectele legale și financiare necesare bunei funcționări a sectorului privat.

Expoziții virtuale

Virtual-fairs.md este prima platformă digitală din Republica Moldova, care permite organizarea expozițiilor on-line. Platforma permite fiecărei companii de a avea un stand și de a-și promova produsele cu imagini vizuale, video, informații ș.a. Vizitatorii naționali și cei internaționali pot accesa profilele expozanților,  produsele, pot profita de mesagerie instantanee, video-chat, pot găsi companii autohtone și străine de interes comun, etc.

Accesează serviciile online oferite de CCI a RM și vei beneficia de următoarele avantaje:

  • Este redusă durata de procesare a documentelor;
  •  Platforma poate fi accesată de la distanță de pe orice dispozitiv (computer sau telefon mobil)
    conectat la Internet;
  • Utilizatorii pot folosi semnătura digitală (semnătură electronică, semnătură mobilă sau buletinul
    electronic);
  • Plata pentru servicii este disponibilă prin intermediul transferurilor bancare online sau a
    terminalelor de plată;
  • Platforma client.chamber.md și modulele sale sînt conectate la serviciile electronice
    guvernamentale MSign și MPay, ceea ce asigură securitatea datelor.

De asemenea, în 2021, CCI a RM a lansat Registrul Membrilor modernizat- un instrument online ce permite stabilirea de noi parteneriate, pentru cooperare și investiții, ce include peste 1.000 de întreprinderi membre. Accesați Registrul Membrilor CCI a RM:

  • Dacă aveți nevoie de furnizori de încredere de bunuri și servicii în Republica Moldova;
  • Dacă sunteți în căutarea unor parteneri de încredere pentru a intra pe piața moldovenească;
  • Sau vedeți Republica Moldova ca pe o platformă pentru noile dumneavoastră investiții.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală