De la jumătatea lunii iulie, prețurile en-gros la murele din Moldova au scăzut cu 5-7 de lei / kg în cursul săptămânii, în funcție de calitate. Până la începutul lunii august, prețul mediu cu ridicata s-a stabilizat la 35 de lei / kg. Potrivit cultivatorilor, sezonul vânzărilor de mure a început cu 10-14 zile mai târziu decât anul trecut din cauza vremii reci și ploioase. Dar, datorită maturării active și aproape simultane a fructelor de pădure de diferite soiuri, sezonul va fi relativ scurt și se va încheia ca de obicei – la sfârșitul lunii august. Fermierii spun că există speranța că prețurile murelor nu vor scădea semnificativ până în acel moment, spre deosebire de sezoanele anterioare, scrie eastfruit.com.
Există mai multe motive pentru previziuni optimiste. În primul rând, în unele zone din nordul Moldovei, unde este concentrată producția de mure, a plouat ocazional în a doua jumătate a lunii iulie, ceea ce a provocat recoltă instabilă și aprovizionarea cu fructe de pădure pe piața internă. Ca rezultat, gama prețurilor cu ridicata pentru mure s-a extins: fructele de pădure uscate de înaltă calitate din plantații au fost vândute la 40 MDL / kg, iar prețul de pe piețele en-gros din Chișinău a scăzut până la 30-33 MDL / kg. Cu toate acestea, există puține oferte de vânzare a fructelor de pădure intermediarilor, în special celor ieftini. Micii fermieri preferă să-și vândă sau să-și proceseze singuri produsele (în lichioruri).
În al doilea rând, exportul de mure către piața rusă a crescut până la sfârșitul lunii iulie. În al treilea rând, unii fermieri susțin că au primit oferte de la producătorii de boabe congelate pentru a cumpăra mure la un preț ridicat – aproape 1 euro / kg. Mure nu au fost încă furnizate pentru congelare nici măcar la acest preț, dar această oportunitate ar putea fi încurajatoare pentru fermieri.
În orice caz, mulți cultivatori evaluează în continuare sezonul actual ca fiind bun. La sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august anul trecut, nivelul prețurilor en-gros pentru mure a fost semnificativ mai mic – în medie 25-30 MDL / kg.