În Moldova, scad prețurile murelor, însă producătorii sunt încă mulțumiți de sezonul 2021. Previziunile specialiștilor

10 Aug. 2021, 15:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Aug. 2021, 15:25 // Actual //  Dumitrita Culiuc

De la jumătatea lunii iulie, prețurile en-gros la murele din Moldova au scăzut cu 5-7 de lei / kg în cursul săptămânii, în funcție de calitate. Până la începutul lunii august, prețul mediu cu ridicata s-a stabilizat la 35 de lei / kg. Potrivit cultivatorilor, sezonul vânzărilor de mure a început cu 10-14 zile mai târziu decât anul trecut din cauza vremii reci și ploioase. Dar, datorită maturării active și aproape simultane a fructelor de pădure de diferite soiuri, sezonul va fi relativ scurt și se va încheia ca de obicei – la sfârșitul lunii august. Fermierii spun că există speranța că prețurile murelor nu vor scădea semnificativ până în acel moment, spre deosebire de sezoanele anterioare, scrie eastfruit.com.

Există mai multe motive pentru previziuni optimiste. În primul rând, în unele zone din nordul Moldovei, unde este concentrată producția de mure, a plouat ocazional în a doua jumătate a lunii iulie, ceea ce a provocat recoltă instabilă și aprovizionarea cu fructe de pădure pe piața internă. Ca rezultat, gama prețurilor cu ridicata pentru mure s-a extins: fructele de pădure uscate de înaltă calitate din plantații au fost vândute la 40 MDL / kg, iar prețul de pe piețele en-gros din Chișinău a scăzut până la 30-33 MDL / kg. Cu toate acestea, există puține oferte de vânzare a fructelor de pădure intermediarilor, în special celor ieftini. Micii fermieri preferă să-și vândă sau să-și proceseze singuri produsele (în lichioruri).

În al doilea rând, exportul de mure către piața rusă a crescut până la sfârșitul lunii iulie. În al treilea rând, unii fermieri susțin că au primit oferte de la producătorii de boabe congelate pentru a cumpăra mure la un preț ridicat – aproape 1 euro / kg. Mure nu au fost încă furnizate pentru congelare nici măcar la acest preț, dar această oportunitate ar putea fi încurajatoare pentru fermieri.

În orice caz, mulți cultivatori evaluează în continuare sezonul actual ca fiind bun. La sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august anul trecut, nivelul prețurilor en-gros pentru mure a fost semnificativ mai mic – în medie 25-30 MDL / kg.

Realitatea Live

18 Sept. 2021, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2021, 15:22 // Actual //  Lupu Eduard

În trei ani Republica Moldova urmează să importe curent electric din România și să scape de dependența de la Cuciurgan, care este unica sursă de achiziție a energiei electrice. Vicepremierul, Andrei Spânu declară că în câteva luni urmează să fie semnat contractul cu compania care va construi linia de înaltă tensiune de 400 kV Vulcănești-Chișinău.

”Este preconizată construirea unei stații de conversie back-to-back în Vulcănești, modernizarea și extinderea în Chișinău și în Vulcănești a stațiilor de 400 kV. proiectul de interconectare asincronă a sistemelor de energie electrică dintre Moldova și România va fi finalizat până în 2024”, a mai punctat Spânu la TVR Moldova.

Costul total al proiectului este estimat la 260 mil. de euro și este finanțat BERD, BEI și Banca Mondială.

Anterior, implementarea proiectului de interconectare asincronă a sistemelor de energie electrică dintre Moldova și România a fost împiedicată de autoritățile predecesoare, din cauza interesele acestora în domeniul energiei și implementarea anumitor scheme pentru achiziționarea de energie electrică dintr-o singură sursă prin companii interpuse.

Autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală