În ultimele 15 luni UE a oferit Republicii Moldova suport în valoare de peste 840 de milioane de euro

16 Dec. 2022, 12:41
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Dec. 2022, 12:41 // Actual //  MD Bani

În acest an marcat de crize și incertitudine, Uniunea Europeană (UE) s-a aflat aproape de cetățenii Republicii Moldova. În perioada octombrie 2021 – decembrie 2022, UE  a oferit suport în valoare de peste 840 de milioane de euro pentru a depăși provocările.

Astfel, în perioada menționată s-a acordat:

  • 451 de milioane de euro în formă de granturi acordate de UE;
  • 120 de milioane de euro în formă de împrumuturi avantajoase oferite de UE;
  • 269,5 milioane de euro în formă de credite preferențiale din partea Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare (BERD).

Asistența UE în valoarea de 840 de milioane de euro oferită de UE, BEI și BERD a vizat mai multe sectoare de importanță pentru Republica Moldova:

  • 150 de milioane de euro pentru gestionarea crizei energetice și sprijinirea grupurilor vulnerabile;
  • 75 de milioane de euro pentru sporirea securității energetice,
  • 150 de milioane de euro asistență macrofinanciară,
  • 112 milioane de euro pentru reabilitarea economică, dezvoltarea afacerilor și susținerea societății civile;
  • 38 de milioane de euro pentru gestionarea crizei refugiaților;
  • 30 de milioane de euro pentru gestionarea frontierelor;
  • 9 milioane de euro pentru securitatea cibernetică a Republicii Moldova, combaterea dezinformării și dezvoltarea mass-mediei independente;
  • 47 de milioane de euro pentru modernizarea sectorului apărării;
  • 229,5 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Republica Moldova nu este doar țara vecină sau partenerul nostru, este statul candidat pentru a adera la Uniunea Europeană. Este parte a familiei europene, iar familia trebuie să rămână unită atât în vremurile bune, cât și în cele dificile”, a menționat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene în vizita ei la Chișinău din luna noiembrie 2022.

Astfel, Uniunea Europeană alături de instituțiile sale – BEI și BERD – a fost și rămâne cel mai important partener de dezvoltare al Republicii Moldova.

Realitatea Live

Conferință de presă susținută prim-ministrul Dorin Recean și vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman
03 Apr. 2025, 10:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Apr. 2025, 10:01 // Actual //  bani.md

În contextul transformărilor rapide din economia globală, Republica Moldova nu-și mai poate permite luxul de a ignora piața criptomonedelor, un sector financiar cu o capitalizare globală de trilioane de dolari. Marian Lupu, liderul partidului „Respect Moldova” avertizează că lipsa unei reglementări clare în acest domeniu nu doar că expune țara riscurilor fiscale și de securitate, ci și o plasează în afara cursului modernizării economice.

„Pentru a avea o economie dezvoltată, Moldova trebuie să se adapteze rapid la schimbări și să fie printre primii care aplică noile tehnologii. Criptomonedele nu mai sunt o noutate – sunt deja integrate în sistemele financiare ale marilor economii ale lumii. Noi nu putem neglija aceste tendințe”, declară Lupu.

În prezent, în Republica Moldova nu există niciun cadru normativ dedicat criptomonedelor, iar autoritățile nu au nicio supraveghere asupra tranzacțiilor sau activităților din acest sector. Cu toate acestea, un număr tot mai mare de moldoveni utilizează criptovalutele, inclusiv în scopuri speculative sau de transfer de capitaluri, fără ca statul să beneficieze din punct de vedere fiscal.

„Este vorba de sume enorme care circulă netransparent, fără impozitare, fără protecție legală pentru utilizatori, și fără ca statul să știe cine, ce și cât tranzacționează”, suține Lupu.

Lupu propune dezvoltarea unui cadru legal clar, coerent și flexibil, care să permită folosirea legală a criptomonedelor în Republica Moldova, în condiții de transparență, siguranță și fiscalitate echitabilă. „Nu vrem doar să ținem pasul cu economia globală, ci și să combatem evaziunea fiscală și să aducem bani reali în bugetul statului”, se subliniază în mesaj.

Inițierea unui asemenea proces de reglementare ar permite Moldovei să-și afirme deschiderea spre inovație, dar și să protejeze cetățenii de riscurile specifice pieței cripto: volatilitate, fraude, scheme piramidale și lipsa de recurs legal în caz de abuz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!