În Uniunea Europeană a crescut producția de bere. Câți litri revin Germaniei

30 Aug. 2022, 14:34
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
30 Aug. 2022, 14:34 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Statele membre UE au produs anul trecut 33,1 miliarde de litri de bere cu alcool. De asemenea, s-a produs și  1,7 miliarde de litri de bere care nu conţinea deloc alcool sau avea mai puţin de 0,5%, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Astfel, producția de bere cu alcool a crescut cu 3% față de 2020, iar cea de bere fără alcool sau cu alcool sub 0,5% a înregistrat un avans de aproape 20%.

În 2021, producţia totală de bere a UE a fost echivalentul a aproape 78 de litri per locuitor, scrie Agerpres.

În rândul statelor membre pentru care sunt disponibile datele, în 2021, ca şi în 2020, Germania a fost principalul producător de bere (7,5 miliarde de litri de bere sau 23% din producţia totală a UE). Aceasta înseamnă că aproximativ una din patru beri cu alcool produse în UE provenea din Germania.

Germania este urmată de Polonia şi Spania (ambele cu 3,7 miliarde de litri de bere sau 11% din producţia totală a UE), Ţările de Jos (2,5 miliarde de litri de bere sau 7% din producţia totală a UE).

Producţia acestor ţări reprezintă 52% din producţia totală a UE.

Ţările de Jos au continuat să fie principalul exportator UE de bere cu alcool în 2021 ca şi în 2020. Ţările de Jos au exportat anul trecut 1,9 miliarde de litri de bere cu alcool (reprezentând 21% din total exporturilor de bere ale blocului comunitar), fiind urmate de Belgia (1,7 miliarde de litri; 19%), Germania (1,6 miliarde de litri; 17%), Franţa şi Cehia (ambele cu 0,5 miliarde de litri; 6%).

Principalele destinaţii pentru exporturile către ţările din afara UE au fost Marea Britanie (902 milioane de litri; 22% din totalul exporturilor de bere în afara blocului comunitar), Statele Unite (765 milioane de litri; 19%), Rusia (391 milioane de litri; 9%), China (340 milioane de litri; 8%) şi Coreea de Sud (168 milioane de litri; 4%).

Cu 0,8 miliarde de litri, Franţa a continuat să fie cel mai mare importator de bere cu alcool în 2021 (reprezentând 16% din total importurilor de bere ale blocului comunitar). Germania şi Italia au importat aproape 0,7 miliarde de litri (13%), Ţările de Jos – 0,6 miliarde de litri (12%) şi Spania – 0,5 miliarde de litri (10%).

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 08:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 08:53 // Actual //  Lupu Eduard

Începerea invaziei lui Putin din Ucraina acum peste 780 de zile a fost urmată de impunerea a mai multor pachete de sancțiuni de către Occident contra Kremlinului. Acum însă, Statele Unite și Marea Britanie lovesc ”diamantele” Moscovei, interzicând comerțul cu aluminiu, cupru și nichel rusesc la Bursele din Londra și Chicago.

Mișcarea americano-britanică îl face pe Putin să stea cu mâna întinsă la Shanghai, un oraș cu 24 de milioane de locuitori și să cerșească ajutorul Chinei, pentru a face comerț cu aceste metale, fiind singura bursă unde mai sunt acceptate astfel de produse din Rusia, potrivit IntelliNews.

Bursa de Metale din Londra (LME) și Bursa Mercantilă din Chicago (CME) au blocat comerțul cu aluminiu, cupru și nichel produse de Rusia, a anunțat guvernul Regatului Unit pe 12 aprilie 2024.

Mișcarea va conduce Rusia mai adânc în îmbrățișarea Chinei, deoarece în Shanghai există acum singura bursă majoră de mărfuri care încă acceptă și comercializează metale rusești.

Pentru a atenua riscul de instabilitate a pieței, guvernul a spus că noile măsuri vor scuti stocurile existente de metal rusesc pe cele două burse. Aceste acțiuni pot fi în continuare tranzacționate și retrase fără restricții, oferind continuitate participanților pe piață. Interdicția din Marea Britanie nu este de așteptat să afecteze prețurile pe termen scurt, deoarece există stocuri mari de metal rusesc în depozitele LME.

Această mișcare, parte a interdicțiilor existente, urmărește să intensifice restricțiile asupra exporturilor interzise de metale rusești, reducând astfel o „sursă crucială de venituri pentru Kremlin”, a spus Regatul Unit.

Principalele metale rusești ale grupului de titan sau platină au fost excluse de la interdicție, deoarece Rusia rămâne un furnizor important al ambelor metale greu de găsit pe piața mondială.

LME, într-un comunicat separat, și-a afirmat angajamentul de a se alinia la sancțiunile și tarifele relevante și a anunțat că va colabora cu LME Clear pentru a implementa sancțiuni atât pentru operațiunile sale, cât și pentru cele ale participanților săi pe piață.

Exporturile de metale din Rusia s-au prăbușit

Orientările publicate de LME au subliniat impactul legislației britanice și al licențelor comerciale asupra comerțului rusesc cu metale. Mai exact, ei au clarificat că, în temeiul pachetului de sancțiuni modificat, achiziția de mandate rusești emise înainte de 13 aprilie 2024 ar fi permisă. Cu toate acestea, metalul produs după această dată ar fi supus interdicției.

LME a anunțat o suspendare imediată a justificării metalului relevant produs la sau după 13 aprilie, asigurând respectarea sancțiunilor, facilitând în același timp participarea continuă la procesul zilnic de decontare.

LME a anunțat, de asemenea, o suspendare privind plasarea în mandat a metalului produs de anumite mărci afectate în depozitele listate de LME la nivel global, cu excepția cazului în care proprietarul metalului ar putea stabili cu dovezi documentare clare că metalul a fost produs înainte de 13 aprilie.

Metalele aduc cel mai mare venit din exporturi din Rusia, după energie, contribuind cu 15 miliarde de dolari în 2023. Valoarea exporturilor de metale ale Rusiei a scăzut de la invazia Ucrainei de acum doi ani, scăzând cu 10 miliarde de dolari în 2023, de la 25 de miliarde de dolari în 2022, din cauza sancțiunilor.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a aprobat acțiunea vizată, subliniind rolul acesteia în reducerea câștigurilor Rusiei, protejând în același timp aliații de repercusiuni adverse.

Marea Britanie și-a anunțat pentru prima dată intenția de a interzice metalele rusești în mai 2023 și a continuat cu legislația introdusă în decembrie pentru a interzice direct importurile de metale rusești. De asemenea, SUA au impus taxe vamale asupra diferitelor importuri de metale din Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău