Moldova, țara muncii la negru! Autoritățile ridică din umeri. Scapă printre degete miliarde de lei

30 Aug. 2022, 14:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Aug. 2022, 14:55 // Actual //  Lupu Eduard

Din datele indirecte la care am acces, salariile într-o companie din Republica Moldova au o pondere de 30% în UE este de 50%. Or, 20% se duc la patroni sau la salariați ca bani nedeclarați oficial, a declarat ministrul Muncii, Marcel Spatari în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei.

„Cotizațiile la CNAS se cifrează anual la 18 miliarde de lei, respectiv 6 miliarde sunt salarii achitate în plic”, a explicat Spatari.

Potrivit ministrului, o soluție ar fi eficientizarea controlului de către Inspectoratul muncii.

„În prezent Inspecția muncii nu desfășoară controale pe munca nedeclarată, dacă nu este sesizată. Și chiar și atunci când e sesizată verifică doar situația unei persoane or, nu e normal acest lucru. Vom consolida atribuțiile instituției. Am înaintat modificări la lege și care așteptăm să fie aprobate de Parlament”, a punctat ministrul.

Studiul „Fenomenul economiei și ocupării informale în contextul pandemiei COVID-19”, arată că dacă la începutul anilor 2000, economia neobservată constituia 1/3 din PIB, atunci către 2007 acest indicator s-a diminuat până la puțin peste  /5 din PIB. După criza din 2009 până la cea din 2014/2015, ponderea economiei informale a crescut lent și s-a majorat de la 22 la circa 24%. O creștere mai accelerată a economiei informale s-a înregistrat după 2016, astfel încât în 2018 s-a ajuns la o cotă de peste 28% în PIB.

Conform analizei, circa o treime din companii practică salarii „în plic”, iar în medie circa 30% din salarii rămân nedeclarate. Cea mai pronunțată percepție privind practicarea „salariilor în plic” este în sectorul HoReCa (activități de cazare și alimentare publică), unde 44% din respondenți consideră că aceste practici sunt răspândite mult sau aproape în fiecare companie, iar altele 30% consideră că acestea sunt răspândite într-o oarecare măsură. De asemenea, două treimi (62%) dintre persoanele intervievate afirmă că întreprinderile din industria lor recurg la plățile neoficiale mai degrabă pentru a supraviețui, iar circa un sfert dintre aceștia cred că persoanele juridice fac plăți neoficiale mai degrabă din propria alegere, pentru a se îmbogăți. La sondaj au participat 1200 de persoane fizice și 600 persoane juridice.

Realitatea Live

03 Feb. 2023, 05:45
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Lupu Eduard
03 Feb. 2023, 05:45 // Uncategorized //  Lupu Eduard

Unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei au lansat o nouă tactică, literalmente „prăjind” armata rusă pe front. Rușii susțin că armata ucraineană acoperă zona în care se află armata rusă cu obuze de mortier, controlând fiecare pas al mișcării ocupanților cu ajutorul unui număr mare de drone.

Tactica de conducere a armatei ucrainene se numește „izolarea zonei de luptă”. Acest lucru este raportat de armata rusă, scriind pe unul dintre cele mai populare canale militare Telegram din Federația Rusă „Martorii lui Bayraktar”.

„Într-un sat blestemat, am văzut tactica avansată a trupelor ucrainene. Se numește „izolarea zonei de luptă”. Forțele Armate ale Ucrainei folosesc un număr mare de drone zi și noapte, ridicând în aer drone cu camere termice. În scurt timp, au reușit să deschidă nodurile de apărare și rutele pentru deplasarea trupelor”, comentează rușii despre acțiunile Forțelor Armate ale Ucrainei.
După încheierea recunoașterii, unitățile armatei ucrainene preiau controlul deplin al focului asupra potecilor și drumurilor, suprimând cu foc de mortier orice posibilitate de deplasare a rușilor în sectorul izolat.

Sunt literalmente, fără a le oferi posibilitatea de a se mișca. Rușii blocați nu puteau evacua răniții și primi apă, mâncare și muniție.

„Părăsind satul, am simțit toate atacurile armatei ucrainene. Timp de o oră și jumătate ne-au lovit cu mortiere. Senzația nu este plăcută. Am analizat îndelung situația și am realizat că principalul factor dăunător în această tactică este frica” ​​, scrie un soldat rus.
Potrivit acestuia, în astfel de condiții, moralul ocupanților ruși scade, forțându-i să se retragă și să-și abandoneze pozițiile.Ocupantul notează că armata ucraineană folosește tactica în sectoare mici ale frontului, totuși, în curând o va putea extinde până la kilometri depărtare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău