Încercarea lui Erdogan să salveze economia înainte de alegeri goleşte cuferele Turciei: Rezervele de aur s-au prăbușit

19 Mai 2023, 13:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Mai 2023, 13:14 // Actual //  Lupu Eduard

Rezervele de valută şi aur ale Turciei au scăzut cu 17 miliarde de dolari în cele şase săptămâni dinaintea alegerilor generale de duminică, în timp ce guvernul lui Recep Tayyip Erdoğan a încercat să susţină economia şi lira înainte de scrutinul foarte disputat.

Tezaurul de război în valută al băncii centrale a scăzut cu 9,5 miliarde de dolari de la sfârşitul lunii martie până la 12 mai, în timp ce deţinerile sale de aur au scăzut cu 7,9 miliarde de dolari, potrivit calculelor Financial Times pe baza datelor oficiale. Ambele cifre au reprezentat un declin de 15%.

Scăderile vin în contextul în care investitorii şi analiştii devin din ce în ce mai îngrijoraţi de programele economice neconvenţionale pe care guvernul Erdoğan le-a folosit pentru a stabiliza economia. Aceste temeri au fost doar exacerbate de când rezultatele puternice obţinute de Erdoğan în primul tur de scrutin de duminică l-au plasat în pole position pentru încă cinci ani ca preşedinte.

Între timp, cererea în creştere pentru aur a fost determinată de cumpărătorii locali care căutau un activ sigur pentru a-şi proteja economiile într-o perioadă de inflaţie acută şi de o liră care se tranzacţionează aproape de minimele record.

„Există o cerere tot mai mare de dolari şi aur pe piaţă”, a declarat Enver Erkan, economist-şef la casa de brokeraj Dinamik Yatırım Menkul Değerler din Istanbul. „Banca centrală face tot ceea ce poate, dar aceasta nu este o abordare sustenabilă, deoarece nu a mai rămas prea mult în rezervor, în ceea ce priveşte rezervele.”

Alegerile generale au fost văzute ca un potenţial punct de cotitură economică pentru Turcia, principalul contracandidat al lui Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, promiţând o serie de reforme economice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Mai 2024, 11:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2024, 11:58 // Actual //  Lupu Eduard

În luna aprilie 2024, piața imobiliară din Chișinău a continuat să fie dinamică, cu variații semnificative ale prețurilor locuințelor în funcție de sector și tipul de apartament. Datele recente indică tendințe specifice în prețurile apartamentelor atât pe piața secundară, cât și în noile construcții, oferind o imagine detaliată a peisajului imobiliar al capitalei Republicii Moldova.

Pe piața secundară, prețurile apartamentelor cu o cameră variază considerabil, potrivit datelor Bursei Imobiliare Lara. În sectorul Botanica, prețul pe metru pătrat este de 1008 euro, în timp ce în sectorul Centru acesta atinge 1063 euro. Sectorul Rîșcani înregistrează un preț de 999 euro per metru pătrat, iar în Buiucani și Ciocana prețurile sunt de 946 și, respectiv, 962 euro per metru pătrat. Sectorul Centru rămâne cel mai scump, reflectând atractivitatea centralității și accesul facil la facilități urbane. La polul opus, sectorul Buiucani oferă cele mai accesibile opțiuni pentru această categorie de locuințe.

Apartamentele cu două camere prezintă prețuri care variază între 866 și 947 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Aceste locuințe reprezintă o opțiune echilibrată pentru familii și tineri profesioniști, prețurile fiind relativ omogene între sectoare. În schimb, apartamentele cu trei și patru camere sunt cele mai accesibile, cu prețuri variind între 639 și 813 euro per metru pătrat. Aceste apartamente par să aibă o cerere mai redusă comparativ cu locuințele mai mici, ceea ce le face o alegere atractivă pentru familiile numeroase.

Prețurile apartamentelor în blocuri noi sunt mai mari, variind între 934 și 1233 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Această diferență semnificativă de preț subliniază avantajele percepute ale locuințelor noi, cum ar fi tehnologiile de construcție moderne, eficiența energetică și facilitățile suplimentare oferite de dezvoltatori.

În luna aprilie 2024, creditele imobiliare acordate au atins suma de 554,1 milioane de lei, marcând o creștere de 17,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Acest avans indică o creștere a interesului pentru achiziția de locuințe, susținută de condițiile favorabile de creditare. Rata medie la creditele imobiliare acordate în moneda națională a scăzut ușor cu 0,12 puncte procentuale, ajungând la 7,62%. Această scădere, deși modestă, contribuie la reducerea costului total al împrumuturilor, făcând achiziția de imobiliare mai accesibilă pentru un segment mai larg de cumpărători.

Piața imobiliară din Chișinău în aprilie 2024 prezintă o diversitate de prețuri în funcție de sector și tipul de locuință. Sectorul Centru se remarcă prin prețurile cele mai ridicate pentru apartamentele cu o cameră, în timp ce apartamentele cu trei și patru camere rămân cele mai accesibile. Locuințele noi sunt în general mai scumpe, reflectând calitatea și facilitățile superioare. Creșterea semnificativă a creditelor imobiliare și scăderea ratelor dobânzilor sugerează un mediu favorabil pentru achiziția de locuințe, ceea ce ar putea stimula în continuare activitatea pe piața imobiliară. Pe termen mediu, aceste tendințe indică o piață robustă, cu potențial de creștere continuă, în special dacă condițiile economice rămân stabile și atractive pentru investiții imobiliare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău