Îndemnizația pentru nașterea unui copil crește din 2025! Ce alte beneficii aduce bugetul social

19 Dec. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Dec. 2024, 17:14 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat Legea bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) pentru anul 2025. Documentul prevede venituri și cheltuieli în valoare de 46,51 miliarde de lei, reprezentând o creștere de 8,7% comparativ cu 2024.

Începând cu 1 aprilie 2025, pensiile și alte prestații sociale vor fi indexate cu 6,1%. De asemenea, din 1 mai 2025, pensia minimă pentru limita de vârstă va crește la 3.300 de lei pentru persoanele cu un stagiu complet de cotizare de 40 de ani. Persoanele cu dizabilități vor beneficia de o pensie minimă majorată la 2.258 de lei.

Legea prevede creșteri semnificative la indemnizațiile pentru familiile cu copii:

  • Indemnizația unică la nașterea copilului se majorează la 21.350 de lei.
  • Indemnizația lunară pentru copiii sub 2 ani va fi de 1.000 de lei, indiferent de statutul asigurat al părinților.
  • Părinții asigurați vor continua să beneficieze de indemnizația lunară pentru creșterea copilului până la vârsta de 3 ani, calculată în funcție de venitul celui cu salariul mai mare.

Începând cu 1 ianuarie 2025:

  • Alocația lunară pentru victimele represiunilor politice va fi majorată.
  • Veteranii de război vor primi o alocație lunară de 1.610 lei.
  • Militarii prin contract vor beneficia de includerea perioadei concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului în vechimea specială în muncă.

Cheltuielile din BASS sunt distribuite pe 10 subprograme, administrate de Casa Națională de Asigurări Sociale. Ponderea cea mai mare, 30,7 miliarde de lei, este alocată pensiilor pentru limită de vârstă, reprezentând o creștere de 6,7% față de anul trecut.

Un nou mecanism de compensare a costurilor energiei va fi implementat, cu ajutoare acordate sub formă de plăți monetare directe, pentru a sprijini consumatorii în sezonul rece.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Mai 2025, 16:45
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
07 Mai 2025, 16:45 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Veniturile Rusiei din exportul de petrol au atins un minim al ultimilor peste doi ani, în contextul scăderii accelerate a prețurilor mondiale la țiței. Deși volumul exporturilor a rămas relativ stabil, valoarea acestora a scăzut dramatic, revenind la nivelurile din primăvara anului 2023, când industria petrolieră rusă începea timid să-și revină după embargoul european și plafonarea prețului impuse cu câteva luni înainte, scrie Bloomberg.

Potrivit unei analize realizate de Bloomberg, în baza datelor furnizate de agenția de prețuri Argus, valoarea totală a exporturilor de petrol în cele patru săptămâni până la 4 mai s-a ridicat la doar 4,96 miliarde de dolari – adică 1,24 miliarde pe săptămână. Este o scădere de 4% (220 milioane USD) față de perioada anterioară și cel mai scăzut nivel înregistrat din aprilie 2023.

În timp ce volumul exporturilor (3,29 milioane de barili pe zi) rămâne constant, prețul țițeiului Urals a scăzut puternic: în porturile baltice, acesta a coborât sub 50 de dolari/baril – cu 4,5 dolari mai puțin față de săptămâna precedentă. Tendința de scădere continuă, pe fondul unei oferte globale mai mari din partea statelor OPEC+ și a războiului comercial relansat între SUA și China, care a afectat semnificativ prețul petrolului Brent.

În paralel, Uniunea Europeană intenționează să înăsprească sancțiunile împotriva flotei „fantomă” a Rusiei, urmând să adauge încă 150 de petroliere pe lista neagră. La Washington, administrația Trump pregătește măsuri suplimentare pentru a-l forța pe Vladimir Putin să accepte negocieri privind războiul din Ucraina.

Ministerul rus al Economiei a raportat o scădere a prețului mediu al țițeiului Urals de la 58,99 dolari în martie la 54,76 dolari în aprilie – cu 32% sub estimarea bugetară pentru 2025. Ca urmare, guvernul rus a aprobat recent o revizuire a bugetului federal, tăind cu aproape 25% veniturile planificate din energie (cu 2,6 trilioane ruble). Deficitul bugetar estimat pentru 2025 se va tripla, ajungând la 3,79 trilioane ruble – echivalentul a 1,7% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA