Rata anuala a continuat să scadă în luna septembrie, la 8,6%, față de 9,7% în luna august, arată datele Biroului Național de Statistică.
Comparativ cu luna august, prețurile de consum s-au majorat cu 0,5% în luna septembrie.
Inflația a coborât constant în ultimele luni, de la maximul de 34,6% în noiembrie 2022.
Dintre alimente, în luna septembrie cela mai mult s-au scumpit fructele 17,6% și legumele – 17%, zahăr – 9,9% și pâine 4,8%. Pe de altă parte, s-au înregistrat o diminuare a prețurilor la 17,8% la uleiul vegeta și ouă – 1%.
În cazul mărfurilor nealimentare, pe primul loc au fost prețurile la confecții – 6,18%, iar pe doi încălțămintea – 5,7%.
Dintre servicii, cele mai mari scumpiri au fost la căldură – 53,7%, serviciile comunal-locative – 27,8%, apa și canalizare – 22,2%, transportul de pasageri – 26%.
„Inflația va intra în intervalul de variație în luna octombrie a anului curent. Toate deciziile ulterioare ale BNM vor fi axate pe menținerea inflației în intervalul de variație. În runda actuală de prognoză vedem o temperare mai puternică a inflației de bază. Observăm că inflația de bază și prețurile reglementate au mers în jos. Totodată prevedem că prețurile la produsele alimentare vor fi la un nivel ceva mai înalt”, a explicat guvernatorul BNM, Octavian Aramașu la prezentare Raportului asupra inflației.
BNM susține că rata anuală a inflației va atinge niveul țintit de 5% în luna octombrie.