Inflaţia ameninţă un produs considerat imun la recesiune: Berea

27 Feb. 2023, 06:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Feb. 2023, 06:00 // Actual //  bani.md

Nu există nicio îndoială că cehii sunt mari iubitori de bere, însă cu inflaţia la un maxim record, pre­ţurile acesteia urcă cu aproape cinci sau zece coroane pe o jumătate de litru. Scumpirea are însă mai puţin de-a face cu berea în sine, cât cu cos­turile de gestionare a afacerilor din domeniu, scrie Czech Radio.

Deşi cehii consumă mai puţină bere decât în trecut, ţara lor înregis­trează în continuare cel mai ridicat consum pe cap de locuitor din Europa, iar întâlnirile din puburi reprezintă un ritual pentru mulţi cehi şi expaţi. Însă, cu inflaţia în creştere vertiginoasă, este consumul de bere ameninţat?

Jana Koubova este proprietara Duende, un bar popular situat în cen­trul Pragăi. Jana deţine afacerea din 2000 şi spune că berea s-a scumpit dramatic de când a deschis pubul.
În cazul berii, scumpirea nu vine neapărat de la producători, sublinia­ză Koubova. Barurile ridică preţurile cu cinci sau zece coroane din cauza scumpirii energiei şi gazelor.

Proiecţii de la finalul anului 2022 indicau că preţul mediu al berii va creşte cu peste 70 de coroane pe ju­mă­tate de litru în Cehia. Deocam­dată, Jana a reuşit să nu majoreze preţurile prea mult pentru a-şi ţine clienţii mulţumiţi.

Iar, deşi preţurile berii sunt în creş­tere, Jana crede că cehii îşi vor duce mai departe îndelungata tradi­ţie legată de bere.
În Marea Britanie, în încercarea de a bate scumpirile, un producător de bere îşi face stocuri de malţ, notează Reuters.

La Milton Brewery din estul Angliei, depozitul lui Richard Naisby este plin ochi cu paleţi încărcaţi cu malţ. Deşi înainte obişnuia să co­mande malţul când avea nevoie de el, Naisby îşi face acum rezerve, cumpă­rând cu trei, până la patru luni în avans pentru a compensa impactul preţurilor în creştere dramatică.

Carlsberg avertiza recent că se teme că berea „va deveni prea scumpă în Europa“, potrivit retaildetail.eu.

Carlsberg avertizează că euro­penii ar putea consuma mai puţină bere în acest an. „2023 va fi un nou an dificil“, a declarat CEO-ul companiei Cees ‘t Hart. „Deşi berea este în mod istoric o categorie de produse de larg consum rezilientă, preţurile în creşte­re, dublate de inflaţia în general ridicată, ar putea avea un impact negative asupra consumului de bere în unele pieţe, în special în Europa“.

Şi în SUA berea este din ce în ce mai scumpă. În ultimele 13 săptămâni din 2022, preţurile berii în retail au avansat cu o medie mult peste cea normală, de 7%, relatează USA Today.

În perioada respectivă s-a înregistrat şi un declin al volumului de bere comercializată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ