Inflaţia ameninţă un produs considerat imun la recesiune: Berea

27 Feb. 2023, 06:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Feb. 2023, 06:00 // Actual //  bani.md

Nu există nicio îndoială că cehii sunt mari iubitori de bere, însă cu inflaţia la un maxim record, pre­ţurile acesteia urcă cu aproape cinci sau zece coroane pe o jumătate de litru. Scumpirea are însă mai puţin de-a face cu berea în sine, cât cu cos­turile de gestionare a afacerilor din domeniu, scrie Czech Radio.

Deşi cehii consumă mai puţină bere decât în trecut, ţara lor înregis­trează în continuare cel mai ridicat consum pe cap de locuitor din Europa, iar întâlnirile din puburi reprezintă un ritual pentru mulţi cehi şi expaţi. Însă, cu inflaţia în creştere vertiginoasă, este consumul de bere ameninţat?

Jana Koubova este proprietara Duende, un bar popular situat în cen­trul Pragăi. Jana deţine afacerea din 2000 şi spune că berea s-a scumpit dramatic de când a deschis pubul.
În cazul berii, scumpirea nu vine neapărat de la producători, sublinia­ză Koubova. Barurile ridică preţurile cu cinci sau zece coroane din cauza scumpirii energiei şi gazelor.

Proiecţii de la finalul anului 2022 indicau că preţul mediu al berii va creşte cu peste 70 de coroane pe ju­mă­tate de litru în Cehia. Deocam­dată, Jana a reuşit să nu majoreze preţurile prea mult pentru a-şi ţine clienţii mulţumiţi.

Iar, deşi preţurile berii sunt în creş­tere, Jana crede că cehii îşi vor duce mai departe îndelungata tradi­ţie legată de bere.
În Marea Britanie, în încercarea de a bate scumpirile, un producător de bere îşi face stocuri de malţ, notează Reuters.

La Milton Brewery din estul Angliei, depozitul lui Richard Naisby este plin ochi cu paleţi încărcaţi cu malţ. Deşi înainte obişnuia să co­mande malţul când avea nevoie de el, Naisby îşi face acum rezerve, cumpă­rând cu trei, până la patru luni în avans pentru a compensa impactul preţurilor în creştere dramatică.

Carlsberg avertiza recent că se teme că berea „va deveni prea scumpă în Europa“, potrivit retaildetail.eu.

Carlsberg avertizează că euro­penii ar putea consuma mai puţină bere în acest an. „2023 va fi un nou an dificil“, a declarat CEO-ul companiei Cees ‘t Hart. „Deşi berea este în mod istoric o categorie de produse de larg consum rezilientă, preţurile în creşte­re, dublate de inflaţia în general ridicată, ar putea avea un impact negative asupra consumului de bere în unele pieţe, în special în Europa“.

Şi în SUA berea este din ce în ce mai scumpă. În ultimele 13 săptămâni din 2022, preţurile berii în retail au avansat cu o medie mult peste cea normală, de 7%, relatează USA Today.

În perioada respectivă s-a înregistrat şi un declin al volumului de bere comercializată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău