Ingredientul din ciocolată, la cel mai ridicat cost din ultimii 10 ani. Analist: „Suntem într-o situaţie tensionată”

31 Iul. 2023, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Iul. 2023, 05:00 // Actual //  bani.md

Costul boabelor de cacao angro a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, iar producătorii apreciază că preţurile pentru acest ingredient crucial al ciocolatei vor rămâne la un nivel ridicat până la finele lui 2024.

Motivul principal este scăderea producţiei în Vestul Africii, o regiune care este responsabilă pentru două treimi din recolta mondială de boabe de cacao.
Ploile torenţiale şi un dăunător care afectează arborii de cacao au devastat culturile din Vestul Africii, provocând îngrijorări cu privire la aprovizionare, arată Bloomberg.

De asemenea, activitatea de procesare de boabe de cacao (o activitatea crucială pentru producţia de ciocolată) a scăzut şi ea la nivel mondial, ceea ce sugerează că fabricile au probleme în a obţine volume adecvate de materie primă, potrivit lui Fuad Mohammed Abubakar, director la Ghana Cocoa Marketing Company UK.

Această situaţie i-a făcut pe directorii de la o serie de mari producători de ciocolată, precum Lindt & Spruengli AG şi Hershey Co., să lanseze zilele trecute un avertisment că noi majorări de preţuri nu pot fi excluse, deşi consumatorii au deja probleme în a suporta costurile şi aşa mărite pentru produsele lor.
„Este clar că suntem într-o situaţie tensionată. Am putea vedea cum producătorii de ciocolată introduc batoane cu dimensiuni mai mici şi posibil preţuri mai mari”, susţine Paul Joules, analist la banca Rabobank.

Al treilea an consecutiv de criză pentru producătorii de cacao

Recolta de boabe de cacao a Coastei de Fildeş, cel mai mare producător mondial, ar urma să fie în acest an cu până la o cincime mai mică decât cea de anul trecut şi autorităţile din această ţară au suspendat contractele de vânzări care obligă fermierii să livreze boabele la un anumit moment specific în viitor.

În Ghana, al doilea mare producător mondial de cacao, producţia ar urma să scadă sub media multianuală.

Aceasta este posibil să creeze al treilea an consecutiv în care lumea se va confrunta cu un deficit de aprovizionare cu boabe de cacao şi există posibilitatea ca situaţia să se repete şi anul viitor, susţine Paul Joules.

Un fenomen meteo El Nino ameninţă să afecteze şi mai mult producţia, tocmai într-un moment în care fermierii se luptă cu un virus care le afectează arborii de cacao.

Chiar dacă pandemia a dus la o încetinire a cererii globale de ciocolată şi la constituirea de stocuri de boabe cacao, revenirea consumului şi doi ani în care a existat un deficit de aprovizionare au redus semnificativ stocurile.

Pentru unele companii, efectele majorării preţurilor angro ar putea să se resimtă abia acum, graţie activităţilor precedente de protejare care le-au permis să evite majorări consistente de preţuri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

Forumul regional „Orașe adaptate viitorului: Misiune posibilă”
08 Apr. 2025, 09:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 09:54 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Banca Națională a Moldovei (BNM) marchează un nou pas în direcția modernizării și profesionalizării instituționale. Potrivit concluziilor unei evaluări recente efectuate de Fondul Monetar Internațional (FMI), BNM aplică practici avansate de transparență în domenii-cheie, consolidându-și imaginea de instituție publică deschisă și responsabilă.

Analiza FMI a fost realizată în perioada august–noiembrie 2024, la solicitarea Băncii Naționale, și a vizat aplicarea Codului FMI de transparență al băncilor centrale, structurat pe cinci piloni esențiali: guvernanță, politici, operațiuni, rezultate și relații oficiale

Decizia de a aborda toate aceste dimensiuni reflectă angajamentul BNM de a se alinia la cele mai bune practici internaționale și de a îmbunătăți permanent relația cu publicul și instituțiile partenere.

„Această evaluare a oferit echipei BNM ocazia de a prelua din experiența altor bănci centrale de referință și de a integra recomandările

FMI a constatat că BNM oferă informații clare și detaliate privind mandatul, structura și guvernanța sa, precum și cu privire la:

Codul de conduită și măsurile anticorupție aplicabile conducerii
Expunerea la risc și aranjamentele de supraveghere
Practicile de raportare financiară, audit extern și intern
În ceea ce privește transparența politicilor și operațiunilor, evaluarea FMI a remarcat: prezentarea clară a cadrului de politică monetară, obiective bine definite pentru administrarea valutară și a fluxurilor financiare, claritate în reglementările privind licențierea, raportarea și supravegherea tranzacțiilor valutare și publicarea regulamentului privind asistența de urgență pentru lichidități (ELA), un pas esențial pentru consolidarea încrederii în sistemul bancar

Deși concluziile sunt încurajatoare, FMI a identificat și domenii în care transparența poate fi îmbunătățită. În acest sens, BNM se angajează să implementeze un plan concret de acțiuni, bazat pe recomandările misiunii FMI.

Această evaluare confirmă faptul că Banca Națională a Moldovei nu doar că respectă standardele internaționale de transparență, dar se implică activ în procesul de modernizare continuă și adaptare la exigențele unui mediu financiar globalizat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!