Își ajută semenii. Comunitatea evreiască din Moldova oferă sprijin sinistraților ucraineni să fugă din calea războiului

19 Mart. 2022, 21:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Mart. 2022, 21:04 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Comunitatea evreiască din Republica Moldova a deschis un centru de plasament și triere destinat refugiaților din Ucraina, pentru semenii lor.

Potrivit directoarei centrului de plasament temporar pentru sinistrați, aici sunt aduși cetățenii ucraineni de etnie evreiască și cazați temporar, iar o parte din cei care doresc își continuă calea spre alte destinații.

Centrul a fost amenajat în cadrul unei săli de tenis de câmp din Capitală.

În decurs de trei săptămâni, de la deschiderea centrului, au fost cazați peste 12 mii de refugiați.

Directoarea Centrului a mai afirmat că, sinistrații sunt ajutați să-și perfecteze actele pentru a putea călători mai departe, pentru că mulți dintre refugiați nu dispun de pașapoarte. Pentru a reuși să-i ajute, reprezentanții centrului au creat relații speciale cu Ambasadele și consulatele Israelului, care acordă toată asistența necesară.

Mai multe detalii despre centrul dat găsiți în materialul realizat în cadrul „Orei cu Traian Stoianov”, transmisă pe R LIVE TV și RLIVE.MD.

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău