Isterie la Kremlin după deschiderea negocierilor de aderare a Moldovei și Ucrainei la UE

15 Dec. 2023, 17:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Dec. 2023, 17:55 // Actual //  bani.md

Rusia a declarat vineri că decizia Uniunii Europene de a deschide discuțiile de aderare cu Ucraina și Moldova a fost o decizie politizată care ar putea destabiliza blocul și a lăudat Ungaria pentru că s-a opus mișcării.

„Negocierile de aderare la UE pot dura ani sau decenii. UE a avut întotdeauna criterii stricte de aderare și este evident că în acest moment nici Ucraina, nici Moldova nu îndeplinesc aceste criterii”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de REUTERS.

„Este clar că aceasta este o decizie absolut politizată, dorința UE de a demonstra sprijinul pentru aceste țări. Dar astfel de noi membri ar putea destabiliza UE și, din moment ce trăim pe același continent cu UE, urmărim, desigur, îndeaproape acest lucru.”

La summitul de joi, liderii UE au convenit să deschidă discuțiile de aderare cu Ucraina, chiar dacă aceasta se află în mijlocul unui război pe care Rusia spune că îl va continua până când își va îndeplini obiectivele.

Alți lideri au ocolit obiecțiile premierului ungar Viktor Orban, determinându-l să părăsească sala în timp ce făceau pasul istoric – un punct pe care Peskov l-a subliniat cu ironie.

„Așteptarea ca cineva să iasă la cafea, astfel încât, în absența lor, să poată împinge o decizie – dacă acest lucru este adevărat, atunci aceasta este o practică unică”, a spus el.

UE a convenit în cadrul aceleiași reuniuni să acorde Georgiei – care, la fel ca Ucraina și Moldova, a făcut cândva parte din Uniunea Sovietică – statutul de candidat la aderare.

Peskov a spus că și aceasta a fost o decizie politizată.

„Spre regretul nostru, adesea dorința (UE) de a demonstra această voință politică este dictată în multe feluri de dorința de a enerva și mai mult Rusia și de a antagoniza UE în raport cu Rusia”, a spus el.

Summitul nu a reușit să convină asupra unui pachet de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Kiev din cauza opoziției Ungariei.

„Ungaria are propriile interese. Iar Ungaria, spre deosebire de multe alte țări din UE, își apără ferm interesele, ceea ce ne impresionează”, a spus Peskov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO